Deel via

Zo woont de 50+'er in Vlaanderen. Hoe ziet de toekomst eruit?

January 2019
Een woonvorm vinden waar je je goed in voelt, is een belangrijke voorwaarde voor een hoge levenskwaliteit. Hoe wonen 50-plussers in Vlaanderen? Met die vraag in het achterhoofd gingen we aan de slag voor ons dossier 'Onder één dak'. Mensen in tien verschillende woonvormen vertelden ons over de voor- en nadelen van hoe zij leven. Maar zullen andere woonvormen zich in de toekomst opdringen? Hoe denk jij over woningdelen?

Onder één dak

Oude bomen verplant je niet. Zo gaat het spreekwoord althans. Heb jij er al bij stilgestaan hoe en waar jij later wilt wonen? Als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten, is dat een belangrijke beslissing die je maar beter niet uitstelt tot het te laat is. Maar wat is allemaal mogelijk? In het nieuwe dossier ‘Onder één dak’ lees je alles over populaire en minder populaire woonvormen voor senioren van vandaag.

Met die woorden kondigden we op 1 oktober 2018 ons nieuwe dossier ‘Onder één dak’ aan. Ondertussen zijn er heel wat woonvormen de revue gepasseerd, en aan jullie reacties te zien, doet dit thema toch wat stof opwaaien. Dat is goed nieuws, want dat bevestigt dat een heleboel van onze lezers toch nog met vragen en onduidelijkheden zitten over hun toekomstige woonsituatie. Hoe wil jij later wonen? Heb je inmiddels al een antwoord op die vraag?

Aan de hand van interviews met mensen in verschillende woonvormen, probeerden we de huidige woonsituatie van de 50-plusser in Vlaanderen in kaart te brengen. Naast samenwonen met je partner in je eigen (aangekochte of gehuurde) woning, onderscheiden we de volgende 10 vormen:

Populairste woonvormen

Flexibel wonen
We waren ietwat verbaasd dat jullie vooral te vinden zijn voor flexibel wonen. Louis en Anny vertelden met veel liefde dat ze elkaar graag zien, maar nooit willen samenwonen. Aan de reacties op Facebook te zien, vinden jullie dat een geweldige oplossing: én een relatie én de vrijheid van je eigen woning. Een kanttekening die we hierbij kunnen maken, is dat je op die manier toch veel onnodige kosten blijft betalen. Of weegt dat nadeel niet op tegen de vele voordelen?

Alleen thuis
Het hoeft dan weer geen verrassing te zijn dat daarna het verhaal was van Godfried het meeste bijval oogstte: de man die in zijn eentje in zijn appartement in Aarschot toch geen eenzaamheid kent. Dat jullie het liefste thuis, in jullie eigen eigendom, blijven wonen, wisten we natuurlijk al langer dan vandaag.

Satellietwonen
Veel lezers konden zich ook vinden in de uitspraak van Simonne: ‘Kleiner gaan wonen, dat moet je durven als je nog gezond bent’. Zij en haar man Viktor kozen ervoor om aan satellietwonen te doen, anderen lieten ons weten dat ze hun grote huis ingeruild hebben voor een appartement, of dat ze voortaan permanent in hun buitenverblijf wonen.

Kangoeroewonen
kangDat mensen op zoek gaan naar een alternatief als hun huis te groot wordt, dat kon je ook lezen in het verhaal van Agnes. Zij koos er echter voor om aan kangoeroewonen te doen en trok in bij het gezin van haar zoon. Naar aanleiding van dit artikel en onze oproep, hebben we nog heel wat reacties gekregen van mensen die aan kangoeroewonen (willen) doen. Een huis delen met je kinderen, blijkt dus voor veel van onze lezers een mooie manier om ouder te worden. Zo is er altijd iemand in de buurt op wie je kan terugvallen, zowel voor gezelschap als voor veiligheid. Toch leert een artikel dat onlangs verschenen is in De Tijd, dat er nog heel wat drempels zijn verbonden aan kangoeroewonen. We zetten die drempels hier even op een rijtje: Kangoeroewonen, een berg paperassen?

De stad van morgen

Het is niet enkel SeniorenNet dat onderzoek doet naar de woonsituatie in Vlaanderen. Het is een thema waar de laatste tijd veel aandacht aan besteed wordt in de media. Het kan zo niet verder, we moeten er iets aan doen. Dat is de teneur van de meeste berichten.

We zullen in de toekomst meer moeten delen, maar dat maakt ons gelukkiger en verbetert de levenskwaliteit.We staan met z’n allen uren in de file, zoeken tevergeefs naar een streepje groen in onze steden en voor jonge gezinnen is een woning kopen een haast onmogelijke opdracht als mama en papa en/of oma en opa geen zakcentje toesteken. De Vlaming zal de baksteen in zijn maag moeten vervangen door een andere manier van wonen, en daarmee ook door een andere manier van denken. VRT-journalisten Riadh Bahri en Bertrand Lafontaine komen in hun reeks ‘De stad van morgen’ tot de conclusie dat we in de toekomst meer zullen moeten delen, of we dat nu willen of niet.

Leefruimte delen

Riadh Bahri trok naar Zwitserland om er te spreken met inwoners van Baugenossenschaften of wooncoöperatieven. Zij wonen op een heel andere manier dan de gemiddelde Vlaming gewend is: zonder eigen voortuin, garage, oprit ... maar in appartementen met vele gedeelde voorzieningen. De appartementen zijn een pak goedkoper dan woningen op de reguliere woningmarkt en de beperkte beschikbare ruimte wordt slim benut door meer ruimtes te delen. Zou zo’n manier van wonen iets voor jou zijn?

parkVolgens onze Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck zal het niet zo’n vaart lopen dat we in de toekomst allemaal in zulke grote appartementsgemeenschappen moeten wonen. Hij vertelt in de eerste aflevering van ‘De stad van morgen’ dat we niet op zoek moeten gaan naar dé ideale woonvorm, maar wel naar kwalitatieve, betaalbare woonoplossingen met meer gedeelde ruimtes.

De Vlaming kan misschien overtuigd worden op zo’n manier kleiner en dichter bij elkaar te gaan wonen, als er in de woning en in de buurt voldoende ‘pretfactoren’ aanwezig zijn. Een zwembad, een gedeelde werk- of knutselruimte, een bibliotheek of een parkje op het einde van de straat.

Van Broeck gelooft dat we gelukkiger zullen zijn in de stad van de toekomst, met een keur aan verschillende woonvormen en gedeelde ‘pretfactoren’. Het zal onze levenskwaliteit alleen maar ten goede komen. Als belangrijkste boodschap benadrukt hij dat die verandering geen pijn zal doen, maar als we voortdoen zoals we nu bezig zijn, dan pas zal het pijn doen.

Bekijk het volledige filmpje ‘De stad van morgen: Anders wonen’ op vrt.be.

Discussie: Wat wil jij delen?

Volgens Statbel, de Algemene Directie Statistiek van ons land, wonen 504.000 55-plussers alleen (cijfers 2017) en men verwacht dat dat aantal zal blijven groeien. Kan ‘de stad van morgen’ het aantal alleenwonenden terugdringen zodat de beschikbare ruimte beter benut wordt? Een groot deel van die alleenwonenden woont immers in een huis dat veel te groot is voor een persoon. Daar kan je dan beter een andere invulling aan geven, of niet?

DISCUSSIE: Zou jij het zien zitten om je woning te delen met iemand anders? Waarom absoluut niet of onder welke voorwaarden wel? Zou je overwegen om kleiner te gaan wonen als je bepaalde ruimtes kan delen en als er in de buurt voldoende pretfactoren aanwezig zijn? Wat zouden die pretfactoren moeten zijn? Hoe denk jij over de noodzaak om meer te delen?

Vertel het ons hieronder in een reactie, of stuur een mailtje naar redactie@sennetmagazine.be.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Bron: vrt.be

Auteur: Inneke De Corte

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels