Deel via

Help, mijn kat kruipt in de kerstboom! 7 tips

Een huis vol afgevallen naalden, gebroken kerstballen en potgrond verspreid over de vloer. Bedankt, lieve kattenvrienden, voor deze verwelkoming na een lange werkdag. Herkenbaar tafereel? Om je deze ellende te besparen, ging ik te rade bij kattengedragstherapeute Joline De Jaegher. Katten en kerstbomen zijn een gevaarlijke combinatie - een versierde boom is toch het perfecte speelparadijs?! -, maar met deze tips kan je het aantal scherven wel beperken.

Hoe hou je je kat uit de kerstboom?

nice-3085333_640Je kat houdt evenveel van sfeer en gezelligheid als jij, en misschien nog meer van glinsterende kerstballen en ronddraaiende engeltjes. Geen wonder dat ze al dat moois even van (veel te) dichtbij gaat inspecteren, toch? De makkelijkste oplossing is natuurlijk: zet geen kerstboom. Wil je toch genieten van een sfeervol versierde boom én een gelukkig huisdier? Dan kunnen deze tips van kattengedragstherapeute Joline van Chat-o-Gand je helpen.

1. Zorg dat je kat ergens anders wél in mag klimmen

Klimmen is voor een kat een instinct dat ze ook binnenshuis moet kunnen uitoefenen. Als de kerstboom de enige klimoptie is in huis, is de kans groot dat ze zich daarop zal uitleven. Er bestaan tegenwoordig mooie stevige klimmeubels die perfect in je interieur kunnen passen.

2. Geef je kat een vroeg kerstcadeautje

Katten hebben nood aan speelsessies met degelijke hengels waar ze zich helemaal op kunnen uitleven. Met die hengel staan zwaaien is voor jou misschien vermoeiend, voor je kat werkt spelen enorm ontspannend. Daarom zijn dagelijkse spelsessies sowieso een must, maar om haar aandacht van de boom weg te houden, kan een extra speelmoment nuttig zijn. Ook een voederpuzzel houdt je poes wel even zoet.

3. Kies een strategische plaats voor je boom

Zet je kerstboom het liefst in een hoek, ver van tafels of opstapjes die je kat kan gebruiken om direct hoog in de boom te springen.

Las een extra speelmomentje in om je kat uit de buurt van de kerstboom te houden.

4. Zorg dat je boom niet kan omvallen

Veranker de boom aan het plafond en/of de muur. Nylondraad en een schroefoog kunnen al heel wat rechthouden. Zorg voor een brede basis onderaan de boom.

cat-3054820_6405. Kies je versiering slim

Flikkerende lichtjes, glinsterende en hangende versiering kunnen het jachtinstinct triggeren. Ook pluimen kunnen extra aantrekkelijk zijn. Maak niet alleen je boom stevig vast, maar ook je versiering. Probeer de onderste takken leeg te laten, laat die glazen kerstballen achterwege, en vermijd versiering die je kat makkelijk kan opeten (denk aan slingers, engelenhaar ...).

6. Straf je kat niet als ze in de boom klimt

Ze doet in haar ogen niets verkeerd en zal niet begrijpen waarom je boos bent. De relatie met je kat zou hier wel eens onder kunnen lijden. En dat is niet de bedoeling.

7. Sprays helpen niet altijd

Er zijn afweersprays die beloven je kat uit de kerstboom (of uit je zetel, van je meubels) te houden. Als de zin om te klimmen te groot is, dan zullen die allicht niet werken. Het enige waarop die sprays gebaseerd zijn, is dat ze slecht ruiken of smaken. Zo’n spray kan wel nuttig zijn als je kat aan de takken begint te knagen. Kerstbomen zijn giftig voor katten, dus een slecht smakende spray zal hen misschien wel tegenhouden.

Als niets werkt ...

Dan hopen we dat je woonkamer er binnenkort niet zo uitziet.

 

Tips?

Hoe hou jij je kat uit de kerstboom? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Auteur: Inneke De Corte

1 reactie

Treibeltje
Oh dat is echt vreselijk dat zo iets zou gebeuren , het hele kerstgebeuren naar de bom , mijn poes heeft nog nooit in de kerstboom gehangenen die staat op de kast, de eerste dag zal ze er wel eens gaan aan snuffelen uit nieuwsgierigheid maar ik barricadeer dat zo een beetje dat ze er niet in kan . Hopelijk voor iedereen een poes loze boom klimmer.
11/12/18 12:08 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels