Deel via

Kunnen sociale media en digitalisering eenzaamheid verdrijven?

Senioren surfen steeds vaker op het internet. Een moderne manier om de eenzaamheid te doorbreken? Of is het toch geen ideale oplossing om helemaal alleen vanachter je computer op zoek te gaan naar gezelschap? Peter Catthoor van Familiehulp ziet voordelen, maar er zijn ook gevaren.

Technologie en senioren gaan niet samen: fabel!

68 procent van de 55-plussers heeft een smartphone en ruim 82 procent voelt zich niet te oud om met de computer, het internet, sociale media en apps te leren omgaan. Dat blijkt uit een bevraging van Google en BEEGO die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Daarmee zijn senioren en technologie al lang geen vijanden meer, dat is alvast duidelijk.

Meer dan 82% van de 55-plussers voelt zich niet te oud om met nieuwe digitale toepassingen te leren werken.pexels-photo-1312023Op zich hoeft dat niet eens te verbazen. Mensen tussen 55 en 70 jaar hebben tijdens hun actieve loopbaan de computer nog leren gebruiken. De overgang naar sociale media of andere digitale toepassingen is dan niet ver weg. De meeste 70-plussers hebben echter niet met een computer leren omgaan toen ze nog gingen werken, toch is ook een groot deel van hen regelmatig online te vinden. Ik kan voor de vuist weg meteen al enkele 80-plussers opnoemen die dagelijks Facebook checken. Ze hebben het geleerd van hun kinderen of kleinkinderen. Soms met vallen en opstaan, maar na een tijdje lukt het aardig.

Digitale ontmoetingen als remedie tegen eenzaamheid

Het wereldwijde web en alle sociale toepassingen kunnen een remedie zijn tegen eenzaamheid. E-mail, Facebook, Messenger en Whatsapp: het zijn allemaal communicatiekanalen waarmee je gemakkelijk in contact blijft met familie en vrienden. Handig om het dagelijkse reilen en zeilen van je kinderen of kleinkinderen te volgen of om een familiebezoek of een uitstapje te organiseren, al is het maar om een datum te vinden waarop iedereen erbij kan zijn.

Veilig op het internet

Maar er is ook een donker kantje aan de digitale snelweg. De phishingtechniek, waarbij oplichters proberen om via mail jouw bankgegevens te bemachtigen, treft vaak oudere mensen. Ze kunnen de valkuilen van de digitalisering niet altijd goed inschatten. Ook virussen krijgen soms vrij spel, bijvoorbeeld via een gehackt Facebookaccount.

cyber-security-2765707_640Daarom organiseerden Google en BEEGO een 55-plusdag in Brussel. Tijdens een gratis workshop kregen senioren een spoedcursus om veilig op het internet te surfen. Google zal deze gratis workshops voortaan elke maand aanbieden. ‘Hiermee willen we het voortouw nemen om senioren meer te betrekken in de digitale maatschappij’, zegt Michiel Sallaets, woordvoerder bij Google Belgium. Een mooi initiatief als je het mij vraagt.

Nieuwe initiatieven

De digitalisering reikt ook nieuwe manieren aan om eenzaamheid tegen te gaan. Zo zag vorig jaar Helpper het levenslicht: een online ontmoetingsplaats voor mensen die hulp nodig hebben en mensen die willen helpen. Helpper is actief in Brussel, Antwerpen en Gent en verbindt ‘helppies’ met ‘helppers’. Helppies zijn mensen die hulp zoeken, zoals ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking. Helppers zijn mensen uit de buurt die hen willen helpen. Tegen een kleine vergoeding doen zij kleine klusjes, koken ze, doen ze boodschappen of zorgen ze voor vervoer naar de dokter. Al blijkt hulp vaak een bijkomende reden te zijn. ‘Die mensen hebben in de eerste plaats nood aan gezelschap of aan een luisterend oor’, zegt François Gerard, oprichter van Helpper.

Dat merken we ook vaak in onze werking: voor veel cliënten is het bezoek van verzorgenden of huishoudhulpen van Familiehulp het enige sociaal contact dat ze ervaren. Digitale contacten zijn leuk en nuttig, maar ze kunnen nooit het warme, menselijke gevoel van échte ontmoetingen, familiebanden of vriendschappen vervangen. Het online contact mag dus geen vervanger worden van echte ontmoetingen.

Auteur: Peter Catthoor

2 reacties

SUPEROMI
Volgens mij klopt deze redenering niet helemaal. Er is nog een "tussenin-generatie"...de senioren van 75+ - die leerden nog praktisch niks op hun werk over pc en derivaten. Zelfs ben ik bijna 82 en kan overweg met pc en zo omdat het me interesseerde pakweg een dikke 10jaar geleden. Doch ik ken er veel van mijn generatie die het niks zegt en dat niet in huis willen, er geen interesse voor hebben, enz. 't Is voor die "tussenin-generatie" dat het moeilijk wordt - denk maar aan bankieren (bankkantoren gaan weg of bieden minder diensten aan) en die generatie staat ik de kou.....'k Kèn er persoonlijk zo'n paar die niet weten hoè ze aan hun afschriften moeten geraken..... Dat de overheid eens wat doet voor deze generatie - ze hebben wel de mond vol van : zo lang mogelijk thuis blijven, zo lang mogelijk zelfstandig zijn, zo lang mogelijk je plan trekken, maar op deze manier is dat vaak onmogelijk. Er zijn er plenty die nog te goed van geest zijn om hun financiële verrichtingen uit handen te willen geven. Ik denk dat, zoals gewoonlijk ofwel deze reactie niet gelezen wordt, ofwel genegeerd wordt. Maar ik ben toch m'n ei kwijt..... Groetjes - Els
17/01/19 11:13 REAGEER
SUPEROMI
Hallo,

'k Had niet anders verwacht dan dat hier totaal een reactie zou op komen. Ik ben toch wel in de veronderstelling dat de auteur wel eens gaat kijken, of niet ? Is het een teken dat ik gelijk heb of zijn er andere oplossingen voorhanden ? Dan had ik die wel graag gekend !

OMI/Els
23/01/19 17:44 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels