Deel via

Samenhuizen leidt tot minder eenzaamheid en betere thuiszorg

November 2018
Wanneer senioren kiezen voor cohousing of andere vormen van samenleven, heeft dat vaak gunstige effecten voor hun eventuele thuiszorgsituatie. Peter Catthoor van Familiehulp legt via het voorbeeld ‘Carpe Diem’ uit hoe samenhuizen een impact heeft op de kwaliteit van de zorgverlening en mobiliteit.

Carpe Diem: samenwonen op een boerderij

Het voordeel van werken bij Familiehulp is dat je met heel diverse projecten in contact komt. Vaak hebben deze projecten betrekking op mensen met een zorgbehoefte, hun manier van samenleven en de rol van de zorgverlening.

Als thuiszorgorganisatie is Familiehulp zo bijvoorbeeld betrokken bij ‘Carpe Diem’: een kleinschalig wooninitiatief voor senioren die graag op het platteland blijven wonen. Carpe Diem omvat in feite een boerderij in Beveren-aan-de-IJzer, waar enkele oudere mensen samenwonen. Het concept werd bedacht door Sabine Rousseré, toen de ouderlijke boerderij na het overlijden van haar ouders leeg kwam te staan.

boerderijMomenteel wonen Lena (65), Urbain (76) en Georges (90) – allen zelf landbouwers op rust – in Carpe Diem. Voor een woonzorgcentrum voelen ze zich nog te fit, maar alleen achterblijven op hun oude boerderij zagen ze ook niet zitten. Omdat ze het platteland niet konden missen –‘We zouden nooit kunnen aarden op een appartement in de stad’ - bood het woonproject van Sabine een mooie uitweg. ‘Het geeft deze mensen een antwoord op hun eenzaamheid’, zegt ze daar zelf over.

1 verzorgende op 1 locatie voor 3 mensen

Hoewel Lena, Urbain en Georges nog gezond zijn, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. En dan komt Familiehulp in beeld. Onze verzorgende komt langs om te koken, boodschappen te doen en huishoudelijke taken te verrichten. En daar kan zij uitgebreid haar tijd voor nemen. Tijd die ze niet hoeft te verliezen aan verplaatsingen en extra kilometers. Iedereen woont op dezelfde locatie – met name in Carpe Diem.

Omdat Lena, Urbain en Georges op dezelfde locatie wonen, kan de verzorgende uitgebreid haar tijd nemen voor hen.Wooninitiatieven zoals Carpe Diem zijn een zegen, zowel voor cliënten als voor de thuiszorgsector. Zeker in de meer landelijke gebieden, waar de afstanden groter zijn dan in de stad. Bij Familiehulp hebben we het onlangs nog eens berekend: de gezinszorg en thuisverpleging zijn in Vlaanderen en Brussel jaarlijks goed voor liefst 200 miljoen gereden kilometers. Dat is een heel grote, te grote, impact op ons milieu en het klimaat.

Projecten of initiatieven die samenhuizen bevorderen, bestrijden dus niet alleen eenzaamheid maar leiden ook tot meer duurzaamheid. Waardoor de dienstverlening naar de cliënten sterker wordt. Iedereen wint dus in dit verhaal.

Om die reden werkt Familiehulp ook mee aan andere projecten, zoals Zorg in de Binnentuin, Brugwonen of de Groep assistentiewoningen Ommegang. Ook daar versterken we onze dienstverlening door de combinatie van duurzaamheid en sociale cohesie.

Lees ook het artikel Thuiszorg op het platteland: de uitdagingen van morgen.

DOSSIER: Onder één dak

icoon huis

Onder één dak, een boeiende reeks over alternatieve woonvormen zoals kangoeroewonen, boemerangwonen, co-wonen, satellietwonen en veel meer. Wat kan je woonsituatie beïnvloeden? Waar hou je rekening mee? Wat zijn je opties? Ook die vraagstukken komen aan bod in dit dossier op SeniorenNet!

Lees verder in het dossier Onder één dak:

 

Auteur: Peter Catthoor

2 reacties

veramortelez
Ik zou ook graag aan co-housing doen..maar hoe vind je zoiets en hoe geraak je bij iemand die ook graag house charing zou doen?groetjes Vera Mortelez gsm:0478811920.Ik ben van de Westhoek in Vlaanderen Belgiê.
18/11/18 11:56 REAGEER
coconoot
hello, ik denk er ook zo over, mijn email catteeuwchristine@gmail.com
25/12/18 03:06 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels