Deel via

Tournée Minérale, een maand lang klinken met sapjes en water

Een maand lang geen druppel alcohol drinken. Dat is Tournée Minérale. De actie moet mensen bewust maken van de hoeveelheid alcohol die maandelijks dat keelgat in gaat. Denk je erover na om deel te nemen? Verzamel al je moed en hoed je voor valkuilen. Een goede voorbereiding geeft je al twee weken voorsprong.

Een maand zonder alcohol

Tournée Minérale is op 1 februari aan de derde editie toe. Stichting tegen Kanker en De DrugLijn organiseren de alcoholvrije maand om mensen ervan bewust te maken wat alcohol met je lichaam doet. Het enthousiasme van de Belgen was meteen enorm. Voor de eerste editie registreerden zich meer dan 120.000 Belgen. De redenen om deel te nemen waren uiteenlopend: gewoon om te kijken of ze het wel kunnen volhouden, om gezonder te gaan leven of om kankeronderzoek te steunen.

Kankeronderzoek steunen?

feeling-2446129_640Het hele project is meer dan enkel een bewustmakingscampagne rond alcohol. Deelnemers kunnen geld in het laatje brengen voor kankeronderzoek. Ze kunnen zich laten sponsoren door vrienden en familie. Slagen ze in het opzet om een hele maand geen alcohol te drinken, dan hebben ze een mooi bedrag binnen voor kankeronderzoek.

Lichamelijke effecten van een maandje zonder

Dat het regelmatig gebruik van alcohol een effect heeft op je lichaam, staat niet ter discussie. Een maandje zonder alcohol heeft bij één op de tien deelnemers minstens één van de volgende effecten:

  • Meer energie. De afbraak van alcohol vraagt heel wat van je lichaam. Als je geen alcohol drinkt, heeft je lichaam die energie over. Energie om je beter te concentreren en om beter te presteren.

  • Betere nachtrust. Na een glaasje wijn dommel je toch snel in? Klopt. Maar de kwaliteit van je slaap is minder goed en je wordt sneller wakker.

  • Gewicht verliezen. Van alcohol drinken, verdik je. Dat is nu eenmaal zo.

  • Een stralende huid. Alcohol droogt je hele lichaam uit, dus ook je huid. Als je veel drinkt, ga je er dof uitzien en dan komen de rimpels tevoorschijn.

  • Meer tijd. Zonder alcohol ook geen kater. Je hoeft dus niet uit te zieken of uit te rusten tot de alcohol uit je lijf is. Op die momenten kan je nu andere dingen doen.

Bovendien spaar je er ook nog eens geld mee uit. Want drank kost centjes, sommige flessen zelfs heel veel centjes.

Durf je de uitdaging aangaan?

beverages-2914497_640Allemaal snel en gemakkelijk gezegd, een maand geen alcohol drinken. Maar is het ook zo vanzelfsprekend? Een dinertje met vrienden, daar hoort een glaasje wijn bij, het verjaardagsfeest van je kleinkind, da’s klinken met cava en aan de toog hoort nu eenmaal een pintje bier. Zal je overal kunnen weerstaan? Enkele tips om ‘nee’ te zeggen.

  • Vertel je vrienden en familie dat je deelneemt zodat ze er rekening mee kunnen houden. Motiveer hen om zich ook in te schrijven. Samen is het altijd gemakkelijker.

  • Zoek enkele gemakkelijke receptjes op om een mocktail te maken, een cocktail zonder alcohol. Zo geniet jij ook van een speciaal drankje.

  • Lijst vooraf op wat de moeilijke momenten zullen worden. Voorzie daarvoor een alternatief.

  • Hoe ga je reageren als jij de enige van de bende bent die geen alcohol drinkt? Denk er nu al even over na.

  • Wat ga je doen als mensen toch blijven aandringen om alcohol te drinken? Zorg ervoor dat je al een reactie klaar hebt.

Want een goede voorbereiding is de helft van het werk.

Ga jij de uitdaging aan om de hele maand februari geen druppel alcohol aan te raken? Schrijf je in op de website van Tournée Minérale.

Het dagboek van Eddy: een man met het plan om een maand lang geen alcohol te drinken

eddy2-tourneeEddy Raats (82) uit Edegem is één van de vele mensen die zich registreerden om een maand lang geen alcohol te drinken. We volgen hem de hele maand februari. Eddy zal ons vertellen wat de moeilijke momenten zijn en welke lichamelijke effecten hij ervaart. We stellen hem graag aan je voor.

Maak kennis met Eddy

Ben je benieuwd hoe Eddy het stelt in zijn alcoholvrije maand? Hou dan zeker SenNet in de gaten. We volgen hem op de voet!

 

Bron: www.tourneeminerale.be

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

5 reacties

Hugoo
Ik weet niet of er iemand is die zo graag (en zoveel) gedronken heeft als ik, omdat ik dacht er goed tegen te kunnen.
Maar op een bepaald moment (bijna 10 jaar geleden) zei ik tegen mezelf: "Gedaan !". En 't was gedaan. Niks meer. Niks.
Ik heb echt te doen met mensen die daar problemen mee hebben.
28/01/19 17:13 REAGEER
aronjaco
Ja Hugoo : de motivatie moet groeien in het voordeel of in het nadeel. Iedereen leeft op zijn of haar manier, totdat de dag daar is dat één of ander niet langer kan. Het belangrijkste is dat men doet wat moet gedaan worden op zeker ogenblik.
28/01/19 17:23 REAGEER
aronjaco
Ja Hugoo : de motivatie mùoet groeien in het voordeel of in het na
28/01/19 17:20 REAGEER
guidodelforge
Ik sta sinds 9januari kurkdroog...tis genoeg geweest.
Want mijn lever is serieus aangetast,door het drinken van bier hier thuis..en dit elke dag.
Ik ga dus ook mee doen aan die tourné minéral.
29/01/19 09:25 REAGEER
Hugoo
Doordenkertje:
Wie drinkt, sterft. Wie niet drinkt sterft ook.
Van dorst sterven lijkt me ook geen pretje...
19/02/19 11:52 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels