Deel via

Je slaagkansen verhogen voor Tournée Minérale? Zo doe je dat!

February 2019
Tournée Minérale, een maand lang geen alcohol drinken, dat klinkt als een goed voornemen. Net zoals je je na Nieuwjaar al voornam om minder alcohol te drinken. Mooie voornemens. Maar kan je ze wel waarmaken? Hier lees je hoe je je slaagkansen laat stijgen.

Wil je slagen?

Het doel van Tournée Minérale: een maand geen alcohol drinken. Heel wat mensen hebben de ambitie om een maand lang geen druppel te drinken of ze streven ernaar om een maand lang niet te drinken. ‘De ambitie hebben’ en ‘streven naar’ klinken best wel als een hele opgave, iets dat erg moeilijk is om te verwezenlijken. Het is mogelijk dat het lukt maar de kans bestaat dat je toch eens een glaasje zal drinken en je doel niet zal bereiken.

Of beloof je het?

Stel dat je van de tien doelen die je voor jezelf voorop stelt, negen keer slaagt. Dat wil zeggen dat je bij één op de tien doelen zal falen. Een behoorlijk hoog slaagpercentage, dat wel. Realistischer zou zijn dat je zes of zeven keer op de tien je doel bereikt. Dat wil zeggen dat je in drie of vier van de gevallen zou falen. Met dat in het achterhoofd, hoe zelfzeker ben je dan om een nieuw doel te stellen? Om opnieuw te streven naar iets wat je wil bereiken terwijl je weet dat de kans op falen groot is?

Een belofte inlossen is voor ons brein veel belangrijker dan een doel bereiken.pexels-photo-541523Langs de andere kant. Hoeveel keer doe jij iets wat je belooft? In de meeste gevallen maak je een belofte werkelijkheid. Dat is best wel logisch want als je iets belooft, slaat je waardensysteem aan. Een belofte inlossen is voor ons brein veel belangrijker dan een doel bereiken.

Waarom redeneert ons brein zo?

1. Bij beloftes komen emoties naar boven.

Je voelt je verantwoordelijk als je iemand iets belooft. Je bent dus veel sterker emotioneel verbonden met een gemaakte belofte. Daarom krijgt een belofte in jouw brein een hogere prioriteit.

2. Meer kans op slagen.

Je brein weet dat beloftes bijna altijd worden bereikt. Ze hebben dus meer kans om te slagen dan vooropgestelde doelen. Je brein streeft ernaar om te blijven slagen. Jouw onderbewustzijn weet dat je in staat bent om een belofte te houden en het weet dat het inlossen van een belofte betekent dat je je goed zal voelen.

3. Het onderbewustzijn als bondgenoot.

Wanneer je een doel stelt, zal je makkelijker falen, dat weten we intussen al. Het gevolg daarvan is dat je onderbewustzijn zich bij een doelstelling vaak opstelt als een overbeschermende ouder, een ouder die niet wil dat je risico’s neemt uit schrik dat je zal falen.

Op die manier werkt je onderbewustzijn je doelen net tegen. Wanneer je een belofte maakt, gebeurt net het omgekeerde: je onderbewustzijn zal een helpende ouder zijn in plaats van een overbeschermende ouder.

Plan van aanpak voor Tournée Minérale

Doe jij mee aan Tournée Minérale? Stel dan niet als doel om een hele maand geen alcohol te drinken, maar beloof iemand om een maand lang geen alcohol aan te raken. Stel je het toch als doel en je faalt, dan is dat spijtig. Daarmee is de kous af.

Beloof je iemand om niet te drinken en doe je het toch, dan zou je bang en gegeneerd zijn om toe te geven dat je gefaald hebt en dat je zo dus je belofte verbroken hebt. Een belofte verbreken, leidt tot een emotionele reactie van schaamte of teleurstelling. Dat zijn nu net de gevoelens die jouw onderbewustzijn wil vermijden. Zelfbehoud is immers het belangrijkste doel van je onderbewustzijn.

Zo werkt het wel

Conclusie: Spreek geen voornemens uit, stel minder doelen en maak meer beloftes. Ben je er klaar voor? Maak er nu werk van. Pak pen en papier en noteer eerst je doel. Maak er nadien een belofte van.

handshake-3547921_640

Voor Tournée Minérale ziet dat er zo uit:

Doel: Ik wil een maand lang geen alcohol drinken. 
Belofte: Ik beloof je dat ik een maand lang geen alcohol zal drinken.

In een ideale wereld verander je het woord ‘je’ in je belofte door een naam van iemand in je omgeving.

Vergroot je kansen om je belofte te houden. Schrijf ze hieronder bij de reacties zodat iedereen mee kan duimen voor jou. Steun ook andere mensen in hun beloftes want iedereen kan wat steun gebruiken.

Ontdek hier wat de wetenschap zegt over goede voornemens.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Hugoo
Aan mij niet besteed. Sorry.
Alhoewel: Gisteren kocht ik een fles alkoholvrije witte ''wijn''. (Stond 1 + 1 gratis...).
Jakkes ! Dat ziet er uit als ochtendpis, ruikt naar verschaald bier en smaakt naar zwaar gezoet appelsap, je tong plakt aan het glas !
Op zo'n moment heb ik dan toch nog enig begrip voor de alkoholliefhebbers...
11/02/19 20:09 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels