Deel via

5 dingen die je nog niet wist over het kruiswoordraadsel

SeniorenNetters zijn fervente puzzelaars. Het liefste breken jullie je hersenen over een kruiswoordraadsel, maar een leuke sudoku, woordzoeker of Zweedse puzzel blijven ook niet oningevuld. Er valt heel wat te vertellen over jullie favoriete breinbreker. Hier lees je al 5 interessante weetjes! Kende jij ze al? We hebben ook goed nieuws voor alle puzzelfans!

Geheime codes tijdens Wereldoorlog II

newspaper-news-media-spectacles-53209Slimme militairen maakten in 1944 wel handig gebruik van de kruiswoordraadsels in The Daily Telegraph, een Britse krant. Amerikaanse en Canadese troepen hadden in de aanloop van D-Day hun kamp opgeslagen naast een school. De beveiliging rond het kamp liet wat te wensen over, waardoor de militairen en de studenten veel in contact kwamen met elkaar. Het toeval wou dat de directeur van die school, Leonard Dawe, ook verantwoordelijk was voor de puzzelrubriek van de krant. Soms hielpen de studenten Dawe om kruiswoordraadsels samen te stellen, waardoor er codenamen voor militaire operaties in konden sluipen zonder dat Dawe daar iets van wist. 

Recordhouders van kruiswoordpuzzels

Volgens het Guinness Book of World Records is Roger Squires de productiefste kruiswoordsamensteller. De man publiceerde op 14 mei 2007 zijn 66.666ste kruiswoordraadsel. Bovendien houdt hij ook het record voor het langste woord ooit gebruikt in een gepubliceerde kruiswoordpuzzel: het Welshe dorp Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Hij omschreef het dorp in de puzzel als anagram, en schudde de 58 (!) letters dus door elkaar. Aan de uitspraak van dat woord durven wij ons alvast niet te wagen:

Helemaal gaga

In de jaren '20 veroverde de kruiswoordpuzzelhype heel Noord-Amerika. Sommige mensen werden er volledig gek van.

  • In 1924 vroeg een vrouw uit Chicago de echtscheiding aan, omdat haar man zo in kruiswoordraadsels opging dat hij geen tijd meer had om te werken. De uitspraak van de rechter? De man mocht drie puzzels per dag invullen en de rest van zijn tijd moest hij besteden aan het huishouden.
  • In 1925 schoot een werknemer van een Amerikaanse telefoonmaatschappij zijn vrouw neer omdat ze hem niet wilde helpen met een kruiswoordraadsel.
  • Een Hongaarse man die in 1926 zelfmoord had gepleegd, liet als afscheidsbrief een kruiswoordpuzzel achter, die trouwens nooit werd opgelost.

7 dagen, 7x moeilijker

In de Amerikaanse krant The New York Times worden de dagelijkse kruiswoordpuzzels steeds een tikkeltje moeilijker van maandag tot zaterdag. Over de zaterdagpuzzels wordt gezegd dat enkel experts deze kunnen invullen, en de zondagpuzzel is zelfs nog moeilijker. Volgens de krant is dat een tactiek: in het weekend hebben lezers meer tijd om de puzzel op te lossen.

91-jarige vrouw vult puzzel in van € 80.000

Een kruiswoordraadsel invullen is een 91-jarige Duitse vrouw in 2016 wel erg duur komen te staan. Letterlijk. Nadat ze in een museum de lege vakjes van een kruiswoordraadsel had ingevuld, werd ze aangehouden en verhoord door de politie. De puzzel bleek toen een modern kunstwerk van Arthur Köpcke te zijn, met een geschatte waarde van € 80.000 ... De vrouw had absoluut geen kwaad in de zin en verklaarde simpelweg de instructies gevolgd te hebben. Naast het kunstwerk hing een bordje met ‘Vul woorden in’, en dat is exact wat de dame gedaan heeft. Het museum heeft haar niet aangeklaagd en ze draaide zelf op voor de restauratiekosten van het werk.

Goed nieuws:
Vanaf nu oneindig veel puzzelplezier!

puzzelAls jij ook eens een uitdagende kruiswoordpuzzel wilt oplossen, hoef je gelukkig niet naar een museum te gaan. Dankzij onze nieuwe partner Puzzelclub kan je nu gewoon op het internet al je favoriete puzzels oplossen. Kruiswoordraadsels, sudoku’s, Zweedse puzzels, doorlopers, cryptogrammen, binaire puzzels, woordzoekers, filippines, leg- en minipuzzels, van beginner tot expert, voor ieder wat wils! Je kan alle puzzels perfect spelen op al je toestellen: wissel dus gerust af tussen je pc, laptop, tablet of smartphone. Zo heb je al je favoriete puzzels steeds bij de hand.

Wil jij ook meepuzzelen?

Kies gratis voor Puzzelclub Light en speel elke dag één puzzel uit het uitgebreide aanbod. Of kies ervoor om Premium te worden: dan kan jij onbeperkt puzzelen én gratis deelnemen aan alle Puzzel & Win-wedstrijden. Voor slechts € 3,95 per maand, de prijs van één puzzelboekje, kan je een hele maand lang alle puzzels spelen die je wilt!

Kies gratis Puzzelclub Light of probeer nu 30 dagen Puzzelclub Premium Flexibele formule voor € 1! Toch niet wat je wou? Dan kan je gewoon het abonnement weer stopzetten.

Ontdek alle puzzels!

1 reactie

Hugoo
Het is onjuist te denken dat het invullen van kruiswoordraadsel(s) je hersenen oefent of "op peil houdt". De meeste mensen bewerken die steeds in dezelfde boekjes of tijdschriften. Het wordt alzo routine en daardoor steeds makkelijker, wat de schijn wekt dat het brein alerter wordt, terwijl het eigenlijk andersom is: het werkt "afstompend". Idem dito voor sudoku: als je jezelf een goed "systeem" hebt meester gemaakt, is de lol er af...
Maar naar goede gewoonte is dit "artikel" weer een goed gecamoufleerde "advertentie". Dat is dan meteen het zesde ding dat je nog niet wist over kruiswoordraadsels...
22/11/18 17:23 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels