Deel via

Zelfstandig ondernemer? 5 tips voor een toekomst zonder zorgen

Zelfstandigen zijn altijd druk bezig met hun zaak. Velen van hen zijn plots oud genoeg om met pensioen te gaan, maar ze zijn er totaal niet op voorbereid. Tijdens de inforeeks ‘Denk vroeger aan later’ krijg je een schat aan praktische tips voor je strategische toekomstplanning en pensioenvoorbereiding. Organisator Marc Gommers geeft je alvast 5 tips voor een toekomst zonder zorgen.

1. Begin vroeg genoeg

Ben je een zelfstandig ondernemer van 50, dan denk je vast nog niet aan het einde van je loopbaan, laat staan aan je pensioen. Daar is het te vroeg voor. Je bent volop bezig met het runnen van een zaak of praktijk. Kortom, het is een zorg voor later … Onterecht! Het einde van de loopbaan is voor veel zelfstandigen een sleutelmoment in hun leven. Een goede voorbereiding heeft heel wat voeten in de aarde: een kluwen waar economische, financiële en fiscale, maar ook emotionele en sociale belangen door elkaar lopen. Je ruim op voorhand goed laten informeren en adviseren is dé boodschap.

2. Zorg dat al je vragen beantwoord zijn

De eindeloopbaanproblematiek is erg ingewikkeld en voortdurend in verandering. Er zijn immers veel vragen die beantwoord moeten worden: Wat zijn de nieuwe pensioenmaatregelen én -voorwaarden? Kan ik wel met pensioen en wanneer? Is het voordelig om mijn eventuele studiejaren (nog) te regulariseren? Wat mag ik aan pensioen verwachten? Hoeveel mag ik bijverdienen eenmaal ik met pensioen ben? Moet ik dan nog sociale bijdragen betalen? Hoe zit het met de ziekte- en hospitalisatieverzekering? Lijst al de vragen op die je hebt en ga op zoek naar antwoorden.

3. Overlaten, verkopen of stoppen?

Neem de tijd om je zaak verkoopklaar te maken. Dat kan een aanzienlijke meerwaarde opleveren, altijd mooi meegenomen voor later. Bespreek een (familiale) overname of verkoop aan derden open met je familie en alle betrokken partijen. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

In dit overnameproces geldt ook dat je er maar beter op tijd mee begint en dat je je laat bijstaan door professionele ondernemersadviseurs. Stel op tijd ook pertinente vragen: Hoeveel is mijn zaak waard? Hoeveel belasting moet ik betalen bij de verkoop, schenking of overdracht?  En wat is voor mij het goede moment om ermee te stoppen of over te laten? Kan ik wel stoppen voor ik 65 jaar ben? Is het financieel haalbaar en hoeveel moet ik dan inleveren? Hoe kan ik mijn opgebouwde vermogen en patrimonium optimaal (fiscaal) beschermen?  

4. Schaapjes op het droge?

Besef dat het pensioen van een zelfstandige op financieel vlak zijn ‘beperkingen’ heeft. Reken uit hoeveel je vandaag uitgeeft en wat je verwachtingen zijn voor de toekomst. En ga na hoe het zit met eventuele extralegale en aanvullende pensioenverzekeringen. Ook belangrijk: hou er rekening mee dat mensen tegenwoordig een pak langer leven dan vroeger

5. Maak een persoonlijk plan voor de toekomst

Denk na over de richting die je uit wil met je toekomst en je leven. Wil je nog actief blijven in je zaak, wil je overlaten, verkopen of de zaak beëindigen. Wat daarna? Proactief vooruitkijken en toekomstplannen maken is noodzakelijk. Maak er nu tijd voor vrij zodat je grondig geïnformeerd doordachte toekomstbeslissingen kunt nemen.

Marc Gommers, directeur Integraal vzw

banner PVZ 3

Informatiereeks ‘Denk vroeger aan later’

Tijdens een driedelige reeks behandelen praktijkspecialisten achtereenvolgens de volgende actuele sleutelthema’s:

  1. Pensioenregeling voor zelfstandigen. Toegelaten activiteit. Ziekteverzekering & Uitkeringen
  2. Fiscale gevolgen bij het overlaten, verkopen of beëindigen van de zaak. Waardebepaling zaak.
  3. Nieuwe Vlaamse Erfbelasting. Successieplanning en persoonlijke financiële toekomstplanning

Met deze informatiereeks kom je in één keer alles te weten wat belangrijk is voor jouw toekomst!

Meer info & inschrijven

De praktijkgerichte infosessies vinden plaats op maar liefst 16 plaatsen in Vlaanderen, telkens van 20u tot 22u.

- 25 euro

Als lezer van SenNet Magazine geniet je van een korting van 25 euro! Je betaalt voor de driedelige cursus 95 euro (+ btw) in plaats van 120 euro. Voor de tweede en volgende personen betaal je 45 euro. Deze kost is bovendien 100% aftrekbaar als beroepskost.

Alle informatie over de exacte data, locaties en het inschrijvingsformulier vind je terug op de website  www.denkvroegeraanlater.com. Bel naar 02 21 22 221 of mail naar info@integraalvzw.be.

Vermeld SeniorenNet bij je inschrijving om te kunnen genieten van de korting!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels