Deel via

5 goeie redenen om je kleinkind een extra knuffel te geven vandaag

Grootouder worden is iets heel bijzonders. Je kleine pummeltje heeft nu zelf zijn of haar eigen pummeltje op de wereld gezet. Je opvoedtaak zit erop, je kan volop genieten van je kleinkind en samen leuke dingen doen. Een hechte band is van onschatbare waarde voor je eigen welzijn en voor dat van je kleinkind. Pak je kleine spruit maar eens goed vast vandaag, want het is Internationale Knuffeldag!

Een goede band met oma en opa maakt gelukkiger

pexels-photo-167300Grootouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van de kleinkinderen. Ze vinden warmte, genegenheid en onvoorwaardelijke liefde bij oma en opa en kunnen er heel wat van opsteken. Opvoeden is jouw taak niet meer, laat dat maar aan de ouders over. Zij zijn vast al blij als je af en toe op de kleintjes kan passen. Maar je rol als oma of opa is nog veel belangrijker dan je denkt!

Emotionele steun geven

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben aangetoond dat kinderen die regelmatig contact hebben met hun grootouders, minder emotionele problemen en gedragsproblemen hebben. Een andere studie heeft uitgewezen dat jongvolwassenen die een goede band hebben met hun grootouders, minder te kampen hebben met depressieve klachten.

Familiecultuur bewaken

Door verhalen te vertellen over vroeger, leert je kleinkind jou en de familiegeschiedenis beter kennen. Het zijn ook vaak de grootouders die de familiefeestjes organiseren en tradities voortzetten.

Zelfbeeld stimuleren

Door je kleinkind te waarderen, te tonen dat je er bent maar tegelijk ook de nodige ruimte te gunnen, kan je helpen om hem of haar een goed gevoel te geven over zichzelf.

Constante motivatie is echter niet altijd nodig. Soms is een luisterend oor of een dikke knuffel het enige waar je kleinkind naar verlangt.

Positief beeld van ouder worden

Marije Nouwen van de KU Leuven, die onderzoek doet naar grootouders-kleinkinderen, vult aan dat kinderen die een warme band koesteren met hun grootouders, op latere leeftijd ook positiever denken over ouder worden.

Scheiding van ouders verzachten

Onderzoekers van de VUB en KU Leuven merken in hun studie ‘Scheiding in Vlaanderen’ (2009-2010) op dat grootouders een belangrijke rol spelen als ouders scheiden. Oma en opa zijn dan een vaste waarde, in een leefomgeving die verandert.

Redenen genoeg om te knuffelen!

Trek je kleinkind op 21 januari maar eens extra goed tegen je gilet, want dan is het Internationale Knuffeldag. Knuffelen is niet alleen leuk, het is ook goed voor de gezondheid. Bij een dikke knuffel maakt ons lichaam oxytocine aan. Dat knuffelhormoon vermindert onzekerheid en angst, verlaagt je stressgehalte en je bloeddruk. Daarbovenop zou je je na een warme omhelzing ook zelfzekerder en minder eenzaam voelen.
xavier-mouton-photographie-744427-unsplash

Hechte band niet vanzelfsprekend

Soms is het niet mogelijk om regelmatig tijd door te brengen met je kleinkinderen. Migratie, ziekte, een verre afstand, en nog andere redenen kunnen een hechte band in de weg staan. Om grootouders in zo’n situatie in de toekomst een oplossing te kunnen bieden, voert Marije Nouwen aan de KU Leuven onderzoek naar speelgoed dat verbonden is met het internet. Zo hoopt ze na afloop speelgoed te kunnen ontwikkelen om grootouders, zoals jij, te verbinden met hun kleinkinderen over de hele wereld.

Wil jij graag deelnemen aan het onderzoek?

Marije is op zoek naar grootouders én kleinkinderen die elkaar minder dan één keer per maand persoonlijk kunnen ontmoeten. De leeftijd van de kinderen mag tussen 6 en 10 jaar liggen.

Wat moet je doen?

onderzoekBij jou thuis maak je in een week tijd 5 creatieve opdrachten van elk 20 minuutjes. Nadien word je in februari of maart uitgenodigd voor een interview (1 uur).

Als je kleinkind in de buurt woont, dan kan hij of zij deelnemen aan het hele onderzoek. Wonen jullie ver van elkaar vandaan, dan zou het kleinkind moeten meewerken aan 1 opdracht.

Leuk extraatje: Om je te bedanken voor je deelname, krijg je een instant camera (ter waarde van €70). Het onderzoek loopt in februari en maart 2019.

Hoe kan je deelnemen?

Als je graag wilt deelnemen, laat dat dan weten op deze pagina.

Nog vragen? Je kan Marije Nouwen contacteren via e-mail marije.nouwen@kuleuven.be of telefoon 016 32 36 59.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

2 reacties

juliana
Je kleinkind niet zien doet pijn hij is nu 2 jaar en zes maand
25/01/19 15:23 REAGEER
Elly
Heel goed artikel. Ben het hier volledig mee eens.
Ik ben 61, 7 jaar weduwe en dankzij al de knuffels van mijn 4 schatten van kleinkinderen heb ik het rouwproces overleefd.
10/02/19 11:49 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels