Deel via

Griep? Nee, dank je! Wapen je met deze weetjes en lapmiddeltjes

Kou en toch zweten? Alles doet pijn? Een droge hoest? Jep, het griepvirus is ook jouw lichaam binnengedrongen. Er zit niets anders op dan een paar dagen uit te zieken. Gelukkig zijn wij er om de pijn te verzachten met enkele tips en weetjes. Heeft het virus jou nog niet te pakken? Dan is het nu het ideale moment om je te laten vaccineren.

Laat je vaccineren!

Het is weer de tijd van het jaar: de griep is in het land. Een onschuldig griepje, dat ziek ik wel even uit? Fout. Griep is niet onschuldig, de ziekte brengt altijd een gezondheidsrisico mee. Zeker voor kwetsbare groepen zoals 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met langdurige ziekten zoals long-, hart-, lever- en nieraandoeningen of diabetes. Laat je vaccineren en wel nu, zo lang het nog herfst is. Ga naar je huisarts. Die heeft misschien nog een vaccin in huis. Als dat niet het geval is, kan de huisarts je een voorschrift geven. Bij het ziekenfonds krijg je een tegemoetkoming voor het vaccin.

Geef het griepvirus geen kans

De enige manier om je maximaal tegen griep te beschermen, is vaccinatie. Kan of wil je je niet laten vaccineren, probeer dan om niet in contact te komen met iemand die geveld is door de ziekte. Griep is immers erg besmettelijk. Soms weet je niet dat je gesprekspartner al geïnfecteerd is. Hou deze periode van het jaar het best volgende tips in je achterhoofd:

  • matthew-henry-58760-unsplashWas regelmatig je handen met water en zeep.
  • Steek je vingers zo weinig mogelijk in je mond.
  • Probeer om niet in je ogen te wrijven.
  • Poets regelmatig de plekjes die aangeraakt worden door verschillende mensen zoals deurklinken, kranen, trapleuningen en de telefoon.
  • Leef gezond: eet gezond, beweeg voldoende en zorg voor een goede nachtrust. Zo ben je minder vatbaar voor griep.

Lapmiddeltjes om griep door te komen

Is het kwaad al geschied? Dan zijn er enkele lapmiddeltjes om het leven met griep een beetje te verzachten.

tee-1714106_640Drink voldoende. Water is het belangrijkste bestanddeel om afvalstoffen te helpen verwijderen uit je lichaam. Drink niet te veel koffie en alcohol, die onttrekken het vocht in je lichaam. Ook melk is niet goed omdat het aanzet tot slijmvorming.

Kies voor kruidenthee. Gemberwortelthee bijvoorbeeld onderdrukt de rillingen en het algemeen slechte gevoel.

Laat koorts zijn werk doen. Koorts is een natuurlijke reactie tegen het griepvirus. Je hoeft die koorts dus niet noodzakelijk te onderdrukken. Enkel als je echt pijn hebt, kan een middeltje op basis van paracetamol je er even door helpen.

Zakt de koorts na vier dagen niet? Ga dan naar je huisarts.Meestal heb je geen honger als je ziek bent. Maar als je toch wat wil eten, kies dan voor iets licht verteerbaar zoals soep, rijst of kip.

Bij hevige hoest of keelpijn, neem je een kruiden- of muntsnoepje of een lepeltje honing om de hoest te verzachten. Ook zuigen op ijsblokjes of een waterijsje kan helpen.

Een verstopte neus is erg vervelend, vooral als je wil slapen. Snij een rauwe ui in stukken en zet hem naast je bed. Je zal zien dat je plots beter kan ademen.

En tenslotte: Koorts en pijn bij griep duren maximum vier dagen. Nog even geduld dus. Zakt de koorts na vier dagen niet? Ga dan naar je huisarts.

Griepfabeltjes

Er wordt veel gezegd over griep voorkomen en doorkomen. Maar heel wat van die middeltjes helpen niet. We helpen enkele grieponwaarheden de wereld uit.

Je krijgt griep van het vaccin.
Fout. Je huisarts injecteert geen levend virus. Je kan je wel wat slapjes voelen, omdat je       lichaam in overdrive gaat als het antistoffen aanmaakt. Die hechten zich vast aan het virus en neutraliseren het.

hyttalo-souza-1074680-unsplashEen vaccin beschermt je een leven lang tegen griep.
Fout. Een griepvaccinatie beschermt ongeveer zes maanden.

Hoestsiroop geneest steller.
Fout. Hoestsiroop onderdrukt de hoest even maar helpt je zeker niet genezen. Hoesten is nodig om de luchtwegen schoon te houden. Je onderdrukt de hoest dus beter niet.

Met griep moet je in bed blijven.
Fout. Je kan gerust doen wat je graag doet. Maar luister naar je lichaam. Ben je moe? Ga dan slapen. Ga je naar buiten? Kleed je warm aan.

Een antibioticakuur zal me er wel bovenop helpen. 
Fout. Griep is een virusinfectie. Antibiotica hebben daar geen effect op.

Auteur: Katrijn De Bleser

3 reacties

Moremajorum
Toch een bedenking,heb ooit twee maal het griepvaccin gekregen ,nooit zo erg de griep gehad als toen !! Uiteraard kan men steeds de griep krijgen doch ik denk dat veel beweging,buiten komen en met regelmaat een zweetbui bvb door sporten of en sauna bescherming kan bieden !
Ben 67 en heb tot heden heel uitzonderlijk griep gehad ,misschien speelt geluk en een sportief leven een factor !!!
22/11/18 18:42 REAGEER
Roland2
Sedert er in 2005 bij mij suikerziekte werd vastgesteld volg ik het zorgtraject. Hiervoor moet je ook jaarlijks verplicht een griepvaccin laten zetten. Wat mij opvalt is dat ik inderdaad geen griep meer op doe maar ook heel zelden een verkoudheid. Toeval??? Ik weet het niet maar als ik toch toevallig eens een verkoudheid doe is die na drie dagen alweer over. Zou dat met die griepvaccin te maken hebben?
23/11/18 11:18 REAGEER
BLBECO
als ik een griepvaccin laat zetten krijg ik zeker en vast de griep, dus voor mij geen vaccin meer, in de winter wel een verkoudheid daar ben ik gevoelig aan.
26/11/18 07:22 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels