Deel via

Heb je echt een nieuwe partner nodig om gelukkig te zijn?

December 2018
Eenzaamheid, het is bijna een ziekte van deze tijd: mensen scheiden of ze verliezen hun partner. Situaties genoeg waarin mensen zich plots eenzaam voelen en wanhopig op zoek gaan naar een nieuwe levensgezel. Maar maakt dat je wel altijd gelukkig? Healingcoach Isabelle Lambrecht leerde dat je als alleenstaande minder eenzaam kan zijn dan in een relatie.

Let op wat je wenst

heart-268151_640Het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van je eigen motivaties en drijfveren. Waarom wil je zo graag een nieuwe partner? Ben je er wel zeker van dat je een partner nodig hebt om gelukkig te zijn? Vaak ontstaat die wens vanuit een angst, je wil jezelf indekken en afschermen van de verantwoordelijkheid voor het geluk in je leven. De wens om opnieuw een partner te hebben, kan in werkelijkheid zelfs tegenvallen. Dat merkte ik bij klanten maar ook mijn eigen levenservaring deed me dat al inzien. Ik vertel graag een stukje uit mijn eigen leven.

‘Eenzaam in mijn relaties’

Al van kindsbeen af voelde ik me eenzaam. Bij mijn moeder was ik niet welkom en mijn vader was bang voor mij omdat ik anders was. Hij vertelde me steeds dat ik nooit iets van mijn leven zou maken omdat ik er andere visies op nahield. Volgens hem zou de maatschappij me verstoten en zou ik in de goot belanden. Toen ik een partner vond, wilde ik vooral veiligheid vinden. Ik was doodsbang om mijn eigen leven te leiden en om op mezelf te vertrouwen, daarom had ik dus een partner nodig.

Iedereen heeft één gezel die dag en nacht bij jou is: jij zelf. Als je jezelf afwijst, kan niemand je gelukkig maken. Twaalf jaar ging het goed, tot ik uitbrak. Mijn leven voelde zo leeg, koud en eenzaam aan. Ik wist niet eens wie ik was. Het was uitbreken of barsten. Ik wist wel dat ik niet op mezelf kon vertrouwen, maar toch besloot ik dat het anders moest. Veiligheid en overleving waren niet voldoende voor mij. Ik wou leven en gelukkig zijn samen met een partner, samen dingen delen, samen groeien. Op dat moment was mijn logica simpel: ik mocht dan wel waardeloos zijn, maar als ik een ander gelukkig kon maken, zou die voor mij zorgen en zo zou ik vanzelf gelukkig worden.

Ik vond zo’n partner. Onze relatie duurde al 5,5 jaar toen ik besefte dat ik me als een marionet heen en weer liet slingeren op de emotionele pieken en dalen van mijn partner. Ik was niet echt gelukkig, ik voelde me eenzaam in mijn relatie. Loslaten? Dat kon ik nog niet. Tot hij het me gemakkelijk maakte en overspel pleegde. Ik voelde me verraden.

self-confidence-2076799_640Op dat moment kon ik eindelijk voor mezelf kiezen, want plots begreep ik dat zijn verraad enkel een spiegel was die me toonde hoe diep ik verraad aan mezelf had gepleegd. Toen heb ik me voorgenomen om voortaan altijd mezelf op de eerste plaats te zetten. Egoïsme maakte plaats voor eigenliefde. Eisen en verwachtingen werden vervangen door hartenwensen. De voorbije tien jaar was ik een herboren mens. Eenzaamheid is nog een zeldzaamheid in mijn boeiend leven.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel of het idee dat je iets nodig hebt, waardoor je je eigen macht en verantwoordelijkheden in de handen van een ander legt. Eenzaamheid betekent: zonder gezelschap. Iedereen heeft één gezel die levenslang, dag en nacht bij jou is: jij zelf. Zo lang je jezelf afwijst, kan niks of niemand jou gelukkig maken. Zo lang je jezelf afwijst, verzand je in eenzaamheid. Stap je vanuit eenzaamheid in een relatie, een job of een hobby, dan zal die relatie je eenzaamheid versterken. Doe je het vanuit passie en levensvreugde, dan zal het je gelukkig maken.

Simpele, maar wijze tips

  • De dag dat je jezelf kan delen met de ander, zal een relatie een verrijking zijn. Maar daarvoor moet je eerst echt jezelf kunnen zijn. 

  • Of je nu alleenstaande bent of in een relatie zit, leer in de eerste plaats leven vanuit jezelf in plaats van te leven voor de ander. Je zal je een stuk minder eenzaam voelen.

Auteur: Isabelle Lambrecht

3 reacties

Camilla
Als je in jezelf gelooft, en je kun je eigen talenten ontwikkelen, dan zijt ge niet meer eenzaam;
Als je jezelf verliest in een relatie , dan zijt ge nog meer eenzaam;
Milla
23/12/18 17:14 REAGEER
pedroerna
Bij eenzaamheid kom ook nog verdriet, het verlies van een partner na 50 jaren samen zijn is niet zomaar in de kortste keren vergeten, alles wat je doet wat je beleeft brengen onvermijdelijk herinneringen te weeg mijn vrouw vergeten kan ik niet mijn eenzaamheid is voor mij samenzijn met de geest van mijn lieve vrouw , die blijf ik tot mijn dood trouw.
24/12/18 17:21 REAGEER
Indien mijn partner zou overlijden, zou ik zeker geen andere relatie willen hebben omdat me dat het gevoel zou geven dat ik mijn man ontrouw ben. Voor mij is er maar één man in mijn leven (behalve zoon, schoonzoon en kleinzoons natuurlijk) en dat zal altijd zo blijven zelfs als ik het ongeluk heb om hem te overleven. Ik hoop dat ik als eerste 'mag' gaan.....
18/02/19 18:27 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels