Deel via

80-plussers inspireren jong en oud op sociale media

Een hoge leeftijd wordt in de media nog al te vaak vooral gekoppeld aan een zorgbehoefte, terwijl tachtigplussers door de jaren heen net een heleboel wijsheid vergaard hebben. Levenservaring die waardevol kan zijn voor alle generaties. Bond zonder Naam deelt hun levenslessen op Instagram, een platform waar jongeren gretig op zoek gaan naar inspiratie. Ine De Rycke van Bond zonder Naam vertelt waar ‘Instagrannies’ voor staat.

Authentieke en inspirerende levenslessen

Instagrannies is een hartverwarmend gevolg van die campagne. Er kwamen heel wat levenslessen binnen, ook van tachtigplussers. Omdat hun antwoorden op de vraag ‘wat heeft het leven jou geleerd’ vaak zo inspirerend waren, besloten ze bij Bond Zonder Naam die leeftijdscategorie in de kijker te zetten. ‘Er zit immers zoveel potentieel in deze doelgroep en zoveel levenservaring die te weinig gedeeld wordt’, vertelt Ine De Rycke, beleids- en bewegingsmedewerker bij Bond zonder Naam.  

@_instagrannies deelt échte foto’s van hoe het leven écht is met jong en oud.Daarom delen ze hun verhalen we nu op Instagram, een socialmediakanaal dat bol staat van de inspirerende uitspraken en perfecte foto’s. Met ‘Instagrannies’ zet Bond Zonder Naam daar een verhaal van authenticiteit neer. ‘We tonen échte foto’s van hoe het leven écht is en delen authentieke, inspirerende verhalen met zowel jong als oud.’

Ouderen weer zichtbaar maken

Bond zonder Naam wil vooral ouderen weer zichtbaar maken met de Instagrampagina. Ze willen ingaan tegen de manier waarop ouderen weergegeven worden in de media: enerzijds het stereotiepe beeld van een last of een kost, en anderzijds net het tegenovergestelde beeld: uitzonderlijke verhalen over ouderen, zoals kranige tachtigplussers die een marathon lopen. Bond Zonder Naam wil daarentegen een verhaal vertellen van waardering voor een onzichtbare groep ouderen, hun ervaringen tonen aan en delen met jongeren en de wereld.

Hoe werkt het?

Schrijfster Anneleen Van Offel gaat op bezoek bij ouderen, luistert naar hun levenslessen en schrijft daarover een kort, poëtisch tekstje. Fotograaf Liesbeth Gavriilakis maakt dan een pakkend beeld. De foto wordt samen met het tekstje gedeeld op @_instagrannies. Zo krijgen de jongeren te zien dat zij een heleboel kunnen leren van wijze ouderen. Momenteel volgen al meer dan 2500 mensen de Instagrampagina, en bij elke foto staan verschillende mooie reacties te lezen.

Bond Zonder Naam wil de ervaringen tonen van een onzichtbare groep ouderen.Na een paar weken gaat een vrijwilliger nog eens op bezoek bij de bewuste ‘Instagramoma’ of ‘Instagramopa’ en krijgt hij of zij de teksten, foto’s en leukste reacties te zien. 'Zo is de uitwisseling ook wederzijds', zegt Ine.

Maak kennis met de Instagrannies op www.instagram.com of via de app op je smartphone of tablet. 

 

Beelden door Liesbeth Gavriilakis.

Auteur: Karolien Selhorst

1 reactie

Antimoon
Hey tof! Tegenwoordig wordt men (bijv. in de privé) al afgeschreven op 50 jaar... en er is inderdaad zoveel wijsheid die kan worden doorgegeven. Vroeger, in de grote families en meer tijd voor bezoekjes enz, was dat veel spontaner.
Bond zonder Naam (in het Esperanto: Movado sen Nomo) doet wel meer 'roldoorbrekende', eenvoudige maar efficiënte dingetjes...
30/10/18 09:59 REAGEER

Login Registreer

Karolien Selhorst

Karolien Selhorst is freelance journaliste, copywriter, blogger en vertaler. Haar favoriete topics zijn ouderenzorg, welzijn, psychologie, gezondheidszorg, literatuur, technologie en digitale media. Naast haar professionele bezigheden doet Karolien vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum waar ze vooral werkt met personen met dementie.www.karolienselhorst.be

Meer artikels van Karolien Selhorst

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels