Deel via

Een ode aan alle puzzels die een effect hebben op ons lichaam

January 2019
Een kruiswoordpuzzel of een legpuzzel, beiden hebben alleen maar positieve effecten op je lichaam. Op 29 januari is het Internationale Puzzeldag. Een mooi moment om ode te brengen aan een gezond en gezellig tijdverdrijf. Waarom was dat alweer zo gezond?

Puzzel je gezond

Hoeveel puzzels heb jij in je levepuzzelen_1n al gemaakt? En je kleinkind? We mogen gerust zeggen dat puzzelen alle generaties overschrijdt. Een legpuzzel van zes stukken voor de kleinsten, eentje met 1.600 stukken voor de grootsten. Een leuk tijdverdrijf voor jong en oud dus. Wist je dat puzzelen ook een effect heeft op je lichaam? We zetten de lichamelijke effecten voor je op een rijtje.

Vaste hand

Het is goed voor je motoriek: voor de oudsten om de vaste hand te blijven trainen, voor de jongsten om de vaste hand te leren gebruiken.

Concentratie- en doorzettingsvermogen

Vooral bij puzzels met veel stukjes moet je je hoofd erbij houden en niet te snel opgeven.

Beter geheugen

Het verbetert je geheugen. Als je een legpuzzel maakt, gebruik je zowel de rechter- als de linkerhersenhelft. De linkerhelft is onze analytische kant die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechterhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en daarop intuïtief reageert. Om een puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig, dus worden zowel de rechter- als de linkerhersenhelft aan het werk gezet. Zo creëer je verbindingen in de hersenen en dat verhoogt dan weer je vermogen om te kunnen leren, begrijpen en onthouden.

Puzzelen is een gezonde verslaving. Het is moeilijk om ermee te stoppen, je wilt altijd meer.

Problemen oplossen

pexels-photo-164531Het ontwikkelt je vermogen om probleemoplossend te denken. We combineren dus de creativiteit van de rechterhersenhelft met het logisch denken van de linkerkant. Het brein maakt een hypothese die we dan in de praktijk testen. Werkt het niet, dan proberen we opnieuw. Dat leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden die je ook buiten het puzzelen kan gebruiken.

Gelukkig gevoel

Je maakt dopamine aan waardoor je je gelukkig voelt. Dopamine is een hormoon dat vrijkomt in de hersenen bij de beloning van een gedrag. Het komt vrij op momenten dat de hersenen denken dat je beloond moet worden zoals bij het sporten, eten, seks en verliefd zijn. Als we een puzzelstuk op de juiste plaats leggen, komt er dopamine vrij waardoor we ons gelukkig voelen. Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om te stoppen met puzzelen: je wil altijd meer. Noem het gerust een gezonde verslaving. De aanmaak van dopamine zou bovendien leiden tot een beter geheugen, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.

Beter stressmanagement

Grasduinen door de verschillende puzzelstukjes stimuleert onze geest om tot rust te komen zodat we in een meditatieve staat komen. Dat resulteert vaak in beter stressmanagement, meer productiviteit en meer zelfvertrouwen.

Woordpuzzels maken je brein fitter

newspaper-412435_640We brengen niet enkel een ode aan de legpuzzel. Ook sudoku’s en woordpuzzels verdienen wat aandacht tijdens hun dagje. Zulke puzzels vergroten vooral je kennis. Je komt er vaak nieuwe woorden en uitdrukkingen tegen zodat je steeds wat bijleert. Bovendien stimuleren ze het geheugen. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat het je brein fitter en gezonder maakt en het daarmee beschermt tegen geheugenverlies, dementie, alzheimer en andere mentale problemen.

Al moeten we eerlijk bekennen dat we daar niet helemaal zeker van zijn. Wat we wel zeker weten: woordpuzzels invullen is een nuttig tijdverdrijf dat je geheugen geen onrecht aandoet. Over legpuzzels weten we zeker dat het vooral heel gezellig kan zijn om samen met je partner of kleinkind een hele namiddag te werken aan een puzzel van meer dan duizend stukjes. Je praat wat bij terwijl je aan het werk bent en op het einde van de dag kan je samen fier zijn op wat je gemaakt hebt. Als je daar niet gelukkig van wordt, heb je toch je portie dopamine gehad.

Heb je al gehoord van binaire puzzels? Lees hier handige tips om ook die puzzels op te lossen.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

3 reacties

Hugoo
Hier ben ik het volledig mee eens !
28/01/19 17:15 REAGEER
aronjaco
Wel , ik ben het hiermee ook eens .Echter naast genoemde bezigheid zijn er zoveel andere die minstens evengoed zijn voor het brein en voor de algemene fitheid. Men moet zelf bepalen wat men nog kan of niet kan. Ik lees van alles op internet , liefst nieuwer ontwikkelingen in onze wereld, ik lees boeken , ik kweet groenten , ik rij regelma
28/01/19 17:35 REAGEER
marie-joséverlinden_3888
Ik ben er verzot op. Zelfs in mijn kleinste kamertje ligt een puzzelboekje.
Samen met lezen is dit mijn grootste hobby !!!
28/01/19 18:07 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels