Deel via

Insuline spuiten mogelijk overbodig bij nieuwe diabetesbehandeling

November 2018
Nederlandse onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam bieden met het resultaat van een nieuw onderzoek voorzichtig hoop aan diabetespatiƫnten. Dankzij een nieuwe behandeling zouden patiƫnten met diabetes type 2 opnieuw gevoeliger worden voor insuline, waardoor ze het hormoon mogelijk niet meer hoeven in te spuiten. Een nieuwe internationale studie moet dat resultaat bevestigen.

Insuline

Diabetes is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf onvoldoende of geen insuline meer, bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel nog insuline aan, maar de kwaliteit ervan is niet meer optimaal. Je lichaam heeft insuline nodig, want dat hormoon regelt de bloedsuikerspiegel.

Mensen met diabetes type 1 moeten na de diagnose meteen starten met insuline in te spuiten, bij diabetes type 2 worden vaak eerst suikerverlagende geneesmiddelen voorgeschreven. Maar na verloop van tijd volstaan die pilletjes niet meer om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en moeten ze ook insuline inspuiten.

Ballonbehandeling

De Amsterdamse onderzoekers hebben bij zo’n 50 patiënten met diabetes type 2 via de mond een klein ballonnetje ingebracht tot aan het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm. Daar werd het ballonnetje opgeblazen en gevuld met heet water. Door de hitte verschroeide het slijmvlies in de darm, waarna na zo’n een à twee weken een nieuw slijmvlies in de plaats kwam. Dat nieuwe slijmvlies verbeterde de bloedsuikerspiegel, en de patiënten hoefden geen insuline meer in te spuiten.Een jaar na de behandeling hoeft 90% van de proefpersonen nog steeds geen insuline in te spuiten.Nu, een jaar na de ballonbehandeling, houdt het effect bij 90% van de proefpersonen nog steeds stand. Ze moeten wel nog elke dag medicijnen nemen, maar ze lopen minder kans op vaatziekten, nierfalen, blindheid en gevoelloosheid in de handen en voeten.

Nieuw onderzoek

Deze bevindingen zullen nu opnieuw getest worden in een nieuwe internationale studie. Honderd patiënten die al bloedsuikerverlagende medicijnen nemen, maar (nog) geen insuline inspuiten, zullen de ballonbehandeling krijgen. De wetenschappers hopen dat honderdduizenden patiënten met diabetes type 2 die nog geen insuline spuiten, dat dankzij het onderzoek ook nooit zullen hoeven te doen.

Lees verder:

Gezin en lotgenotencontact: onmisbaar in strijd tegen diabetes

Bron: ad.nl, diabetes.bediaBETER aan zee

Auteur: Inneke De Corte

1 reactie

mlobelle27
Ik heb sinds 5 december 2018 diabetes type 2. Ik heb wel iets gehoord over ballonnen behandeling. Maar dat is toch levensgevaarlijk? Het is net als met de maagverkleining. Ik ben op dieet, ben werkzaam in de wasserij, loop trappen op en af, wandelt elke dag een stukje. Diabetes type 2 is meeste keren ontstaan door overgewicht. Voor de rest taal ik niet meer naar zoet. En neem veel groenten en fruit, minder aardappels. Koolhydraten beperken.
17/12/18 19:28 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels