Deel via

Nieuwe vrienden maken? Nee hoor, daar ben je niet te oud voor!

December 2018
Nood aan nieuwe vrienden en aan een socialer leven. Het is een gevoel dat we allemaal wel eens hebben. Vanaf een bepaald moment in je leven lijkt het moeilijk om nog nieuwe vrienden te vinden, laat staan om vriendschappen op te bouwen. Toch kan het. Wacht niet tot iemand als bij wonder je leven binnenstapt, maar onderneem zelf actie. Dit stappenplan helpt je daarbij. Je bent nooit te oud om nieuwe vrienden te maken!

4 stappen om nieuwe vrienden te maken

annie-spratt-568704-unsplashDroom eerst even mee. We zijn in een openbare speeltuin waar een vijftal kinderen lustig rondrennen. Ze kennen elkaar niet en toch spelen ze na een paar minuten al samen. Ze zoeken elkaar op en zonder veel woorden vinden ze elkaar. De reactie op ‘Marie, we gaan naar huis’ is gegarandeerd: ’Nee, ik wil nog met Simon spelen’. Simon, een jongetje dat een kwartier geleden nog een wildvreemde was, is nu haar beste vriend.

Hoe kinderen contacten leggen en vriendschappen smeden, ’t is om jaloers op te zijn. Toen je je kinderen naar school bracht en in het weekend naar de dansles of de scouts, kon je regelmatig met de andere moeders en vaders een praatje maken. Het was allemaal zo vanzelfsprekend. Maar nu de kinderen het huis uit zijn, nu je geniet van je pensioen, nu lijkt het voor sommigen ineens moeilijk om contacten te leggen met andere mensen. Toch kan het. We helpen je op weg met ons stappenplan.

STAP 1

Accepteer dat je sociale situatie veranderd is. Het heeft niets met jou persoonlijk te maken dat je sociale leven en je vriendenkring er nu anders uitzien. Het is wat het is. Als je dat kan aanvaarden, zal je sneller stappen ondernemen om je sociale leven te doen heropleven.

STAP 2

Schrijf neer waar je nood aan hebt. Op welke momenten heb je het gevoel dat je sociale contacten of vrienden mist? Aan welk soort vrienden of aan welke contacten heb je behoefte? Mensen die een interesse delen? Misschien wel aan oude vrienden van wie je al lang niets meer gehoord hebt?

rawpixel-973147-unsplashSTAP 3

Focus op je passies. Ongetwijfeld heb je ergens nog een onontdekte passie. Wat wil je graag leren, waar ben je goed in? Misschien wilde je wel starten met een hobby net op het moment dat het niet in je gezinsleven paste. Haal die vanonder het stof, nu heb je er alle tijd voor. 

STAP 4

Ga op zoek naar verenigingen, clubs of plaatsen waar andere mensen die passie delen. Het is belangrijk dat je vanuit je eigen passie vertrekt. Ga niet zomaar bij een club omdat je er misschien iemand kent of omdat het dicht bij de deur is. Kies echt voor je eigen passie, dan komen die contacten vanzelf wel.

Zo. Tijd voor actie.

Onthou wel dat vrienden maken op oudere leeftijd niet hetzelfde is als toen je als vijfjarige in de speeltuin op ontdekking ging. Iedereen draagt een rugzak aan ervaringen, tegenslagen en levenslessen mee. In die rugzak is misschien ook al heel wat wantrouwen voor andere mensen geslopen, waardoor je kieskeuriger geworden bent. Sta er even bij stil of dat wantrouwen altijd terecht is. Je weet nu eenmaal al heel veel van de wereld. Dus ook hoe mooi een vriendschap kan zijn.

Vind jij het moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen? Wat heb jij al gedaan om je sociale contacten te verbeteren? Vertel het ons in de reacties of stuur een mailtje naar redactie@sennetmagazine.be.

Auteur: Katrijn De Bleser

11 reacties

Blauweregen
Ik vind het zeer moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Ik ben erg op mezelf. Ik ben niet asociaal, of onvriendelijk, ik voel me vaak niet zo gemakkelijk in gezelschap. Zeker in een wat groter gezelschap... Ik vind het eigenlijk zelf wel erg.
30/12/18 21:08 REAGEER
annick
Wel ik heb hetzelfde gevoel en probleem, ik voel mij ook niet goed in een groot gezelschap, en ben erg gesteld op mijn privéleven. ik voel mij niet goed bij iedereen, en met mensen die ik regelmatig tegenkom, en ik haar beter leer kennen voel ik mijn er niet goed meer bij,
en het gaat over kleine dingen, bijv. als ik ze uitnodig om te komen souperen of de namiddag te komen doorbrengen en zij geen manieren aan tafel heeft, of wanneer wij niet op dezelfde manier en golflengte kunnen praten dan hoeft het voor mij niet meer
31/12/18 02:33 REAGEER
Blauweregen
Ik ben echt wel blij met deze reactie's, het troost me wel. Soms lijken anderen in gezelschap veel meer op hun gemak en leggen ze makkelijk contacten. Ik ben absoluut niet ongelukkig of triestig. De dingen die ik graag doe zijn dingen die je alleen kan doen. Maar ik mis wel een echt contact met anderen. Misschien helpt het als je een "zuster- of broederziel" tegenkomt.
Ik denk wel dat er meer mensen zijn die zich ook wel een beetje alleen voelen in gezelschap...
2/01/19 12:29 REAGEER
Marioke
Ik begrijp je volkomen. Ik voel mij ook vaak ongemakkelijk in gezelschap. Groetjes
31/12/18 14:42 REAGEER
Blauweregen
Deze reactie's raken me wel, zoals hiervoor al gezegd.Misschien komt het wel meer voor en zien we alleen maar mensen bij wie het allemaal makkelijker gaat. Diegenen bij wie het moeilijker gaat vallen misschien niet zo op in gezelschap.
Bedankt voor de reactie's.
2/01/19 12:32 REAGEER
Spiltje
Voor wie niet echt een passie heeft, raad ik aan om te kiezen voor seniorengym: goed voor de gezondheid en contacten komen dan wel vanzelf. Samen bewegen is prettig en geeft sowieso aanleiding tot kennismaking met andere deelnemers. Gewoon doen!
30/12/18 23:25 REAGEER
Blauweregen
Ik heb verschillende passies, waar ik echt van geniet en die me gelukkig maken. Daar gaat het niet om. Ik maak ook wel kennis met anderen, maar ik voel me zelden op mijn gemak.
2/01/19 12:37 REAGEER
maggy58
Na het overlijden van mijn echtgenoot ben ik ook gewoon verder alleen naar de film of theater blijven gaan. Maar alleen is maar alleen... Nu ben ik aangesloten bij een alleenstaandenvereniging die elk weekend wel iets organiseren, bowling, etentje, gaan dansen in de Roma. Het is zoveel plezanter dat je dingen samen kan doen. Ik was vroeger ook een eenzaat en voelde mij ook niet goed in groep en nu gaat dat allemaal vanzelf, ook een praatje maken op de tram ofzo gewoon met vreemde mensen. Raar hé, je moet er gewoon voor openstaan!
22/01/19 14:58 REAGEER
chazan
hallo , ik ben nieuw

Voel me enorm eenzaam al ben ik gehuwd , ik mis vrienden om me heen van mijn leeftijd ongeveer ben 71jaar,spontaan, vrolijk van aard en mijn hobby is schilderen op canvas met acryl ( ben een beetje "la mama" van de groep de meesten zijn echt jonger.
Spijtig kan ik niet met de auto rijden, dit is een groot minpunt, ben altijd gebonden aan huis, openbaar vervoer ligt te ver voor mij te voet. Ik lach graag en voel me super in gezelschap, waar kan ik vrienden maken, ,een echte hartsvriendin. Heb 45 jaar gewerkt, geen kinderen tot mijn spijt.
8/07/19 18:08 REAGEER
Offshorecl1
Hi, ik ben Jo, zeventiger (vroeger proffesioneel sporter), dus heel jong van geest. Woonachtig in Astene, en zoek een iemand om tezamen te werken aan een heel mooi project, nml. het bouwen van de robot InMoov (ontwerper de Franse Architect Gaël Langevin met hulp v/d ganse wereld). Daar er electronica komt bij kijken (ik heb geen elektro beroepskennis) printplaten, solderen etc.... zoek ik iemand die tijd heeft mij met dit (electronica) te helpen. Dit moet natuurlijk bij mij thuis gebeuren in Astene, in aanmerking genomen met respect wanneer het u past, de uren dagen dat u zich daarvoor vrij kan maken. Alle materiaal is hier voorradig, en heb een 3D printer aangeschaft, reeds wat geoefend, en nu begonnen met het begin, het printen van de linkerhand en de voorarm. Indien interesse in dit mooie project, kan u mij contacteren, en zie ik ernaar uit u te leren kennen om tezamen dit mooie project tot een goed einde te brengen, met vriendelijke groeten, Jo
12/05/20 19:03 REAGEER
Strauss
Ik ben een sportieve zeventiger die elke ochtend een stevige wandeling maakt. 4 km / dag maakt toch 120 km per maand. Een leuk gezelschap heb ik nog niet gevonden. Waar ik woon is ook platteland ofte boerenbuiten. Straks al hegt wat warmer wordt komt het er meer van om ook nog wat te gaan fietsen met de ebike. Dan zien we wel weer.
17/01/23 14:51 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels