Deel via

Life before 50 is just a warming up!

Gisteren stelde radiopresentatrice Annemie Peeters haar nieuwe project ‘Fifty-fifty’ voor in ‘De zevende dag’ op één. Met een reeks filmpjes, podcasts en radio-uitzendingen wil ze het negatieve beeld van 50+’ers in onze maatschappij aan de kaak stellen. 'Het beeld van de uitgebluste vijftigplusser die aftelt naar zijn pensioen: dat klopt niét.' Ook SenNet bokst op tegen die negatieve stereotypes!

50+ en ondergewaardeerd

Het probleem dat Annemie Peeters aankaart, is er een dat we bij SenNet ook al geruime tijd aan den lijve ondervinden. 50-plussers, en bij uitbreiding 60- en 70-plussers, komen nauwelijks aan bod in de media en reclame, en ook op de werkvloer krijgen ze het hoe langer hoe moeilijker. In onze maatschappij lijkt het wel alsof je na je 50ste niet meer meetelt, alsof je in de laatste rechte lijn zit naar het einde van je leven. Absurd. We zouden in de toekomst wel eens vlotjes 100 jaar kunnen worden, waardoor je als 50’er nog een jonkie bent.

Rebelleren zit in je DNA. Tijd om uit de schaduw te treden!Het probleem zou kunnen zijn dat 50+’ers van nu over dezelfde kam worden geschoren als hun ouders, die de silentgeneratie worden genoemd. Maar de babyboomers zijn anders. Jullie zijn opgegroeid met het idee the sky is the limit, rebelleren zit in je DNA. Toch word je naar de achtergrond geduwd en kan je maar moeilijk opboksen tegen het jonge aanstormende geweld. Akkoord, hier en daar steken lichamelijke kwaaltjes de kop op. Maar oud? Neen, toch.

Kwaliteiten in de kijker

Net als Annemie Peeters willen we opboksen tegen die negatieve stereotypes. Als 50-, 60-, 70- ... plusser heb je heel wat in je mars, je hebt jaren levenservaring om op terug te kijken en tegelijkertijd nog jaren levenservaring op te doen. Hoog tijd dat anderen die onschatbare kwaliteiten en opportuniteiten ook zien.

Om die missie kracht bij te zetten, werken we bij SenNet al eventjes aan een nieuw platform waarop alle babyboomers naar waarde geschat zullen worden. Neos vzw is enthousiast mee de kar opgesprongen en denkt mee na over hoe we van het platform een succes kunnen maken.

Samen met andere interessante partijen willen we je informatie aanbieden die je op het lijf geschreven is, willen we je inspireren, activeren en samenbrengen. We bieden ruimte voor openbaar debat om ideeën te laten rijpen, de politiek uit te dagen de dingen anders te doen, het heft in eigen handen te nemen en om jezelf te blijven ontplooien.

Het leven stopt immers helemaal niet bij 50. Life before 50 is just a warming up.

Op de hoogte blijven?

We hebben een heleboel ideeën en zijn achter de schermen druk bezig om het platform te ontwikkelen. Voorlopig draagt het de werknaam ‘Think50’, want het kind moet een naam hebben. Wie weet wat de toekomst brengt. Veel nieuws in ieder geval!

Hou mij op de hoogte!

Wat zijn jouw verwachtingen?

Wat verwacht jij zelf van zo’n platform? Welke thema’s wil je behandeld zien en aan welke oplossingen heb jij nood? Heb je zelf ook leuke ideeën of bijpassende verhalen? Laat het ons weten. Stuur een mailtje naar redactie@sennetmagazine.be. Samen staan we sterk!

Lees hier het artikel over Fifty-fifty op de website van Radio 1.

Dit is het eerste filmpje uit de reeks:

Auteur: Inneke De Corte

5 reacties

Hugoo
Zal ik je wat vertellen ?
School verlaten op 16 jaar. Ben gaan werken in een fabriek. En begonnen met studeren...
Alzo wettelijk gepensioneerd op 55 jaar, als ambtenaar met 51en 3/4 loopbaanjaren. (Jawel).
En toen begon het leven...
Wat die kwasten in het filmpje vertellen, daar lach ik eens goed mee. Geen van hen weet immers wat "werken" is. Het uitleggen, ja !
28/01/19 16:51 REAGEER
aronjaco
Hugoo, Je weet toch wel welke reacties er komen : zo van : ja dien ambtenaar zal weten wat werken is. Nochtans : ik was zelf ook ambtenaar , ik weet dus wel wat u bedoelt.
Dit filmpje , dit artikel is enkel en alleen politiek geïnspireerd ; men maakt nl. iedereen wijs , of poogt dat , om te duiden dat we best wel in staat zijn om te werken tot " we dood vallen of zo".
Ikzelf ging in pensioen aan 63 jaar en dat was niets te vroeg, want , zeg maar vanaf je vijftigste zeg maar ben je tegenwoordig niet langer een acceptabele kandidaat op promotie .
Dit ganse artikel is een propaganda voor " langer werken " zonder rekening te houden met de realiteiten van het leven. Je weet wel : de pensioenen en de socialer zekerheid in het algemeen zijn niet betaalbaar, dat terwijl er van alle kanten door ons bestuur met geld wordt gesmeten.

Ook achter dit artikel steekt naar mijn mening dus een dubbele agenda. Het opjutten van mensen is een gekende strategie om te verkrijgen wat wordt beoogd.
28/01/19 17:18 REAGEER
Hugoo
Inderdaad.
En ter verduidelijking: Ik begon wel op 16 jaar in een fabriek en deed vele jaren ''zwaar werk'', daarna stapte ik over naar een ''zwaar beroep'' in overheidsdienst. En niet als beambte achter een bureeltje tussen de papieren.
Maar zoals u sugereert: het wekt veel jaloezie op.
Tenslotte dit: Een minister heeft een volledig pensioen na 1 (één) legislatuur...

28/01/19 20:46 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
Beste Hugoo en aronjaco,
Jammer dat jullie er zo over denken, maar dit artikel en ons nieuwe platform zijn absoluut niet politiek geïnspireerd. We hopen de kwaliteiten en mogelijkheden van 50-plussers in de verf te zetten, lijnrecht tegenover de negatieve stereotypen die op verschillende vlakken leven in onze maatschappij, niet enkel op de werkvloer. We hopen jullie een stem te geven, een plaats voor discussie, een inspiratiebron.

Met vriendelijke groeten,
SenNet-redactie
31/01/19 08:55 REAGEER
Hugoo
't Is misschien jammer dat wij het niet eens zijn met wat er wordt verteld in het artikel, maar wij tenminste formuleren onze mening.
Er is voor iedereen plaats om aan de discussie deel te nemen. Maar waar zijn de stemmen ? Waarom reageert er geen kat ? Behalve de redactie dan, die zich blijkbaar haast om de ''discussie'' in een andere richting te sturen. Straks worden we nog gecensureerd...
31/01/19 12:04 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels