Deel via

Deze 7 mythes over het leven moet je niet geloven

Ook als je al veel levenservaring hebt, wil je nog steeds meer uit het leven halen en groeien als mens. Anders zou je deze artikels niet lezen. Maar over het leven doen ook veel mythes de ronde. ‘Objectieve waarheden’ die je belemmeren en je leven zelfs saboteren. Lifecoach Wim Annerel kaart 7 mythes over het leven aan die je alvast niet moet geloven.

1. Het leven moet zijn zoals je wil dat het is.

notes-514998_640In je hoofd heb je een idee, een script, van hoe het leven hoort te zijn. Maar zo draait het niet uit. Vreselijk, niet? Dat komt omdat je gelooft in de mythe dat het leven zou moeten zijn zoals je wil dat het is. In plaats van het leven te aanvaarden zoals het is.

Er is absoluut niets mis met doelen te stellen en vooruitgang te verwachten, maar je leven is wat er nu gebeurt. Beleef het. Ervaar het.

2. We moeten de hele tijd happy rondlopen. 

Dat is wat veel zelfhulpboeken ons willen doen geloven, maar eigenlijk is geluk een vluchtige emotie, net als alle andere emoties.

Er is niets mis met je als je niet tevreden bent. Je bent gewoon een mens.Geluk is natuurlijk een geweldig gevoel, maar we kunnen het niet de hele tijd ervaren. Ik wens je veel geluk, maar ik wil ook dat je jezelf niet onder druk zet door te denken dat er iets mis met je is als je niet tevreden bent. Je bent gewoon een mens.

3. Je ertegen verzetten is de beste manier om een crisis te overwinnen.

Als je geconfronteerd wordt met een crisis of een probleem, dan is de natuurlijke reactie om weerstand te bieden. Maar dat vergt enorm veel energie en vermindert je vermogen om problemen op te lossen.

En als je nu eens in de plaats aanvaardt wat er gebeurt? Dat betekent niet dat je het opgeeft. Het betekent gewoon dat je realistisch bent. Het betekent dat je stroomafwaarts een rivier oversteekt in plaats van stroomopwaarts tegen de stroom in loopt.

Je verzetten is een heel natuurlijke, menselijke reactie, maar het is vaak beter om het slechte in ons leven samen met het goede te aanvaarden. De energie die daardoor vrijkomt, geeft je de kans om net datgene te doen wat binnen je mogelijkheden ligt om je problemen op te lossen.

4. Wees hard voor jezelf. Dat is de enige manier om gemotiveerd te raken.

Nog zo’n mythe. Hard zijn voor jezelf zou de enige manier zijn om iets gedaan te krijgen.

Waarom niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf wat vriendelijker zijn? En jezelf belonen in plaats van te pijnigen om doelen te bereiken? Je zal versteld staan van wat een beetje vriendelijkheid voor jou kan doen.

5. Mijn gedachten zijn altijd waar.

Er zitten voortdurend gedachten in je hoofd. Het is gemakkelijk om naar al dat geklets te luisteren. En omdat het uitgaat van je eigen geest, geloof je het nog ook.  Maar je gedachten zijn niet altijd waar. Je innerlijke kletskous kan je bijvoorbeeld vertellen dat je waardeloos bent. Maar dat ben je niet.

Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt.Misschien heb je het op dit moment moeilijk en worstel je met je leven, maar dat doen we allemaal wel eens. Het is onderdeel van het mens-zijn. Je eigen irrationele en onrealistische gedachten maken je dom. Geef ook aandacht aan je productieve, vriendelijke gedachten. Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt. 

6. Mijn leven zal beter zijn als …

whoislimos-265482-unsplashWat gebeurt er als datgene op de stippellijn nooit gebeurt?

‘Mijn leven zou beter zijn als ik meer geld had.’ Misschien. Maar hoeveel is genoeg? Het leven gaat intussen verder terwijl je tevergeefs worstelt en wacht op een mirakel.

‘Mijn leven zou beter zijn als, als, als …’ Het leven gebeurt op dit moment. Wacht niet om het te leven. 

7. Als ik genoeg mijn best doe, dan kan ik alles houden zoals het is.

Verandering is onvermijdelijk. Mensen rondom jou veranderen, gaan weg, of komen erbij. Kinderen en kleinkinderen worden groot. Verandering kan je niet tegenhouden. Maak er het beste van.

Ontdek hier nog 7 manieren waarop jij jezelf saboteert en wat je eraan kan doen.

Welke mythes over het leven gooi je nog beter overboord? Vertel het ons in de reacties!

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

aronjaco
Ik zou zeggen :; vooruit kijken in het leven , niet blijven stilstaan en/ of achteruitkijken. Achteruit kijken betekent verstenen in gedachten en handelingen..
23/10/18 10:59 REAGEER
Ottobelg
Carpe diem, gisteren is voorbij, morgen is een mysterie, vandaag is een geschenk, gebruik het wel.
29/10/18 19:38 REAGEER
SUPEROMI
Op tijd "loslaten" heeft mij al goed geholpen. Maar 't is niet steeds even makkelijk !
4/11/18 14:52 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels