Deel via

Wil jij een leuk leven leiden? Stop met de ezel uit te hangen!

November 2018
Wie ben jij? Waarom doe je wat je doet? Wat wil het leven en je lichaam je tonen? Waar trek en sleur jij aan? Zelfanalyse is de weg naar bewustwording om zo bewustzijn te verwerven. Als je op automatische piloot leeft, mag je erop rekenen dat het lastig zal zijn. Is een leuk leven dan ook mogelijk? Healingcoach Isabelle Lambrecht is ervan overtuigd dat dat je eigen vrije keus is.

Je gedragen als een ezel

Tot mijn 44ste was ik er ook een meester in om het mezelf moeilijk te maken, totdat ik me overgaf. Dan begon het pas leuk te worden.

Ik was het prototype van een koppige muilezel. Eén en al wilskracht en koppige volharding en alles op alles zetten om te kunnen overleven of stand te houden.

In West-Vlaanderen kennen we wel een paar kleurrijke uitroepen waarin de ezel voorkomt:

  • tom-byrom-1053208-unsplash‘Wees geen ezel’ of ‘gedraag je niet als een ezel’,
  • ‘Gij stommen ezel’,
  • ‘Gij koppige muilezel’,
  • ‘Gij steenezel’.

Ze verwijzen naar idioot, eigenzinnig en koppig gedrag. Is dat verkeerd? Nee hoor, maar zolang je deze krachten tegen jezelf gebruikt, duw je jezelf in een lastig parket.

Zolang je je gedraagt als een ezel, ga je tegen het leven in. Om het met een metafoor te duiden: zolang je probeert om een volle kar de berg op te duwen, maak je het jezelf heel moeilijk en bevind je je in een gevaarlijke situatie. Door de zwaartekracht zal de kar steeds weer naar beneden proberen te rollen.

Als je blijft proberen om een volle kar de berg op te duwen, maak je het jezelf heel moeilijk.Stel jezelf de vraag: ‘Ben ik een ezel?’ Nee? Mooi. Tijd dus om je te gedragen als jezelf. Hoe doe je dat? Door de krachten van de ezel te gebruiken om ‘ja’ te zeggen tegen een fijn leven = j-ezel-f.

Wat is de meerwaarde van de ezel?

Een ezel is kleiner, beter bestand tegen extremen, gemakkelijk te hanteren en te voeden. Ze zijn zeer tredzeker en eigenzinnig vanuit hun grote intelligentie en voorzichtigheid. Bij gevaar verstarren ze in plaats van te vluchten. Als ze gevaar zien, dan kan je hen met geen stok meer in beweging krijgen. Als ze je vertrouwen, dan zijn ze zeer mak en volgzaam.

Daaruit kan je de volgende lessen trekken:

  • hou alles klein: hou het leven eenvoudig, blijf bij de essentie en weg van drama.
  • bestand tegen extremen: in het leven is er altijd een pro en contra. Die breng je samen door te luisteren en te leven vanuit je gevoel.
  • gemakkelijk te hanteren: reik jezelf de hand in plaats van je eigen vijand te zijn.
  • en te voeden: maak keuzes vanuit je hart in plaats van uit noodzaak.
  • tredzeker: draag de volle verantwoordelijkheid van je keuzes.
  • eigenzinnig: volg je eigen zingeving. Pas dan kan je gelukkig zijn.
  • grote intelligentie en voorzichtigheid: laat je niet uitdagen door anderen, leef vanuit je innerlijke weten.
  • verstarren bij gevaar: te veel mensen blijven hun leugens energie geven, zodat ze dieper en dieper in het drijfzand geraken. Leer op tijd ‘stop’ te zeggen.

Je hoeft geen lasten te dragen

Lasten en plichten dragen is een keuze die je zelf maakt. Dat heb ik geleerd. Helaas weten de meeste mensen dat nog niet of ze begrijpen nog niet hoe dat werkt.

letizia-bordoni-283388-unsplash

Als je leeft vanuit je gevoel, weet je wat bij je past en een goed gevoel geeft en wat niet. Handel je tegen je gevoel in, dan kies je ervoor om het jezelf lastig te maken. Er zijn dus enkel gemakkelijke en moeilijke keuzes. Je hebt altijd een keuze, en ook al laat de situatie je geen keuze, dan maak je de keuze eerst in je gedachten. Je leven veranderen, doe je door eerst je kijk op de dingen te veranderen. Dan pas kunnen je omstandigheden ook veranderen.

Het kost tijd om terug voeling te krijgen met jezelf, maar daarna kan je het leven verwelkomen.Bij de gemakkelijke keuzes zet je jezelf op de eerste plaats, bij de lastige cijfer je jezelf weg en zet je de ander of een omstandigheid op de eerste plaats.

Eenmaal je deze dualiteit onder de knie hebt, wordt je leven heel leuk en boeiend. En ik kan je dat met stelligheid zeggen, want ik ben hier ervaringsdeskundige in.

Weer voeling krijgen met jezelf

Het kost tijd om terug voeling te krijgen met jezelf, maar dan kan het van de ene op de andere dag lukken. Zo ging het ook bij mij. Tot mijn 44ste was het knokken om niet te verzuipen en toen heb ik van vandaag op morgen de knop omgedraaid. De last van het overleven viel van me af en ik kon eindelijk het leven verwelkomen.

Ik ben geen ezel meer. Ik wil geen lastige, zware karretjes meer de berg opduwen. Door te leren rekenen op mezelf, voel ik geen noodzaak meer om bergen te beklimmen en al zeker niet meer om lasten mee te sleuren. Ik weet dat als ik leef vanuit mezelf, ik altijd krijg wat ik nodig heb. Leven voor het geld, status of materie (= de zware kar) is enkel ballast. Leven voor jezelf zorgt ervoor dat je alles krijgt wat je op dat moment nodig hebt.

Het verschil tussen beiden is slechts een andere kijk of levenshouding.

Veel succes!

Auteur: Isabelle Lambrecht

2 reacties

Cyper
Deze mevrouw begint met te zeggen dat je je niet als een ezel moet gedragen.
Ze beschrijft daartoe een hoop houdingen die totaal niet met die van een echte ezel overeenstemmen.
Daarna beschrijft ze een échte ezel met al de positieve eigenschappen van dit dier, en legt uit dat we déze houding als voorbeeld moeten nemen.
Dat we ons dus in feite juist wél als een ezel moeten gedragen.
Dit is een therapeut die ons dus uitlegt dat we niet moeten doen wat ze zegt, maar juist het omgekeerde... en ze doet er zelf aan mee.
26/12/18 23:09 REAGEER
Donkey
Inderdaad de logica in deze uitleg is zoek.
16/09/19 09:20 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels