Deel via

Wees op je hoede voor vriendschapsfraude. Hoe herken je het?

December 2018
Een online vriendschapsverzoek van een bloedmooie vrouw of een beestig knappe man? Lieve woordjes en bezorgde vragen via chat? De vraag om elkaar echt te ontmoeten als jij het vliegtuigticket betaalt? Ja, hoor. Je hebt te maken met vriendschapsfraude. Frons toch even je wenkbrauwen als je nieuwe online 'vriend' je om geld vraagt, en laat je niet vangen.

Te mooi om waar te zijn

girl-926622_640‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook’. Onder die slogan voert de FOD Economie campagne tegen vriendschapsfraude. Want dit jaar alleen al ontving de FOD Economie 382 meldingen over vriendschapsfraude. Dat wil zeggen dat 382 mensen het gevoel kregen dat ze een band hadden met iemand, dat er een vriendschaps- of zelfs liefdesrelatie ontstond, meestal via internet. Hun vriend of geliefde vroeg hen nadien met een smoesje om geld. In 2018 werd er zo naar schatting bijna 4 miljoen euro betaald aan oplichters. En de slachtoffers? Die blijven achter zonder geld en met een gebroken hart.

De schoonbroer en -zus van één van de slachtoffers vertelden hun verhaal aan de FOD Economie om zo mee de strijd aan te gaan tegen vriendschapsfraude.

‘Na het overlijden van onze schoonbroer ontdekten we dat hij slachtoffer geworden was van vriendschapsfraude. Bloedmooie vrouwen contacteerden hem via Facebook en Messenger. Via chat probeerden ze met hem een vriendschapsrelatie op te bouwen. Ze vroegen hem hoe het met hem ging en ze speelden in op zijn emoties. Zijn echtgenote, onze zus, verbleef in een verzorgingstehuis. Overdag ging hij haar wel bezoeken maar ’s avonds zat hij hele avonden alleen thuis.’

Iemand die je nog nooit ontmoet hebt vraagt je naar geld? Daar klopt iets niet ...

‘Televisie en internet waren zijn enige gezelschap en toen kwamen de bloedmooie dames die hem via chat vroegen hoe het met hem ging. Ze vertelden dat ze ook alleen waren, net als hij en zo kreeg hij het gevoel dat er een band was. Ze bouwden zelfs een liefdesrelatie op, een lange-afstandsrelatie zeg maar. Uiteindelijk begonnen de vrouwen geld te vragen voor een ziek kind of een ziek familielid en dat duurde tot al het geld op was. Op vier jaar tijd werd hem op die manier 100.000 euro afgeluisd. We vragen ons nog steeds af waar al dat geld naartoe is. Maar eens je je geld kwijt bent, zijn er geen instanties die nog iets voor je kunnen doen. Vandaag komen er nog steeds chatberichten toe. We vermoeden dus dat er een criminele organisatie achter zit.’

Hoe herken je vriendschapsfraude?

Als mensen die je nog nooit in levenden lijve ontmoet hebt je om geld beginnen vragen, word je het best wantrouwig. Je online vriend of vriendin is er meestal ondertussen al in geslaagd een vertrouwensband te scheppen. Je hebt het gevoel dat je die persoon intussen wel goed genoeg kent: je hebt er avondenlang mee gechat en je merkte dat jullie dezelfde interesses hebben. Of je hing al urenlang met hem of haar aan de lijn en je kon er je diepste geheimen aan kwijt.

woman-1442373_640Maar is die persoon in werkelijkheid wel wie je denkt dat die is? Je hebt hem of haar immers nog nooit echt ontmoet. Oplichters gaan meestal te werk via datingsites of applicaties zoals Tinder, via e-mail, chat, sociale media zoals Facebook of zelfs via de telefoon. Ze gebruiken dan een vals profiel, dat kan een fictieve naam zijn of een gestolen identiteit van een echte persoon. Hun doel: een vertrouwensband met je opbouwen. Dat is niet zo moeilijk, de meeste slachtoffers zijn net op zoek naar vriendschap of liefde en daar spelen de oplichters graag én gemakkelijk op in.

De volgende stap is de vraag naar geld, meestal om een voor de hand liggende reden: centjes voor een vliegtuigticket om naar jou te reizen, schoolgeld voor de dochter of ziekenhuiskosten voor het zoontje. Maar elkaar effectief ontmoeten, dat lukt nooit. Er komt altijd wel iets tussen. Nadat je betaald hebt, wordt het plots stil aan de andere kant. Daar zit je dan: alleen en zonder geld.

Tips om jezelf te beschermen

  • Heel wat oplichters beweren dat ze Belg zijn en dat hun moedertaal Nederlands of Frans is. Toch maken ze regelmatig fouten die een moedertaalspreker niet zou maken.

  • Controleer steeds het profiel van de persoon die je verzoekjes stuurt. Ziet het er allemaal te mooi uit om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Vraag gerust extra informatie aan je nieuwe vriend of vriendin voordat je een verzoek aanvaardt.

  • Praten kan uiteraard geen kwaad, maar geef niet zomaar al je gegevens bloot. Persoonlijke informatie hou je het best voor jezelf.

  • Let op voor zielige verhalen. Je nieuwe vriend of vriendin zal al snel op je gemoed beginnen in te spelen. Blijf kritisch wanneer het de emotionele toer op gaat en zeker wanneer het over geld gaat. Vraag je af waarom er aan jou geld gevraagd wordt en niet aan een familielid, vriend of werkgever.

  • Hou je portemonnee dicht. Besef dat het nog steeds om een wildvreemde gaat, iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Al gaan er emoties mee gepaard en al word je onder druk gezet, geef nooit geld, want dat ben je sowieso kwijt.

 

Meer info of fraude melden: www.temooiomwaartezijn.be

Bron: FOD Economie

Auteur: Katrijn De Bleser

0 reacties

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels