Deel via

Wat doe je met een ongewenst cadeau?

De feestdagen zijn inmiddels al twee weken achter de rug. De kerstboom staat terug op de zolder, je kater en je indigestie zijn alweer vanzelf verdwenen. Alles gaat terug zijn gewone gangetje. Maar die berg ongewenste geschenkjes, die ligt er nog steeds. Heb jij ook een geschenk gekregen waar je eigenlijk niet zo blij mee bent? Belandt het ergens in een kast of zijn er andere oplossingen? Wij geven enkele tips.

Als het nét niet je droomgeschenk is

Lang naar uitgekeken en eindelijk is het zover: tijd voor pakjes! Maar eens je cadeau uit de verpakking is, wenste je dat je het nooit geopend had. Een ongewenst cadeau. Je bent natuurlijk dankbaar dat je partner, vriend, familielid ... tijd noch moeite gespaard heeft om een cadeautje voor je uit te kiezen, maar het is toch niet meteen wat je verwacht had.

Tijdens en na de feestdagen worden er een heleboel foute cadeaus aangeboden op tweedehandssites.pexels-photo-1303080Voor één op de vijf Belgen ligt er gemiddeld één fout cadeau onder de kerstboom. Dat blijkt uit een onderzoek dat iVOX voerde voor 2dehands.be en tweedehandsketen troc.com. Tijdens en na de feestdagen zien ze steeds een piek aan foute geschenken die te koop worden aangeboden op hun platformen. Een ongewenst geschenk aanbieden op een tweedehandssite is dus een optie. Maar misschien toch een beetje riskant, want wat als de schenker toevallig een kijkje gaat nemen op de site? Zeker als je het geschenkje gaat aanbieden op Facebook waar ook je vrienden en familie mee kunnen kijken, wordt het toch wat gevaarlijk.

Schenken, ruilen of creatief aan de slag

Kerstmis is een feest van vrede en van liefde voor je naaste. Toon je goed hart en schenk het ongewenste cadeau aan een goed doel. Spullenhulp weet waarschijnlijk wel wie ze ermee kunnen plezieren. Of kijk gewoon eens in je dichte omgeving. Is er geen vereniging, een school of een vzw die je er een plezier mee kan doen? Zij zijn blij met een extraatje en jij hoeft het ongewenste cadeau geen plekje te geven op of in de kast.

boekstoelVind je het toch moeilijk om een gekregen geschenk zomaar weg te doen? Ga er dan creatief mee aan de slag. Een lelijke handtas krijgt een nieuw kleurtje of een onsympathieke muurkader wordt een onderzetter voor borden en bestek. Met boeken die je niet interesseren, maak je dan weer een krukje om op te zitten en een slechte cd wordt een rekje voor oorringen als je er enkele gaatjes in boort. Je kan je cadeau houden, je maakt er iets nuttig van en het is ook nog eens ecologisch verantwoord. (Foto: Pinterest)

Een eerder nieuwe trend is dan weer om geschenkjes te ruilen. Misschien is een geschenk waar jij niets mee kan doen wel het ideale geschenk voor iemand anders. Organiseer na de feestdagen een ruilfeestje. Dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Ofwel spreek je gewoon af met vrienden en vriendinnen en wissel je geschenkjes, ofwel organiseer je een dobbelparty. Dat is een feestje waarop iedereen zijn fout geschenk ingepakt meebrengt. Aan de hand van een dobbelspel krijg je dan het cadeau van iemand anders.

Beter voorkomen

jakob-owens-486033-unsplashNog beter dan zoeken naar een oplossing is voorkomen dat je een fout cadeau krijgt. Hou dus in het achterhoofd voor volgend jaar: laat familie en vrienden weten wat je wil. Een klassiek verlanglijstje volstaat. Laat ze ook weten wat je zeker niet wilt. Doe dat wel op tijd zodat ze het foute geschenk nog niet in de kast liggen hebben.

Hou je niet van al dat achter-de-ruggeregel? Vraag gewoon het aankoopticket zodat je naar de winkel kan gaan om je geschenk te ruilen. 

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

1 reactie

wolfje
Vroeger was dat bij ons schering en inslag. Ik kreeg dassen die ik nooit draag of handschoenen en sjaals enz. Mijn vrouw vaak parfum die ze helemaal niet goed vond enz.
Dat was allemaal veel geld weggegooid. Dus hakten wij de knopen door.
Wij hoeven helemaal geen cadeaus meer en zullen er zelf ook geen meer kopen.
Met dat uitgespaarde geld kan men is lekker eten. Daar heeft iedereen iets aan.
Men hoeft daarom niet op restaurant te gaan maar zelf is iets speciaals klaar maken.
Dat is wat wij nu steeds doen.
14/01/19 17:39 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels