Deel via

Feestmaaltijd klaarmaken? 5 tips voor een kerst zonder stress

De kerstperiode kan erg gezellig zijn, maar tegelijk ook stresserend. Het gevoel van ‘moeten’ koken, de zoektocht naar een perfecte feestmaaltijd, paniek in de keuken … Hierdoor vergeten we soms dat het allemaal draait rond het gezellig samenzijn. Eet, lach, drink en geniet zonder stress dankzij de handige tips van vleesexperte Elke.

5 tips voor een stressvrije feestmaaltijd

1. Plannen en oefenen

Probeer enkele gerechten op voorhand eens uit. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Of kies gerechten die je al eens eerder hebt klaargemaakt. Dat scheelt heel wat stress en je gasten zullen je niet steeds moeten zoeken in de keuken. Wees niet te streng voor jezelf en geniet!

2. Begin op tijd

feestmaaltijdDenk op tijd na over de samenstelling en de planning van je feestmaal. Vergeet daarbij niet dat bescheidenheid siert. Een mooi en eenvoudig driegangenmenu is meer dan prima.

Maak je boodschappenlijst en plaats op tijd je bestellingen. Zoek het niet alleen in de supermarkten, maar ook online. Zo hoef je in de supermarkt niet over de koppen te lopen én kan je ook die exotischere ingrediënten van je feestmaaltijd vinden.

3. De traditionele manier

Borden dresseren, het geeft een mooi eindresultaat maar vaak een hoop stress! Het kost een hoop tijd, maar het moet wel snel gebeuren of het eten koelt af. Waarom pak je het niet eens wat traditioneler aan door je schalen op tafel te zetten en je gezelschap zelf te laten opscheppen? Denk aan een schaal met lekkere aardappels of groenten.

Zet je schalen op tafel en laat je gezelschap zelf opscheppen. Handig en nog zo gezellig.4. Kies vlees dat minder tijdsgevoelig is

Hoe zorg je dat alles tegelijk klaar is? Kies vlees waarbij de baktijd minder kritisch is, zoals een braadstuk in jus, dat lang moet garen. Op die manier maken 15 minuten extra niet zo veel uit. Zet bijvoorbeeld een heerlijke rosbief op tafel. Hoe je die lekker mals houdt, vertel ik je hieronder.

5. Kant-en-klaar is nog zo slecht niet

Waarom zou je alles zelf maken? Maak het vlees zelf klaar en ga voor kant-en-klare bijgerechten, of andersom. Zo kan je perfect bereid Waguy-stoofvlees kopen, varkenswangen … Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als het ook makkelijk kan!

Nog geen inspiratie voor je feestmaal? Dankzij dit receptje maak je een lekkere rosbief klaar, die je perfect in het midden van de tafel kan zetten om te delen.

Het geheim van de perfecte ‘jus de cuisson’ van een rosbief

Hoe krijg je een rosbief Tache Noire gegarneerd met verse tuinkruiden lekker mals? Volg deze bereidingstips.

 1. rosbiefEen rosbief van 1 kg is voldoende voor 4 à 5 personen.
 2. Kruid de rosbief met peper en zout alvorens je begint te bakken.
 3. Eerst ga je de rosbief ‘kleuren’ in een braadpan. Laat de boter smelten tot net niet bruin is en bak dan het vlees totdat er een korst ontstaat rondom de rosbief, ongeveer 1 minuut op elke kant.
 4. Het geheim van braden is de manier van garen. Plaats de rosbief in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 15 minuten. Om te voorkomen dat het vlees uitdroogt, overgiet je de rosbief met de braadjus.
 5. Haal de rosbief uit de oven en laat het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Op die manier kunnen de vleessappen zich herverdelen en wordt je vlees extra sappig en mals.

Hier past een lekkere madeirasaus bij

Ingrediënten: 1 ui, 1 wortel, ½ stukje selder, tijm/laurier (bouquet garni), salie, 1 dl madeira, 5 dl bruine fond

 1. Snij de ui, selder en wortel fijn en kleur ze aan.
 2. Voeg de aromaten toe (tijm, laurier, salie) en blus met de madeira.
 3. Laat de madeira uitkoken (bijna volledig droog).
 4. Voeg de bruine fond toe en laat rustig inkoken op een zacht vuurtje tot er 1/3 overblijft.
 5. Zeef het geheel en hou warm.
 6. Breng verder op smaak met peper en zout.
 7. Haal de pot van het vuur en voeg kleine klontjes boter toe voor nog iets meer binding en glans.

Kom eens origineel uit de hoek 

winterbarbecueWe associëren een barbecue vaak met de zomer, maar waarom zou je niet kunnen genieten van gegrilde gerechten in de winter? Zet het nieuwe jaar vurig in en organiseer een winterbarbecue!

Stook je barbecue goed op. Als de hapjes op de grill liggen, serveer je je gasten een kom verse soep, daar krijgen ze meteen een warm gevoel van.

Ook voor het hoofdgerecht kies je voor eenvoud. Een côte à l’os, een varkenshaasje, gemarineerd buikspek ... Eén of twee soorten vlees zorgen meteen voor een smakelijke en geslaagde feestmaaltijd.

Vers vlees aan huis laten leveren? Handig!

elke

Elke De Blauwe is zaakvoerder van het Gentse vleesbedrijf Bourgonjon dat al jaren toprestaurants voorziet van een mals stukje. Door haar drukke job ondervond ze zelf hoe lastig het soms is om een verse maaltijd op tafel te krijgen. Een herkenbaar probleem bij veel Vlaamse gezinnen.

brochetteOm hier een antwoord op te bieden, heeft Elke samen met haar 16-jarige zoon Brochette.be opgericht, een webshop waar je duurzaam, kwaliteitsvol vlees kan kopen dat aan huis wordt geleverd. Handig toch?! Brochette.be levert in Oost- en West-Vlaanderen.


Nog op zoek naar het perfecte stukje vlees voor je feestmenu? Of een origineel vleescadeau? 

Neem een kijkje op Brochette.be!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels