Deel via

Hoe goed ken jij je borsten? Doe de Mammoquiz

October 2018
Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen in ons land. Zo kregen vandaag 29 vrouwen het verdict te horen. Dat zijn maar liefst 10.500 nieuwe diagnoses per jaar. Met de Mammoquiz wil Pink Ribbon het bewustzijn over de ziekte verhogen en ervoor zorgen dat meer vrouwen zich laten screenen. Test je kennis over je borsten en doe de Mammoquiz.

Tijdige opsporing van levensbelang!

1 op de 8 vrouwen in ons land krijgt in de loop van haar leven te maken met borstkanker. Helaas verliezen ook nog steeds 6 vrouwen per dag de strijd.

Toch laten lang niet alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar, de risicodoelgroep, regelmatig hun borsten onderzoeken. Dit jaar ontwikkelde Pink Ribbon, met de financiële steun van de Nationale Loterij, een online vragenlijst, die de Mammoquiz werd gedoopt. Door enkele vragen te beantwoorden, kan je je kennis over je borsten, borstkanker en de opsporing van borstkanker testen en uitbreiden. Met de quiz willen ze het belang van een tijdige opsporing in de verf zetten. Hoe vroeger de diagnose van borstkanker gesteld wordt, hoe minder ingrijpend de behandeling immers zal zijn en hoe groter de kans op een volledig herstel.

mammoDe Mammoquiz is een leuke en heel eenvoudige educatieve quiz in drie talen (Nederlands, Frans en Engels), die geïnspireerd werd op het mammoboxspel. Dat spel werd in 2002 ontwikkeld door het Centrum voor Kankeropsporing.

Iedereen kan de quiz spelen, ook en in het bijzonder vrouwen met een andere cultuur die in België wonen. De Mammoquiz is in eerste instantie gericht op alle vrouwen in België van 50-69 jaar, gezien hun verhoogd risico op borstkanker. Toch is het ook zinvol voor jongere en oudere vrouwen, én mannen, om de test in te vullen.

De vragenlijst is louter informatief en is bedoeld om mensen te sensibiliseren over borstkanker en de alarmsignalen die wijzen op borstkanker te herkennen.

Zelf je kennis eens testen?

Doe de Mammoquiz 

Hoe kan ik borstkanker voorkomen?voorkomen

Een gezonde levensstijl vermindert de kans op borstkanker. Evenwichtige voeding en voldoende beweging zijn erg belangrijk. Overtollig lichaamsvet rond de taille verhoogt immers het risico. Ook roken en alcoholgebruik hebben een nefaste invloed op de ontwikkeling van borstkanker. 

Hoe kan ik zelf borstkanker ontdekken?

Je gaat het best naar de dokter als je een van deze alarmsignalen ontdekt:

  1. Je voelt een zwelling, knobbeltje of ongewone pijn in je borst
  2. Je ziet een knobbeltje op je borst
  3. Je voelt een knobbeltje onder je oksel
  4. Je hebt een put in je borst
  5. De vorm van je borst is veranderd
  6. Je tepel is plots naar binnen getrokken
  7. Je hebt vochtverlies uit de tepel
  8. Je huid is oneffen en voelt hard aan (sinaasappelhuid)
  9. De huid van je borst is van kleur veranderd

 borstkanker

 

Dit is een bijdrage van Pink Ribbon.

(afbeeldingen © Mellon)

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels