Deel via

Zo los jij voortaan elke sudoku moeiteloos op!

December 2018
Hou jij ervan om sudoku’s in te vullen maar weet je niet altijd even goed hoe je eraan moet beginnen? Of blijf je met een half lege sudoku zitten? Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet om meteen aan de slag te gaan. Zo wordt het nog leuker om sudoku’s op te lossen.

9 bij 9, 1 tot en met 9

sudoku-552944_1280Een sudoku is een relatief nieuwe puzzel die pas in 2005 in ons land geïntroduceerd werd. In de puzzel, die bestaat uit negen bij negen vakjes, moeten de cijfers één tot en met negen ingevuld worden. Niet willekeurig natuurlijk, maar wel op zo’n manier dat de cijfers in elke horizontale rij, in elke verticale kolom en in de negen blokjes één keer voorkomen. Klinkt allemaal erg theoretisch en wiskundig. Maar om een sudoku op te lossen, heb je geen wiskundig inzicht nodig. Logisch kunnen redeneren volstaat.

Door logisch na te denken, zal je meteen een aantal nummers kunnen elimineren om zo tot een oplossing te komen. Over het algemeen worden vier strategieën gebruikt: uitsluiten, plaatsen, vastzetten en schrappen binnen een blok.

We geven jullie graag enkele tips mee:

  • Concentreer je op één cijfer. Kies het best een cijfer dat al vaak voorkomt in het speelveld.
  • Begin met een blok, een rij of een kolom die al bijna vol is.
  • Herhaal steeds dezelfde strategie. Telkens je een cijfer invult, blijven er minder mogelijkheden over en kom je tot nieuwe oplossingen.
  • Maak het jezelf gemakkelijk. Gebruik kleine hulpcijfers in vakjes waarvan je niet zeker bent. Zodra je ergens anders in de kolom of rij één van de getallen invult, kan je dat cijfer in het hokje wegstrepen totdat er maar één mogelijkheid overblijft.

puzzelZelf deze tips omzetten in de praktijk?

Kies gratis voor Puzzelclub Light en speel elke dag één puzzel uit het uitgebreide aanbod. Of kies ervoor om Premium te worden: dan kan jij onbeperkt puzzelen én gratis deelnemen aan alle Puzzel & Win-wedstrijden. Voor slechts € 3,95 per maand, de prijs van één puzzelboekje, kan je een hele maand lang alle puzzels spelen die je wilt!

2 reacties

Hugoo
Jawel, voor 3,95 euro per maand kan je ze allemaal oplossen...
17/12/18 17:10 REAGEER
syrietje
Allemaal ? Tot en met niveau 14 - 15 ???
2/01/19 10:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels