Deel via

Eenzaamheid is minstens even schadelijk als roken. Doe er iets aan!

November 2018
Vraag mensen wat slecht is voor de gezondheid, en je krijgt voor de hand liggende antwoorden zoals roken, ongezond eten of niet genoeg bewegen. Maar volgens een Australisch onderzoek ligt er een veel groter gevaar op de loer: eenzaamheid! Wie te weinig sociaal contact heeft, leeft minder lang. François Gerard van Helpper roept op om je sociale netwerk extra te onderhouden en te ondersteunen. Waarom niet met je buren?

Steek je buur een handje toe!

Volgens Australische wetenschappers van de universiteit van Queensland* onderschatten we de negatieve gevolgen van eenzaamheid. Overheden wereldwijd lanceren regelmatig campagnes over hoe slecht roken en ongezond eten zijn voor de gezondheid, of net over hoe goed sporten en bewegen wel voor je zijn. Maar geestelijke fitheid komt veel minder ter sprake.

Een goede sociale integratie beïnvloedt je levensverwachting beter dan een gezondere levensstijl aannemen.Uit een analyse van 148 studies met meer dan 300.000 deelnemers besluiten de wetenschappers dat een gebrek aan relaties en sociale integratie een groot risico is voor je gezondheid. Sociaal geïsoleerde mensen zijn minder gezond, zowel op fysiek als op psychisch vlak. En hun levensverwachting is een stuk korter. Sterker nog: een goede sociale integratie en sociale steun hebben een grotere positieve impact op de levensverwachting dan minder roken of drinken, meer bewegen, griepvaccins of zuiverdere lucht.

Beter een goede buur …

laura-thonne-403927-unsplashNiemand kiest ervoor om eenzaam te zijn, maar de kwaal is eigen aan onze moderne samenleving. François Gerard, oprichter van Helpper, een deeleconomieplatform voor thuishulp, stelt het ook vast in zijn dagelijks leven: ‘Als je het voortdurend drukdrukdruk hebt, blijken relaties al gauw geen prioriteit. Het aantal alleenstaanden groeit, we kennen onze buren niet meer en we hebben te weinig tijd om familie en vrienden te bezoeken.’

Moeten we ons daar dan zomaar bij neerleggen? ‘Neen,’ zegt François. ‘Ik breek zelfs graag een lans om met z’n allen ons sociale netwerk nog eens extra te onderhouden en versterken. Te beginnen bij familie en vrienden, maar ook bij onze buren.’

Het cliché van het kopje suiker

Heb je er al eens bij stilgestaan wat buren allemaal voor elkaar kunnen betekenen, als ze willen? Van het gekende kopje suiker of een boormachine lenen tot een oogje in het zeil houden wanneer je op vakantie bent. Of met z’n allen een buurtfeest organiseren. Hoe klein de interactie ook lijkt, het allerbelangrijkste is dat ze sociaal contact met zich meebrengt.

Buren kunnen heel veel voor elkaar betekenen. Van spullen uitlenen tot een buurtfeest organiseren of af en toe een handje toesteken.François: ‘Zelf heb ik het van dichtbij meegemaakt toen mijn vader ernstig ziek werd. Aan medische zorgen was er geen gebrek. Maar voor dagelijkse taken zoals koken, boodschappen doen of een lift naar de dokter vonden we moeilijker ondersteuning. De oplossing lag nochtans onder onze neus: een helpende hand van een vriendelijke buur.

Meteen was toen bij François het idee ontstaan om met Helpper mensen en buren dichter bij elkaar te brengen. Simpelweg door iedereen die hulp kan gebruiken, de mogelijkheid te bieden die te vragen. En wie graag een handje wil toesteken, die hand ook daadwerkelijk uit te steken. ‘Maar wat ik het liefst van al zou willen, is dat we gewoon weer méér dingen samen gaan doen,’ vult François aan, ‘uit noodzaak of gewoon omdat het fijn is.’ En dat is dan ook nog eens goed voor de gezondheid.

Kan je best een beetje ondersteuning of wat gezelschap gebruiken van iemand uit je buurt? Of wil je zelf helpper worden? Neem dan zeker een kijkje op www.helpper.be.

DOSSIER: Onder één dak

icoon huis

Onder één dak, een boeiende reeks over alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen, boemerangwonen, co-wonen, satellietwonen en veel meer. Wat kan je woonsituatie beïnvloeden? Waar hou je rekening mee? Wat zijn je opties? Ook die vraagstukken komen aan bod in dit dossier op SeniorenNet!

Lees verder in het dossier Onder één dak:

*Bron: Haslam et al. (2018). Social cure, what social cure? The propensity to underestimate the importance of social factors for health. Social Science & Medicine, 198, 14-21.

Dit is een bijdrage van Helpper.

3 reacties

Sylvain
Hedendaags is burenkontakt wel zeer moeilijk. De jonge buren zijn meestal uithuizig gezien hun werkzaamheden en als ze thuis komen zijn er de kinderen, de huiselijke taken.... en een buur die hen dan, in zekere zin, komt ophouden is ook echt niet plezant.
Het is op de dag van vandaag dus goed te begrijpen dat er minden kontakten met de buren zijn. Maar er zijn nog andere mogelijkheden om je dag goed door te brengen en daar kan vrijwilligerswerk je wel mee helpen. En geloof het of niet je voelt je er gelukkiger mee.
15/11/18 20:16 REAGEER
Hugoo
Mooi verhaaltje. Helaas gaat het alleen lukken als zowat alle buren van dezelfde generatie zijn, van gelijke stand of afkomst zijn, kinderen hebben, gelijke inkomsten (uit werk) hebben, gelijkaardige hobby's hebben, een goed karakter hebben en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De mooie verhaaltjes betreffen dus de grote uitzonderingen.
Persoonlijk ben ik al heel gelukkig als ze ''goeie dag'' zeggen...
20/11/18 10:34 REAGEER
SUPEROMI
Juist, in theorie is dat een mooi verhaal maar in de praktijk is dat wel even anders. 'k Heb brave kinderen, kleinkinderen, zelfs al achterkleinkinderen. Ik word veel bij alles betrokken, en toch, en toch.....weegt de eenzaamheid soms zwaar als je alleen bent. 'k Heb ook een lieve buurvrouw die steeds klaar staat maar ik wil niet profiteren en zoveel mogelijk zelf doen.
'k Mag dus niet klagen maar iemand die er niet mee te maken heeft beseft niet hoe lang een dag duren kan zonder een gesprekje, zonder wat interesse, en zulke dagen zijn er veel.
Er zijn ergere dingen, dat besef ik, en 'k hou mezelf voor dat ik moet genieten van wat ik nog "krijg",
me niet focussen op wat niet meer kan maar wel op wat ik wèl nog kan. 't Lukt alleen niet altijd.
Pluk de dag, ja, ja ..... ook mooi in theorie !

25/11/18 22:19 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels