Deel via

‘De eerlijke idealist’ of hoe idealen een impact hebben op je leven

‘Ik ben een eerlijke idealist.’ Dat was het antwoord dat ik onlangs kreeg op de vraag: ‘Ben je eerlijk of een idealist?’ Onmogelijk, een eerlijke idealist bestaat niet. Klamp je niet vast aan een ideaalbeeld want zo doe je jezelf tekort.

Wat is een idealist?

pijnlijkDenken mensen wel nog na bij de werkelijke essentie van woorden? Lijkt me niet zo, als je beweert een eerlijke idealist te zijn. Een idealist is iemand die vasthoudt aan een ideaal en zichzelf daarmee buiten de realiteit stelt. Dat ideaal is meestal het gevolg van een pijnlijke ervaring. Omdat je geen grip krijgt op die pijn of omdat je er de verantwoordelijkheid niet voor wil nemen, vlucht je in een ideaalbeeld om zo het onrecht in je leven recht te zetten. Een ideaal is dus nooit een eerlijk beeld.

‘Enkel realiteit is eerlijk’

Ik was vroeger eigenlijk zelf een eerlijke idealist: strikt eerlijk aan mijn eigen normen en idealen. Helaas begreep ik toen niet dat een ideaalbeeld een vertekend beeld is en dus nooit eerlijk kan zijn. Zolang ik dacht dat alles oneerlijk was, dat alles wat anderen me aandeden niet fair was, of dat de regering en banken poenpakkers zijn en dat er onrecht en vrede was, leefde ik vanuit het ideaalbeeld, vanuit een gevoel dat onze maatschappij zo niet langer kon overleven. Ik handelde vanuit weerstand en in mijn hoofd was er een constant gevecht voor mijn ideaalbeeld.

Wie zich vastklampt aan idealen, vlucht daarin weg om zo het onrecht in z'n leven recht te zetten.pexels-photo-712413Het enige wat echt eerlijk is, is de realiteit. Intussen weet ik dat en mijn leven werd veel boeiender toen ik mijn idealen liet varen en de realiteit omarmde. Ik leef nu vanuit de realiteit en niet tegen de realiteit. Ik stelde me open voor de realiteit en veranderde mijn denken in plaats van de realiteit te willen veranderen. Zo gaf ik mezelf de kans om eerlijk naar mijn motivaties en drijfveren te kijken. Dat gaf me een andere kijk op mijn idealen in deze wereld, in deze realiteit. Het leven lijkt nu op een bepaalde manier zelfs ideaal te zijn terwijl het vaak helemaal afwijkt van mijn oude ideaalbeeld.

Het leven is een avontuur

Het leven is steeds in verandering en je vastklampen aan een ideaalbeeld, is jezelf tekort doen. Blijf uit de klauwen van idealen of wanen, leef voluit vanuit de realiteit en wees eerlijk voor jezelf als het gaat over motieven. Het leven is een avontuur, geen ideaal statisch beeld.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Isabelle Lambrecht

1 reactie

rdckx
Heet dat ook niet : CARPE DIEM, leef het moment.
12/01/19 15:48 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Healer
Healer
Isabelle Lambrecht is healer en life coach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen als life coach en via workshops www.isahealing.eu.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels