Deel via

Je pensioen: sociaal engageren of bijklussen? Het kan allebei

Eindelijk is het zover: je pensioen. Tijd voor de kleinkinderen, om te reizen of om gewoon uitgebreid te gaan lunchen met vrienden. Maar het is ook de ideale kans om eens iemand te helpen en je sociaal te engageren. Je verdient er een centje mee bij én je voelt je er gelukkiger door.

Je steentje bijdragen

ronny-sison-1159768-unsplashWat zijn jouw goede voornemens voor 2019? Voor veel mensen met pensioen is dat hun vrije tijd wat nuttiger besteden. Door iemand in de buurt te helpen, bijvoorbeeld. Zoals Lydie, die sinds kort met pensioen is. ‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan de samenleving. Dus ik dacht: ik zoek iets waarmee ik andere mensen van dienst kan zijn. Dankzij Helpper kwam ik in contact met Hilda, een dame die bij mij in de buurt woont. Ik doe vooral praktische zaken voor haar, zoals naar de supermarkt of naar de bank gaan en ik help bij dagelijkse taken. Bovendien verdien ik er een centje mee bij, dat is mooi meegenomen’, vertelt Lydie.

Bijklussen, mag dat zomaar? 

Bijverdienen bovenop je pensioen, mag dat eigenlijk wel? Zeker! Afgelopen zomer werd een wet goedgekeurd die je toelaat om tot 6.130 euro per kalenderjaar bij te verdienen, zonder dat je er belastingen op moet betalen. Het enige wat je moet doen, is jezelf en je klusje registreren. Als je je inschrijft via Helpper is alles meteen officieel geregeld, zowel je vergoeding als je verzekering. Dankzij de nieuwe wet wordt anderen helpen makkelijker en veiliger.

Dankzij de nieuwe bijkluswet mag je tot 6130 euro per kalenderjaar onbelast bijverdienen. Christine (61) mocht al ondervinden hoe dat in zijn werk gaat. Toen haar man overleed, voelde ze zich te jong om stil te zitten en alleen te zijn. Ze is van nature heel sociaal en zet zich graag in voor mensen die hulp kunnen gebruiken of die nood hebben aan gezelschap. ‘Mijn helppie Tom lijdt aan de spierziekte ALS. Daardoor kan hij bijna niet meer stappen. Zijn partner werkt voltijds, dus hij zit vaak alleen thuis. Vooral in de voormiddag, want de thuishulp komt pas later op de dag langs. Ik hou hem gezelschap en ik doe boodschappen voor hem’, legt Christine uit.

Meer zorgen voor elkaar in het nieuwe jaar

Wat als we met z’n allen het goede voornemen zouden maken om in 2019 wat meer te zorgen voor elkaar? Je buur die moeilijk te been is eens een lift geven en helpen met boodschappen doen. Of iemand die eenzaam is, opfleuren met een leuke babbel of een ontspannend uitstapje. Het zijn kleine gebaren, die een wereld van verschil kunnen maken.

Vraag maar aan Jean-Pierre. Na een carrière van twintig jaar in een rusthuis geniet hij nu van zijn pensioen. Maar de ‘zorgmicrobe’ blijft kriebelen. ‘Via Helpper vond ik Lucienne, die gedeeltelijk verlamd raakte na een hersentumor en daardoor in een rolstoel belandde. Ik hou haar gezelschap. We gaan samen op stap en als ze een lift nodig heeft, breng ik haar even. Het voelt goed om sociaal actief te blijven, ook al werk ik nu niet meer’, zegt Jean-Pierre.

Is jouw goede voornemen voor 2019 ook om je vrije tijd wat zinvoller in te vullen én een extra centje bij te verdienen zodat je zelf meer leuke dingen kan doen? Neem dan zeker een kijkje op www.helpper.be.

 

Info over vergoedingen naast je pensioen: www.bijklussen.be.

Foto header: (c) Helpper

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels