Deel via

Hoe kan je eenzaamheid doorbreken? Deze tips helpen je op weg

Lieflijke versieringen, heerlijk uitgebreide menu’s, cadeautjes en fijne uitstapjes. De eindejaarsperiode staat haast synoniem voor gezellig samen zijn. Tegelijkertijd is het voor sommigen een periode waarin de eenzaamheid nog zwaarder doorweegt dan anders. Met deze 15 tips zet je een stap in de goede richting om komaf te maken met dat gevoel van eenzaamheid.

We voelen ons allemaal wel eens eenzaam

eenzaamjongEenzaamheid is nog steeds een levensgroot probleem in onze maatschappij. De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 46 % van onze landgenoten voelt zich ‘soms’ tot ‘altijd’ eenzaam. En verrassend: jongvolwassenen (54,5 %) blijken vatbaarder voor isolement dan 70-plussers (28,3 %). Dat blijkt onder meer uit het Nationaal Geluksonderzoek (UGent – juli 2018). Wie eenzaam is, heeft bovendien aanmerkelijk meer fysische, psychische en medische klachten.

Doorbreek de eenzaamheid met deze tips

Meer buiten komen, uitgaan … Het is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat kunnen we nu écht in de praktijk doen om isolement te doorbreken? Wij geven je enkele tips.

Tip 1. Ga na wat de bron is van je eenzaamheid.

Bedenk waar je eenzame gevoel vandaan komt. Wat is de bron van je eenzaamheid? Ben je echt eenzaam of is er iets anders aan de hand? Mis je iets anders in je leven? Maak vervolgens een lijstje van (kleine) dingen die je kunt veranderen en pak ze een voor een aan. Geraak je er zelf niet uit, vraag dan hulp aan een vertrouwenspersoon.

Tip 2. Schrijf!

Eenzaam zijn heeft te maken met complexe, negatieve gevoelens die niet altijd even duidelijk te benoemen zijn. Daarom is het soms zo lastig om anderen duidelijk te maken waarom jij je eenzaam voelt. Een doeltreffende manier om je gevoelens in kaart te brengen voor jezelf en anderen is ze op te schrijven. Dat kan enerzijds heel confronterend zijn, maar anderzijds helpt het je om een beter zicht te krijgen op je problemen en de oorzaken ervan.

Tip 3. Hou van jezelf.

Wie zichzelf goed verzorgt en af en toe verwent, straalt dat ook uit naar anderen. En dat maakt het vaak gemakkelijker om de stap naar anderen te zetten. Ga pas nieuwe mensen ontmoeten als je je een beetje beter in je vel voelt.

yogaTip 4. Ontdek nieuwe interesses.

Van schilderen en postzegels verzamelen tot yoga: nieuwe interesses houden je jong van geest en kunnen een deur openen naar nieuwe contacten. Heb je een nieuwe passie gevonden? Dan kan je je misschien aansluiten bij de plaatselijke wandelclub of yogagroep? Je onderhoudt er niet alleen je conditie mee, maar je ontmoet ook nieuwe mensen.

Tip 5. Doe vrijwilligerswerk.

Heel wat organisaties zitten te wachten op helpende handen. Vrijwilligerswerk kun je bijvoorbeeld doen in het buurthuis, op de school van je (klein-)kinderen, in de plaatselijke bibliotheek ... Vrijwilligerswerk doen is een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen en om je eigenwaarde op te krikken doordat je jezelf nuttig voelt.

Een overzicht van vacatures vind je bijvoorbeeld hier.

Tip 6. Sluit je aan bij een praatgroep.

Worstel je met een ziekte of ben je een geliefde verloren? Sluit je dan aan bij een praatgroep. Door lotgenoten te ontmoeten, lucht je niet alleen je hart, maar je leert ook nieuwe mensen kennen.

Ook hier op SeniorenNet vind je mailgroepen om lotgenoten te ontmoeten. Of misschien wil je zelf een groep oprichten?

Vind je het toch nog te moeilijk om je verhaal te vertellen aan de mensen om je heen? Misschien is het te pijnlijk of te privé? Dan kun je (anoniem) bellen of chatten met een ‘hulplijn’ zoals Tele-Onthaal:bel het nummer 106 of surf naar tele-onthaal.be

hondTip 7. Neem een huisdier als metgezel.

Of het nu een kat, hond of cavia is, huisdieren zijn leuk gezelschap en ze geven je een doel. Ga je vaak uit wandelen met de hond, maak dan eens een praatje met andere baasjes. Je hebt vast een gedeelde passie voor honden. Wil je liever zelf geen dier in huis nemen? Misschien wil je wel graag plusbaasje worden? 

Tip 8. Leer je buren beter kennen.

Maak eens een praatje met een van je buren. Wedden dat jullie vaak meer gemeen hebben met elkaar dan jullie denken? Of misschien wil je liever virtueel in contact komen met nieuwe buren? Kijk dan eens of je buurt al actief is op Hoplr, het private sociale netwerk voor je buurt. 

Tip 9. Help anderen.

Je kan vast een handje toesteken door op de kinderen te letten, de hond uit te laten of zelfs een potje mee te koken.

Door anderen te helpen, kun je:

  • Werken aan je eenzaamheid, omdat je tijd doorbrengt met anderen.
  • Je naasten helpen, waardoor je je nuttig voelt en dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen.
  • Anderen blij maken, wat je zelf ook een goed gevoel geeft.

Zin om een buur te helpen? Of heb je zelf nood aan een helpende hand? Ga dan bijvoorbeeld eens langs bij een van de lokale dienstencentra in je buurt. Zij kunnen je vast en zeker op weg helpen.

pexels-photo-1193321Tip 10. Hernieuw verwaterde contacten.

Maak een lijst van mensen die je een tijd niet hebt gezien of gesproken en nodig ze uit voor een kopje koffie. Of misschien zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Trek je stoute schoenen aan en stap op hen af voor een praatje.

Tip 11. Breid je sociale netwerk uit met sociale media.

Sociale media hebben zowel negatieve als positieve kanten. Hoewel ze soms juist de eenzaamheid bevorderen, kunnen ze ook de deuren openen naar nieuwe contacten. Bovendien bieden sociale media veel mogelijkheden voor lotgenotencontact. Zo heb je op Facebook verschillende groepen met mensen die ervaringen delen rond eenzaam zijn. Let terzelfdertijd wel op dat je je niet inlaat met de verkeerde mensen en wees op je hoede voor vriendschapsfraude.

Ben je nog niet vertrouwd met sociale media? Volg dan een cursus of vraag iemand om hulp.

Tip 12. Oriënteer je op internet.

Op internet vind je heel wat websites met tips en interessante initiatieven rond eenzaamheid.

Enkele voorbeelden zijn:

Buddywerking: wie psychische problemen heeft, kan hier een vrijwilliger of ‘buddy’ vinden.

Doorbreekeenzaamheid.be: op deze website van Bond Zonder Naam en ziekenzorg CM kan je onder andere een eenzaamheidstest invullen en informatie raadplegen over eenzaamheid.

Daarnaast is er een ruim gamma zelfhulpboeken voorhanden die je iets kunnen leren over de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Heb je bijvoorbeeld ooit van het boek ‘How to win friends and influence people’ gehoord? Het beroemde zelfhulpboek is geschreven door Dale Carnegie en leert je hoe je beter vrienden leert maken en hoe je een socialer persoon kunt worden.

Tip 13. Verander je gewoontes.

Loop je dagelijks een blokje om? Verander je route dan eens. Je komt vast nieuwe mensen tegen met wie je een leuke babbel kunt doen.

Tip 14. Leer alleen te zijn met jezelf.

Ook al wil je er soms voor vluchten door bijvoorbeeld je agenda helemaal vol te plannen of je te storten op het werk, alleen zijn kan ook wel eens goed zijn voor je. In die solitaire momenten vind je ruimte voor jezelf, creatieve (denk)processen, zelfreflectie en persoonlijke groei.

Tip 15. Zoek hulp.

question-2519654_640Misschien staat schaamte of trots je in de weg om hulp te vragen. Nochtans is een gevoel van eenzaamheid voor niemand vreemd. Je hoeft je er niet voor te schamen. Vraag dus gerust om hulp. Vind je het lastig om dat op eigen kracht te doen, schakel dan iemand in. Of stap bijvoorbeeld naar je ziekenfonds en maak een afspraak met de dienst maatschappelijk werk. Zij kunnen je leiden naar interessante initiatieven en projecten die de eenzaamheid doorbreken. Een voorbeeld is het Full Buddy-project van de Bond Moyson. In het kader van dit project bezoeken vrijwilligers kwetsbare ouderen uit hun buurt. Of misschien kan je zelf wel als vrijwilliger terecht bij hen?

Met zowat elke vraag rond je welzijn kan je ook terecht bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). De CAW’s zijn heel laagdrempelig: er zijn geen wachtlijsten op het onthaal en de eerste hulp is gratis.

Geraak je er toch zelf niet uit, dan zoek je beter professionele hulp. De huisarts of een andere vertrouwenspersoon is een goed startpunt.

Heb jij nog tips die anderen kunnen inspireren? Deel ze hieronder in een reactie. Samen tegen eenzaamheid! 

Auteur: Karolien Selhorst

5 reacties

AdjtChef
Als je dergelijke tips geeft; dan vind ik het je plicht om ook zelfmoord te vermelden ter beëindiging van eenzaamheid. gevolgd door het Tfnr. van die zelfmoordpreventiedienst.
Alphonse MENTEN
17/12/18 19:14 REAGEER
Hallo'tjes,

'k Heb met aandacht deze rubriek gelezen, want ja.....ik behoor ook tot die groep "eenzamen" die weinig aan bod komen.
U beschrijft de groep die nog kàn auto rijden bvb., nog kàn vrijwilligerswerk gaan doen, nog kàn hier of daar iets meepikken op sociaal vlak.....enz.
Maar, ik, als bijna 82jarige kàn niet meer alleen op de trein met die hoge treden, kàn niet op bus of tram als er trapjes te doen zijn, kàn niet met de auto rijden, en er is nog zoveel dat ik niet meer kàn.
Thuis kan ik me wel goed beredderen, maar de boodschappen moeten gedaan worden.....alle kleine zelfstandigen in de buurt hebben het moeten opgeven, dus rest er me niks anders dan met de tram (als ik er al op geraak) en mèt m'n stok en caddy (een rollator is ècht niet makkelijk op de tram) me naar de dichtsbijzijnde stad te begeven....1 keer op de week. Ik ga dan ineens ook naar bank en post.....ik doe ècht nog wat ik alleen kan doen. Hulp ? m'n buurvrouw neemt me mee om de 5/6 weken naar de kapper en dan maken we er meestal een gezellige namiddag van. Maar dat IS het dan ook. 'k Heb een dochter, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar die gaan nog uit werken (niet de achterkleinkindjes natuurlijk), hebben hun eigen leven en hebben tijd te kort. M'n dochter is niet van de soort om alle dagen, zelfs niet alle weken eens naar mama te bellen.....
Ze zijn allemaal lief voor mij hoor, daar niet van....maar 'k val ze niet lastig als 't niet nodig is en dat houdt de beste vrienden.
Ach ik klaag niet....er zijn ouderen die het véél erger hebben dan ik. Ik schrijf (gedichten worden zelfs gepubliceerd), ik ben in een paar groepen van sennet dàt is m'n sociale wereld), ik heb een kat, ik lees en handwerk graag.....'k krijg m'n dagen wel gevuld. En toch heb ik ook last van eenzaamheid als je niemand heb om eens een echte babbel te doen, om eens na te praten over een debat, een film....
Op een wandeling iemand tegen komen om een leuk gesprek mee te hebben, vergéét het.....iedereen loopt gehaast op straat. De realiteit is echt anders dan zoals het hier wordt voorgesteld.
Ik wou enkel maar de aandacht trekken op deze groep die vaak géén pc hebben, soms zelfs geen kinderen of familie die zich om hen bekommeren, dàt zijn de echte eenzamen, daar duren de dagen en vooral de weekenden héél lang voor.
Er wordt zoveel gepraat over : zo lang mogelijk thuis blijven.....er is hulp voor vanalles en nog wat, dat klopt, maar die is niet gràtis hé.....en wie heeft er zo'n hoog pensioentje dat je voor àlles kan betalen zonder jezelf te kort te doen.....zoek ze maar eens.....
Ach, 'k wil maar zeggen dat het in realiteit helemaal anders is dan dat het in de boekskes beschreven wordt.....ik begrijp de reactie van de heer Menten wel.....soms is het ècht tè veel, voel je je tè veel alleen, zou je de muren oplopen. En dàt wordt vaak niet begrepen.
'k Weet wel, ook met twee of in groep kan je je "alleen" voelen.....
Allez, ik ben m'n ei kwijt.....ik hoop dat meneer Menten zich hierin kan vinden en de kracht heeft om zich te herpakken. 't Beste man !

OMI/Els
18/12/18 09:20 REAGEER
Declaes
Beste OMI/Els,

Je hebt volledig gelijk. Alsof het aan de senior zelf ligt dat hij of zij in de eenzaamheid verzeild is geraakt. "De actieve Senior kan gerust iets aan de situatie doen als hij/zij dat zou willen", maar zo is dat natuurlijk niet. Men moet er lichamelijk en geestelijk nog voor in orde zijn. Mensen schrijven vaak content gebaseerd op onwetendheid, ZIJ staan niet met beide voeten in het verhaal dat ze beschrijven. Daarom is het net zo waardevol om te lezen wat jij schrijft. Een bron van waarheid en kennis waar veel te vaak geen aandacht aan gegeven wordt. Moest je zin hebben een "stem" te krijgen mag je mij steeds contacteren om ideeën aan te reiken voor een website die ik probeer te ontwikkelen voor senioren: actievesenioren. be Ik wens je alvast het allerbeste toe. Met warme groet, DeClaes
18/12/18 14:22 REAGEER
SUPEROMI
Dank voor je reactie....Ik had nooit gedacht dat hierop zou gereageerd worden.
'k Twijfel zelfs of de auteur van het artikel de eventuele reacties leest, wat eigenlijk toch zou moeten, vind ik....
Jou contacteren, hoe zou ik dat moeten doen.... ? Ik wil wel proberen ideeën aan te reiken als ik daar eenzame senioren zou kunnen mee helpen, bvb. door eens te mailen of zo. Maar om nu zelf te gaan schrijven voor een website, echt, daar heb ik de tijd niet voor. Als ik zoiets al zou doen zou ik me daar volledig voor inzetten maar ik wil ook m'n andere hobby's niet laten schieten.
Ach, ik zie wel of er iets uit de bus kan komen..... in ieder geval : ik wens jou warmte met de kerst, géén eenzaamheid en voor het volgend jaar vooràl een gezonde geest in een zo gezond mogelijk lichaam.

Grtjs Els/OMI
19/12/18 00:24 REAGEER
SUPEROMI
Hallo David Claes,

'k Heb je gevonden gisteravond op je website "actieve senioren"......en 'k heb daar een bericht geschreven, doch het is nooit geplaatst geweest.
Dus probeer ik nog even langs hier, misschien lees je dit wel.
Ik zag dat die website nog helemaal op te bouwen is. Prachtig initiatief !
Als ik helpen kan met wat te schrijven uit m'n eigen ervaringen of zo, dat wil ik wel doen....
Je ziet maar - je zal me wel vinden als 't moet.......desnoods bij de seniorengroep "babbelbox" onder OMI...... dan kan je altijd privé schrijven.
Ik zal hier af en toe wel eens een kijkje komen nemen.

Groetjes - Els
19/12/18 16:29 REAGEER

Login Registreer

Karolien Selhorst

Karolien Selhorst is freelance journaliste, copywriter, blogger en vertaler. Haar favoriete topics zijn ouderenzorg, welzijn, psychologie, gezondheidszorg, literatuur, technologie en digitale media. Naast haar professionele bezigheden doet Karolien vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum waar ze vooral werkt met personen met dementie.www.karolienselhorst.be

Meer artikels van Karolien Selhorst

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels