Deel via

Wat gebeurt er met mijn schenking na de echtscheiding van mijn kind?

Doe je een schenking aan je kind? Dan zie je waarschijnlijk liever niet dat het geschonken goed na de echtscheiding naar je schoonkind gaat. Enkele praktische weetjes om er zeker van te zijn dat jouw schenking in handen van je kind blijft.

Onder welk stelsel is je kind gehuwd?

Algemeen geldt dat een schenking aan een gehuwd kind terechtkomt in zijn of haar eigen vermogen en niet in het gemeenschappelijk vermogen. Dat werkt dus zo als je kind gehuwd is onder het wettelijk stelsel en evengoed als je kind gehuwd is onder het stelsel van scheiding van goederen. Tot hier dus geen probleem.

Als je kind gehuwd is onder algehele gemeenschap dreigt je schenking wél verloren te gaan bij een scheiding. Onder dat stelsel hebben de partners geen eigen vermogen en dan gaan alle schenkingen in de gezamenlijke pot. Maar voor alles voorziet onze wetgeving een oplossing. Je kan in de schenkingsakte een speciale clausule laten opnemen die bepaalt dat het geschonken goed eigendom van het begunstigde kind moet blijven.

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst tussen twee personen die onherroepelijk is. De schenker schenkt en de begunstigde aanvaardt de schenking. Eens dat gebeurd is, kan het niet ongedaan gemaakt worden.

Normaal gezien gaat een schenking gepaard met een notariële akte, dan betaal je schenkbelasting. Maar er zijn ook alternatieve schenkingsvormen.

  • Zo is er de handgift waarbij geld of spullen gewoon worden overgedragen zonder officiële procedure. Er moet dan ook geen schenkingsrecht betaald worden.
  • Een bankgift is dan weer een gewone overschrijving van geld of effecten van de rekening van de schenker naar de rekening van de begunstigde. De bankgift wordt vaak gebruikt als een manier om de schenkbelasting te ontlopen. Let wel op! Overlijdt de schenker binnen de drie jaar na de schenking, zal er alsnog erfbelasting geheven worden.

Als je schenking een eigen leven gaat leiden

financing-3536755_640Dat klinkt allemaal vrij logisch en simpel. Zolang je kind gehuwd is onder de gangbare huwelijksstelsels is er geen probleem. Toch werkt dat in de praktijk soms nog wat anders. Stel: je dochter is getrouwd onder het stelsel van scheiding van goederen en jij schenkt haar een lapje grond. Daar wil ze natuurlijk dolgraag een huis op bouwen samen met haar partner. Je dochter brengt het stuk grond in het gemeenschappelijk vermogen in en de bouwwerken kunnen beginnen. Als hierna een scheiding volgt, wordt het gemeenschappelijk vermogen gedeeld door twee, inclusief jouw schenking die intussen in dat gemeenschappelijk vermogen zit. Ook hiervoor is er een oplossing: laat in de speciale clausule bij de schenkingsakte een formeel verbod opnemen om het geschonken goed later in te brengen in de huwelijksgemeenschap.

Opgelet, ook als het huwelijksstelsel later gewijzigd wordt, kan jouw schenking gemeenschappelijk goed worden. Hou er dus vooraf al rekening mee en laat je wensen opnemen in de speciale clausule.

Wil je er ook nog eens zeker van zijn dat de (toekomstige) ex van je kind niet met de vruchten van het geschonken goed gaat lopen? Dat kunnen bijvoorbeeld interesten zijn op geschonken kapitaal. Laat dan in de speciale clausule bij de schenkingsakte opnemen dat alles, inclusief de vruchten van het geschonken goed, eigendom blijft van je kind.

Waarom schenken?

  • Of anders: waarom wachten tot je er niet meer bent? Misschien kan je kind het geld nu beter gebruiken dan binnen dertig jaar. Om een huisje te kopen? Of om een zaak op te starten? Bovendien moet er op een erfenis erfbelasting betaald worden en die is aanzienlijk hoger dan de schenkbelasting.
  • Je vermogen verkleint en dat brengt voordelen mee voor je belastingen.
  • Je hoeft niet meteen alle controle te verliezen. Er bestaan ook schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik. Zo kan je je woning al wegschenken en er toch nog levenslang in blijven wonen.

Bron: notaris.be

Auteur: Karolien Selhorst

0 reacties

Login Registreer

Karolien Selhorst

Karolien Selhorst is freelance journaliste, copywriter, blogger en vertaler. Haar favoriete topics zijn ouderenzorg, welzijn, psychologie, gezondheidszorg, literatuur, technologie en digitale media. Naast haar professionele bezigheden doet Karolien vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum waar ze vooral werkt met personen met dementie.www.karolienselhorst.be

Meer artikels van Karolien Selhorst

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels