Deel via

Op uitstap naar Tervuren met de mailgroep Fotografie!

October 2018
Half september trokken de leden van de mailgroep Fotografie voor hun laatste uitstap van 2018 naar Tervuren. Een gemeente die misschien wat minder gekend is als toeristische trekpleister, maar wel eentje met een bijzonder rijk historisch verleden. Om het nog niet te hebben over de bijzondere natuurlijke omgeving. Lees hier hun prachtige relaas!

Avonturen in Tervuren!

Hoewel Tervuren regelmatig in het nieuws komt door zijn opstoppingen op de ring rond Brussel en het Vierarmenkruispunt, waren alle leden die met de wagen kwamen keurig op tijd op de markt. Maar zoals steeds liet het openbaar vervoer het afweten: een vertraagde trein, waardoor een gemiste bus en dus even een half uurtje te laat. Maar geen nood, de voormiddag was toch vooral rond de markt en omgeving gepland.

De rijke geschiedenis (tot 1800)

foto2Een bezoek aan Tervuren kan niet beginnen zonder het te hebben over de rijke geschiedenis van de gemeente. Mentor HenLo gaf dan ook een beknopt overzicht van het ontstaan en de evolutie van zijn gemeente.

Tervuren komt onder haar oorspronkelijke naam ‘Fura’ voor het eerst voor in de biografie van St. Hubertus, die in 727 in ‘Fura’ overleed. Hoewel het eigenlijk om een gelijknamig gehucht zou gaan nabij ’s Gravenvoeren is er in Tervuren toch een zeer levendige verering ontstaan van deze patroonheilige van de jacht.

De echte geschiedenis begint in de 13e eeuw toen Hendrik I, hertog van Brabant, zich in Tervuren kwam vestigen. Verschillende opvolgers zouden hem hierin volgen. Hij liet er naast een houten burcht ook een kapel bouwen, die in de loop der jaren uitgegroeid is tot de huidige kerk van Tervuren.

Een nieuw hoogtepunt kwam er in de 17e eeuw toen de aartshertogen Albrecht en Isabella zich hier vestigden. Zij bouwden een nieuw kasteel met bijhorende St.-Hubertuskapel. Een 7 km lange muur omheinde hun domein, en vormt nu het park van Tervuren.

foto3De komst van Karel van Lorreinen in de 18e eeuw leverde ons naast o.a. een nieuw kasteel ook een imposant hoefijzervormig gebouw op dat dienst deed als verblijfplaats voor het personeel en als stalling voor paarden en koetsen. Na zijn dood werden echter zowel het oude als het nieuwe kasteel op bevel van zijn neef Jozef II afgebroken.

De markt

De eerste stop was de markt met haar beschermd stadsgezicht. We merken hier een majestueuze toegangspoort die dateert van 1897 en die toegang gaf tot het ‘Congogedeelte’ van de wereldtentoonstelling in het Jubelpark te Brussel. Zij staat op de originele plaats van een oudere poort, waarlangs je het kasteel kon betreden.

De kerk

foto4Via de trappen bereiken we de gotische kerk. Binnen vallen vooral de mooie glasramen op en een paar werkwaardige beelden van o.a. Sint Hubertus, van wie ook een jachthoorn met relikwie is tentoongesteld. Op het kerkplein bewonderen we nog een paar mooie gevels en onder andere het werk ‘Schildersatelier’ van Tom Frantzen.

Het ‘hoefijzer’

Vervolgens ging het richting de Panquinkazerne, lokaal ook gekend als het ‘hoefijzer’. Het gebouw heeft ook jarenlang dienst gedaan als kazerne en is nu in handen van de gemeente. Het zal gerenoveerd worden.

foto6Momenteel staat er een kunstwerk ter nagedachtenis van het einde van Wereldoorlog I. In een aangelegd graanveld, met zowel metalen als echte klaprozen, beelden twee lange rijen opeengestapelde boomstammen de loopgrachten uit. Vanop het verhoogde uiteinde van deze structuur heb je een mooi uitzicht op het park met de vijvers en op de ruïnes van het oude kasteel van Albrecht en Isabella.

Lunchtijd

Voor de lunch trokken we terug richting markt waar we terechtkonden in restaurant The Lodge.

De tomatensoep werd gevolgd door een koninginnenhapje, zalm met choronsaus of pasta met kip en kerrie, en tenslotte met een koffie of thee. Een lekker menuutje dat door iedereen werd gesmaakt. Prijs-kwaliteit zeker een topper.

Op naar het park

Na de groepsfoto op de trappen aan het administratief centrum, met het standbeeld van de Tervuurse Herder in de achtergrond, trok de groep naar het park. We wandelden via de Tervurenlaan, die tijdens de wereldtentoonstelling van 1897 de bezoekers van het Jubelpark naar het Koloniënpaleis moest brengen. Dit monumentale gebouw was dus het eerste ‘Congomuseum’. Dat bleek echter snel te klein, waarna er een nieuw museum gebouwd werd: het huidige Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Het museum

foto9Na een korte wandeling langs een paar mooie standbeelden bereiken we het imposante museum met de omliggende tuinen.

Het museum werd onlangs volledig gerestaureerd en op 8 december wordt het opnieuw officieel geopend. De toegang tot het museum werd verplaatst naar een modern multifunctioneel glazen gebouw dat via een enorme onderaardse gang verbonden is met het eigenlijke museum.

De vijvers

Dwars door de Franse tuinen met een mooie waterpartij en de bijhorende beelden bereikten we de bekende vijvers van Tervuren. Het werd pas duidelijk hoe enorm groot het park is als we op de kaart bekijken welk klein stukje we tot dan toe pas afgelegd hadden. Het park strekt zich dan ook uit over meer dan 250 ha.

Afsluiten

foto11We hielden het dan ook voor bekeken en zakten af naar het terras van de Foyer om deze overheerlijke dag af te sluiten in het zonnetje. De leden waren eensgezind: dit is een van de prachtigste parken van België. Tervuren met zijn combinatie van historische gebouwen en bijzonder mooie natuur maakt een tweede bezoek meer dan waard. Talrijk waren dan ook zij die beloofden om zeker nog eens terug te komen, net zoals zij die al afspraken maakten voor de volgende uitstap volgend jaar. Bestemming nog onbekend. Tot volgend jaar!

Mentor HenLo wegens alle deelnemers

Alle foto's bekijken


Wil jij ook lid worden van de mailgroep Fotografie?

Neem eens een kijkje op hun website. Je vindt er alles terug over hoe je kan inschrijven.


 

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels