Deel via

Storm op de beurs? Maak je beleggingsportefeuille sterk genoeg

September en oktober staan bekend als de stormmaanden, zowel op de beurs als meteorologisch. De parallellen tussen de orkanen die jaarlijks de zuidkust van Amerika teisteren en beursstormen zijn opmerkelijk. Sven Sterckx, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, houdt af en toe wel van het tumult op de beurzen. Zijn tip: maak je portefeuille orkaanbestendig, want in Miami verkopen ze hun huis toch ook niet als er een storm aankomt?!

Een koude wind door de beurs

graph-3078540_640Orkanen ontstaan door een lange periode van warmte die verstoord wordt door een koude luchtlaag en draaiende wind. Hoe langer de warmte aanhoudt, hoe sterker de orkaan. Dat is ook zo op de beurs. Een lange periode van sterke economie en stijgende beurzen kan verstoord worden door een koude wind van stijgende rentes, afnemende geldhoeveelheid en geopolitieke beslommeringen. Als ook de bedrijfsresultaten draaien of tegenvallen, mogen we een beurscorrectie verwachten. En hoe langer de beursstijging aanhoudt, hoe langer de bubbel wordt opgeblazen, hoe groter de beurscrash. Een crash kan flink pijn doen. Warren Buffett citeerde in 2010 een belegger die de crash van 2008 had meegemaakt: ‘Dit is erger dan een echtscheiding: ik verloor de helft van mijn vermogen en ik heb mijn wederhelft nog’.

Je moet de beurscorrecties erbij nemen als je wilt genieten van het hogere rendement op aandelen.Wie wil er nu in godsnaam gaan wonen op een plaats waar er regelmatig orkanen zijn? Wel, ik denk dat er geen betere plek is op aarde. Het klimaat is er tropisch tot subtropisch, lekker warm, steeds zonnig en ook nog eens gelegen aan de zee. Wie wil er bijvoorbeeld niet in Miami wonen? In ruil voor deze ideale leefomstandigheden moet je dan wel de orkanen erbij nemen. Ze zijn de keerzijde van de medaille, net zoals beurscorrecties. Je moet ze aanvaarden als je wilt genieten van het hogere rendement op aandelen. En ik denk dat er geen betere manier is om je vermogen te beheren dan te investeren in aandelen.

blur-1853262_640De beurscorrecties zijn niet aangenaam, maar ik hou wel van de koersen die eruit voortspruiten. Momenteel kun je opnieuw aandelen van kwalitatief sterke groeibedrijven kopen aan een lage waardering. Twee jaar geleden presenteerde Morningstar op de Dag van de Tips het Duitse bedrijf Kion, dat apparatuur maakt om magazijnen te automatiseren. Vandaag kun je aandelen van dat bedrijf kopen tegen de helft van de prijs. Het noteert slechts 10 keer de winst, en dat is maar een voorbeeld. Er zijn veel goede bedrijven, ook op Belgische bodem, zoals Melexis en Picanol.

Een portefeuille als een huis

Het is een mooie metafoor, maar wat doen we er nu mee? We kunnen leren van de inwoners van Miami. Om de metafoor verder te zetten, kunnen we een beleggingsportefeuille vergelijken met een huis. Een orkaan kan even verwoestend zijn voor een huis als een beursstorm voor onze portefeuille. Als ze verwachten dat er een storm aankomt, dan beschermen ze de ramen. Dat kunnen beleggers realiseren door put-opties te kopen of de meest gevoelige aandelen (cyclische aandelen) te verkopen.  

Stel je portefeuille samen met aandelen van bedrijven die een beursstorm kunnen trotseren.Je eigendom beschermen is goed, maar de inwoners van Miami vinden het veel belangrijker om een huis te bouwen dat orkaanbestendig is. Ze maken gebruik van een stalen constructie omdat dat steviger is. De huizen hebben er allemaal een schuin dak om te voorkomen dat er te veel water op blijft staan en de materialen die ze gebruiken, zijn van hoogstaande kwaliteit. Dat is een belangrijke les voor beleggers.

Een stevige constructie

building-joy-planning-plansIn plaats van te timen wanneer je een portefeuille moet verkopen om die dan na de crash opnieuw aan te kopen, spendeer je beter veel meer tijd aan de constructie van je portefeuille. De inwoners van Miami verkopen hun woning ook niet voor een orkaan om vervolgens hetzelfde, of een ander, huis terug aan te kopen. Het is belangrijk dat je de portefeuille samenstelt met aandelen van een hoge kwaliteit. Bedrijven die een beursstorm kunnen trotseren. Dat zijn volgens mij bedrijven met weinig schulden, een competitief voordeel en die niet gevoelig zijn aan stormen of geen cyclische aandelen.

Steek veel tijd in de samenstelling van je portefeuille. Stop er sterke bedrijven in die niet te duur gewaardeerd zijn, dan kan je de ergste beursstormen trotseren. Wie aangesloten is bij de Vlaamse Federatie van Beleggers vindt daar volop informatie over bij onze activiteiten en publicaties en kan er een boompje over opzetten met andere leden.

Auteur: VFB

1 reactie

DGBel
Wanneer je op je eentje moet beginnen met beleggen, is dat geen gemakkelijke klus.
Als je wel iets ziet in het beleggen in aandelen, maar je durft er niet goed in je eentje aan te beginnen, is een beleggersclub misschien een aantrekkelijk alternatief.
Wij zijn een kleine beleggersclub die in de loop der jaren een solide portefeuille heeft opgebouwd.
Als je lid zou willen worden, betaal je een intredesom die gebaseerd is op de waarde van de portefeuille van de club op dat moment, gedeeld door het aantal leden, en verder een maandelijkse inleg van € 50,-.
Wij komen maximum één keer per maand bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en alle beslissingen worden op democratische wijze genomen.
Voor wie hierin is geïnteresseerd en woont in de omgeving van Roeselare, kan contact opnemen via beleggers@mail.be om eens vrijblijvend te komen kennismaken.
16/11/18 10:24 REAGEER

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiële activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels