Deel via

Van architect tot biobrouwer met ‘Liza’ en ‘De Zwarte Madam’

December 2018
Zeven verschillende biobieren heeft architect Paul Warmenbol vandaag in het gamma. Wat doet een architect in hemelsnaam met al die bieren? Wat begon als een hobby voor en na zijn uren als architect, groeide al snel uit tot een sterk merk: de biobieren van Warmenbol.

Gebeten door de brouwmicrobe

‘Bierarchitect’, dat klinkt niet mis als beroep. Dat dacht Paul Warmenbol nadat hij een bezoekje bracht aan een oude mouterij-brouwerij. Hij was er in teken van zijn job als architect, maar hij raakte geboeid door het brouwproces. Paul volgde een brouwcursus en al snel was zijn eerste biertje een feit. De ‘Liza’ werd niet zomaar een bier, het werd een biobier. 

lizaWaarom we onze tripel de naam ‘Liza’ gaven? We hadden een tante, tante Liza, en dat was een echte feestneus en een fuifnummer. Liza speelde op feesten graag acts, die waren steeds perfect voorbereid, met zelfgemaakte kleding en alles erop en eraan. Ze was al eens een lentemeisje, een Tirolervrouw en een majorette, maar evengoed verkleedde ze zich als Sinterklaas en de Kerstman. Waar zij verscheen was er plezier en gemoedelijkheid. Ze hield wel van een biertje, liefst een tripel of een trappist. “Maar ’t is nog geen bio, hé Paul,” zei ze toen. En wanneer we dan besloten om een tripel te brouwen, wilden we haar eren door onze biotripel haar naam te geven: Liza.’

De Liza werd in 2015 op de markt gebracht en ze sloeg meteen aan. Intussen heeft Warmenbol er al zo’n 36.000 flesjes van gebrouwen. De biologische tripel werd ook al erkend als streekproduct voor de Antwerpse Zuidrand.

Wat is dat nu eigenlijk, zo’n biobier?

Dat wil zeggen dat de ingrediënten van het bier niet behandeld werden met chemische middelen of met kunstmest. Het is te vergelijken met de markt van voeding en dranken. Mensen kiezen steeds meer voor producten die op een biologische manier geteeld worden.

Het succes van Warmenbols biobieren bleef groeien en het aantal bieren in het gamma groeide mee. Zo is de ‘Single’ met één soort mout en één soort hop een erg toegankelijk biertje. Het fruitbier ‘Bessy’ werd gebrouwen op vraag van mensen met een zelfpluktuin met bosbessen. De ‘Zwarte Madam’ is dan weer een bier met tien soorten mout en drie soorten hop, wat de smaken complexer maakt. Die Zwarte Madam werd gecreëerd op vraag van Natuurpunt. Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar de vzw.

zwarte madamDe Zwarte Madam is een donker, biologisch bier dat werd vernoemd naar het Onze-Lieve-Vrouwbeeld op de grens van Nederokkerzeel en Erps-Kwerps. Iedereen in de streek kent de legende over dat beeld: rond middernacht zouden er stemmen te horen geweest zijn die bezoekers de Molenbeek in lokten, tot ze verdronken.

logo-BIOBIEREN-WARMENBOL-zwartVandaag worden de biobieren van Warmenbol op 140 punten verkocht. Om de groei van de onderneming verder te ondersteunen, is Warmenbol op zoek naar groeifinanciering. Vandaag gebeurt het brouwen soms nog via externe partijen omdat de eigen capaciteit niet voldoende is voor de groeiende vraag. De onderneming wil graag een brouwinstallatie kopen om meer en meer zelf te brouwen.

Investeer jij mee in de groeiende biomarkt? Je leest alles over de activiteiten van Warmenbol en de zoektocht naar financiering van de onderneming op winwinner.be.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels