Deel via

Vergeet de bucketlist. Maak dit jaar een fuck-itlist!

December 2018
Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, gaan veel mensen aan de slag om een bucketlist op te stellen. Een verlanglijst van doelen die ze nog willen bereiken, plaatsen die ze willen bezoeken, ervaringen die ze willen opdoen. Prachtig en hoopvol voor de ene, weinig realistisch en benauwend voor de ander. Als we dit jaar nu eens geen bucketlist opstellen, maar een fuck-itlist?! Een lijst met dingen waar je voortaan ‘nee’ tegen zegt, die je niet meer aan je hart laat komen. Klinkt bevrijdend, niet?

We moeten al genoeg

Een bucketlist opstellen is een leuke en inspirerende oefening om te bepalen wat je allemaal nog wilt bereiken in je leven. Tegelijkertijd kan het erg confronterend zijn om op te lijsten wat er nog ontbreekt. Je creëert een beeld van hoe je wilt zijn, in plaats van tevreden te zijn met hoe jij en je leven nu zijn. Denk je dat je werkelijk gelukkiger zal zijn als je die bucketlist volledig hebt afgevinkt?

woman-3351794_640Daarom een pleidooi voor een fuck-itlist. Er zijn vast een heleboel zaken waar je je keer op keer aan laat vangen of die je meer stress bezorgen dan nodig. Een vriend die een afspraak voor de derde week op rij afzegt, een snibbige opmerking die je zomaar slikt, belastende taken waar je ‘ja’ tegen blijft zeggen, gebeurtenissen uit het verleden die je nog steeds boos of triest maken, een inwendige druk omdat je die wereldreis nog altijd niet gemaakt hebt, die laatste kilootjes die je er maar niet af krijgt ...

Als je je een volgende keer druk maakt om zoiets, vraag je dan eens af waarom je al die dingen ‘moet’ aanvaarden of waarmaken? Mijn vriend zegt altijd: ‘Het enige wat ik moet doen, is ademen.’ Toegegeven, dat is zijn repliek als ik hem vraag een klusje op te knappen, maar zou het leven niet mooier zijn als we meer op die manier denken? We moeten immers al genoeg!

balcony-1834990_640Gooi die last van je schouders en zet alles wat je energie niet meer waard is op je fuck-itlist. Je zal merken dat je je heel wat rustiger voelt als je beslist om niet meer wakker te liggen van de puntjes op je lijst.

Ik vroeg aan de mentors en administrators van de mailgroepen wat zij op hun fuck-itlist zouden zetten. Dit waren hun reacties.

Edina

  • Mijn huis altijd spik en span houden: Ik verricht alle huishoudelijke taken met mondjesmaat. Als ik rustig in de zetel zit en plots denk dat ik beter eens zou stofzuigen, dan antwoordt de artrose in mijn lijf: ‘Dat stof loopt niet weg, dat ligt er morgen ook nog.’

  • Uitgebreid koken: Ik ga het me voortaan makkelijker maken. Groentjes uit de diepvries zijn oké, een pizza is ook een warme maaltijd en een kant-en-klare schotel kan ook lekker zijn.

  • Grijze haren: Soms denk ik dat een kleurtje op mijn haar mij zou verjongen. Maar ach, ik ben nu 65 jaar, trots op mijn grijze haren en ondertussen ook twee keer oma. Mijn haar wordt niet meer gekleurd!

  • Comfort boven: Mijn omaschoenen geschikt voor steunzolen zijn supercomfortabel. Ik laat me voortaan niet meer verleiden door andere modellen. 

Misschien betekent die fuck-itlist voor mij gewoon mijn leeftijd aanvaarden.

Rakky

  • Mij ergeren in het verkeer: Bestuurders die de verkeersregels niet respecteren, geen richtingaanwijzer gebruiken bij het verlaten van een rotonde bijvoorbeeld ... Daar laat ik me voortaan niet meer gek door maken.

  • Mij ergeren aan brutale mensen: De vriendelijke persoon die plots voor mij in de rij aan de kassa komt staan, zal ik vriendelijk toeknikken.

Gaviota

  • Mijn gewicht: Het enige waartegen ik meteen fuck it wil zeggen, is mijn gevecht met de weegschaal.

  • Me slecht voelen door negatieve kritiek: Als administrator krijg je soms wel eens negatieve kritiek over je heen. Ik voelde me daar altijd slecht door, maar daar ga ik vanaf nu ook de fuck-itlist voor gebruiken!

Monique

  • Een gebrek aan communicatie: Daar ga ik me voortaan niet meer aan ergeren.

  • Mijn perfectionisme: Niet alles kan of hoeft altijd perfect te zijn, dat moet ik mezelf af en toe toefluisteren. Als ik mijn perfectionisme onder controle krijg, kan ik ook stoppen met zo’n controlefreak te zijn.


Wat staat er op jouw fuck-itlist? Vertel het ons hieronder in een reactie of stuur een mailtje naar redactie@sennetmagazine.be.

Auteur: Inneke De Corte

1 reactie

rivanho
Goed idee zo'n fuck-it lijst... maar als ik de tekst helemaal doorlees ben ik daar eigenlijk al mee bezig van de dag dat ik met pensioen ging. Geloof me... het werkt echt bevrijdend als je jezelf niet teveel "oplegt" en alles lekker zijn gangetje laat gaan. "We zien nog wel" brengt vaak vanzelf de oplossing, sneller dan wanneer je er de hele dag over piekert zonder resultaat. Senioren hebben ook het recht om eens egoïstisch te zijn in plaats van altijd maar klaar te staan voor anderen en zichzelf weg te cijferen. Van zodra je vaker NEE durft te zeggen krijg je ruimte in je hoofd, je maakt andere keuzes, die er écht toe doen! Toegegeven... je familie en vrienden moeten er wel aan wennen dat je plots eens nee zegt :-)) Diep in hun hart weten ze echter dat je er wel zal staan als het eens écht nodig is, alleen niet meer alle dagen en voor de kleinste futuliteiten, dat is ook nergens voor nodig.
1/01/19 11:42 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels