Deel via

Laat beperkende gedachten je leven niet bepalen

‘Als ik iets probeer, bestaat de kans dat ik misluk’ of ‘ik kan dat niet’. Het zijn slechts enkele gedachten die ons beperken in wat we doen. Laat je niet beperken door je gedachten, stop er vandaag nog mee. Lifecoach Wim Annerel heeft een plan van aanpak klaar.

Weg met die beperkende gedachten

De voorbije weken kreeg ik tijdens coachinggesprekken regelmatig te maken met mensen die schrik hebben om te falen, mensen die iets niet durven te doen omdat ze niet de nodige ervaring hebben. Anderen zijn dan weer bang om de sprong te wagen en ‘neen’ als antwoord te krijgen. Zo zouden ze hun zelfvertrouwen verliezen of ze denken dat ze niet weten hoe ze aan iets nieuws moeten beginnen. Allemaal gedachten die je beperken in wat je doet en wie je bent.

De gedachten kunnen van jezelf komen maar ze kunnen ook ingefluisterd zijn. In beide gevallen is het belangrijk om de beperkende overtuigingen te stoppen en voluit te gaan leven.

5 tips

1. Stel de beperkende gedachten in vraag

Beperkende gedachten zijn gedachten die we automatisch aanvaarden, zonder erbij na te denken. Doe dat laatste nu toch maar eens. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: ‘Hoe weet ik eigenlijk zo zeker dat ik het niet kan?’ Blijf de overtuigingen telkens opnieuw uitdagen en je zult je uiteindelijk realiseren dat de gedachte die je belemmerde, slechts een illusie was.

2. Maak je geest opnieuw helder

ib-wira-dyatmika-115366-unsplash

Je gelooft de beperkende overtuigingen omdat jouw oordeel over bepaalde situaties niet of niet meer helemaal helder is. Trek er eens op uit en maak je geest opnieuw helder. Tijdens een korte vakantie kan je even afstand nemen van je normale situatie. Zo zal je beter kunnen zien waar je nu eigenlijk vastloopt. Pas dan kan je de negatieve en frustrerende emoties ook loslaten.

3. Kom uit je comfortzone

Je voelt je erg veilig in je comfortzone en je bent het er ook zo goed gewoon. Maar dat is net een situatie die beperkende gedachten in de hand werkt. Zet daarom enkele stappen op onbekend terrein. Zo neem je afstand van de situatie die de beperkende gedachten stimuleert.

Jezelf wentelen in de zorgen van gisteren, zal je in de toekomst niet vooruit helpen. 

4. Leer uit je verleden

Zelfbeklag is een gevaarlijke plek. Jezelf wentelen in de zorgen van gisteren, zal je in de toekomst niet vooruit helpen. Gebruik het verleden enkel om uit te leren, schud het stof van je af en ga door.

5. Kleef geen etiket op jezelf

‘Wat je over jezelf zegt, dat word je ook’, zei eens iemand. Als je jezelf het etiket van mislukkeling geeft, dan maak je veel kans om er ook een te worden. Als mens heb je zoveel meer in je. Probeer om je eigen persoonlijkheid maximaal te ontwikkelen en om meer te bereiken.

Leef het leven dat je verdient

choose-the-right-direction-1536336_640Dat waren alvast vijf tips om meteen mee aan de slag te gaan. Heb je toch nog twijfels? Weet je niet zeker of je die stap wel kan zetten? Probeer het gewoon. Dat je de weg niet kan zien, wil niet zeggen dat die weg er niet is. Als blijkt dat je toch niet de juiste richting gekozen hebt, sla dan een andere weg in en denk nooit dat het te laat is om je leven te veranderen. We leven immers langer dan ooit en we blijven ook nog eens langer gezond.

Het is beter om elke dag van je leven te leven als een groeiend mens dan als een krimpende mens. Laat je dus niet beperken, door niets, ook niet door je eigen gedachten. Zoek meer opties en hulpbronnen en leef het leven dat je verdient.

Meer lezen?

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze wekelijkse digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Jempy
Dus Alexander,
in enkele woorden gezegd:
Stop met zelfbeklag en denk positief.
Dat is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Ik kan me best inbeelden dat het niet voor iedereen is weggelegd.
Mensen die nu eenmaal in en negatieve spiraal zitten hebben wel hulp (begeleiding) nodig.
De meeste onder ons kennen zo wel mensen die meerdere tegenslagen tegen komen in een korte periode. Dan zitten die wel met de vraag "Waarom?"
Zelf ken ik zo een vrouw die op korte tijd heel wat tegenslagen heeft gekend en zelf al jaren met haar gezondheid zit te sukkelen.
Zij denkt nog positief, maar zit met heel wat vragen waar ze waarschijnlijk nooit een antwoord op zal krijgen. Dat knaagt toch ook bij haar.
Je kan positief overkomen naar de buitenwereld, maar innerlijk laat het wel zijn sporen achter.
Ieder mens verwerkt het anders.
Maar... we blijven positief.
23/01/19 16:51 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels