Deel via

Slecht geheugen? Kurkuma helpt je beter te onthouden!

Reeds eeuwenlang wordt kurkuma of geelwortel gebruikt voor soepele spieren, pezen en gewrichten. Dankzij zijn ontstekingswerende effecten zou deze superfood nu ook je geheugen een stevige boost geven en je humeur en geluk verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Californië, verschenen in het vakblad American Journal of Geriatric Psychiatry (1). Wil je weten waarom kurkuma zo bijzonder is voor een gezonde geest in een gezond lichaam, lees dan snel verder!

Reeds 150 jaar onderzoek 

Zo’n 5000 jaar geleden waren traditionele volksgenezers in India al op de hoogte van de geneeskrachtige werking van kurkuma. Vandaag steunen we op bijna 150 jaar onderzoek met ruim 18000 wetenschappelijke publicaties(2). Dat is echt wel formidabel want over geen enkel ander kruid is zoveel geweten.

Zo weten we met grote zekerheid dat de gele pigmenten uit kurkuma, de zogenaamde curcuminoïden, de belangrijkste werkzame inhoudsstoffen zijn. Ze werken vooral ontstekingsremmend voor de gewrichten, het mentale evenwicht, zoals het geheugen …

Recent onderzoek, een doorbraak?

kurkuAls een ontstekingsremmer met sterke antioxiderende eigenschappen, wordt kurkuma ook gezien als een manier om de ziekte van Alzheimer tegen te houden. Een team wetenschappers aan de universiteit van California wilde dat laatste dieper onderzoeken en bestudeerde gedurende achttien maanden veertig proefpersonen tussen de 50 en 90 jaar oud. Alle deelnemers hadden lichte geheugenproblemen. De helft van hen kreeg twee keer per dag een hoog gedoseerd kurkumasupplement, de andere helft kreeg een placebo.

Na de analyse van het curcuminegehalte in het bloed en het uitvoeren van hersenscans, stelden de onderzoekers vast dat de geheugenfunctie met maar liefst 28 % verbeterde. Ook de stemming en de leerprestatie gingen opvallend vooruit.

Waarom is kurkuma goed voor het geheugen?

Volgens diezelfde onderzoekers zouden deze veelbelovende resultaten wellicht te wijten zijn aan de kracht van kurkuma om een hersenontsteking te verminderen, iets wat vaak in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer en ernstige depressies.

Ook hadden onderzoekers al lange tijd opgemerkt dat er vooral in India, de bakermat van kurkuma, een verband zou kunnen bestaan ​​tussen de lagere percentages van de ziekte van Alzheimer en de hogere inname van kurkuma.

Tot slot een geheugensteuntje

Waarom is kurkuma ook zo goed voor de gewrichten?

Dit is zonder twijfel de best bestudeerde toepassing van kurkuma, met inmiddels 15 studies bij in totaal ruim 1600 artrosepatiënten(3). Uit de studies blijkt dat patiënten met artrose of slijtagereuma(3,4) en reumatoïde artritis of ontstekingsreuma(4,5) dankzij de ontstekingsremmende werking van kurkuma een betere levenskwaliteit ervaren, met minder pijn en minder zwelling en stijfheid in de aangetaste gewrichten. Hun pijnstillende medicatie kunnen ze stopzetten of heel sterk verminderen(6).

Verder is er heel wat onderzoek van kurkuma bij cholesterol, overgewicht, spijsvertering, darmen, lever, diabetes, hartaandoeningen, de huid, chronische vermoeidheid, ... en de resultaten zijn veelbelovend.

Kurkuma, één nadeel!

De darmcellen en de lever breken kurkuma helaas vrij snel af, waardoor ons lichaam maar een beperkte hoeveelheid kan opnemen. De combinatie met zwarte peper bijvoorbeeld kan de opname van kurkuma 20x verhogen (7). Neem je supplement bovendien ook bij je maaltijd voor de beste opname.

Wat is de ideale dosering van kurkuma?

Neem altijd een extract met een hoge concentratie van minimum 95% curcuminoïden, de werkzame stof van kurkuma. Vele studies tonen aan dat je minimum 500 tot 1000 mg kurkuma-extract nodig hebt om werkzaam te zijn. Voor 1000 mg of 1 gram werkzame stof zou je minimaal 30 gram (x30!) kurkuma moeten eten. Dat is natuurlijk onmogelijk. Deze dosering kan je enkel vinden in een hoog gedoseerd supplement. Vergelijk goed de dosering vermeld op de verpakking en de bijsluiter.

Curcumed® Bio PQ

curcumedDe Curcumed® Bio PQ-tabletten van Nutrimed bevatten een unieke combinatie van 500 mg hoog gedoseerd kurkuma-extract en 5 mg Bioperine® (piperine uit zwarte peper dat ervoor zorgt dat de kurkuma beter opgenomen wordt in het lichaam). Bovendien bevat Curcumed® Bio PQ het gepatenteerde Curcumin C3 Complex®, de meest bestudeerde kurkuma.

Tijdelijk 30% korting én gratis levering

Ook goed om te weten: er loopt momenteel een actie waarbij je Curcumed® Bio PQ eens kunt uitproberen met wel 30% korting. Bovendien wordt je bestelling tijdelijk gratis verzonden, je hebt hem al na 1 à 2 dagen bij je thuis! 

Altijd de laagsteprijsgarantie en bovendien meer kopen, minder betalen!

Bestel hier Curcumed® Bio PQ!

Ontdek ook 2 unieke producten voor een optimale combinatie met kurkuma, ook te koop in de apotheek. 

Gembrimed Bio PQ: hoog gedoseerde gember en artisjok voor een optimale spijsvertering en maag- en leverfunctie. Kurkuma en gember behoren tot dezelfde krachtige plantenfamilie!

Glucamed Combi PQ: hoog gedoseerde glucosamine en chondroïtine voor het kraakbeen, een interessante combinatie met kurkuma voor soepele gewrichten.

Bekijk ook de andere producten van Nutrimed, 1ste keuze voedingssupplementen: uitstekende kwaliteit en hoge dosering aan de laagste prijs. Ook te koop in de apotheek.

Ontdek alle andere producten van Nutrimed en bestel hier! 

Deze tekst werd geschreven door Nutrimed.

Bronnen:
  1. Stanić Z. Curcumin, a Compound from Natural Sources, a True Scientific Challenge - A Review. Plant Foods Hum Nutr 2017; 72(1):1-12.
  2. Gary W. Small M.D., Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults, The American Journal of Geriatric Psychiatry March 2018, Volume 26, Issue 3, A1-A6, 265-406
  3. Chin KY. The spice for joint inflammation: anti-inflammatory role of curcumin in treating osteoarthritis. Drug Des Devel Ther 2016; 10:3029-3042.
  4. Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food 2016; 19(8):717-29.
  5. Kunnumakkara AB, Bordoloi D, Padmavathi G, Monisha J, Roy NK, Prasad S, Aggarwal BB. Curcumin, the golden nutraceutical: multitargeting for multiple chronic diseases. Br J Pharmacol 2017; 174(11):1325-1348.
  6. Sun J, Chen F, Braun C, Zhou YQ, Rittner H, Tian YK, Cai XY, Ye DW. Role of curcumin in the management of pathological pain. Phytomedicine 2018; 48:129-140.
  7. Shoba et all, PlantaMed, 1998 May;64(4):353-6,Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.

6 reacties

rudi1957
Flauwekul. Pseudowetenschap. Altijd checken bij Skepp.
11/02/19 16:43 REAGEER
agapi
Dag Rudi, in Skepp staat enkel het volgende vermeld i.v.m. kurkuma: "Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat supplementen met curcumine of kurkuma kanker kan helpen voorkomen of genezen". In het artikel hierboven wordt nergens beweerd dat kurkuma helend zou zijn voor kanker. Het artikel vermeldt allerlei andere eigenschappen van kurkuma die -voorlopig althans- niet worden weerlegd door Skepp.
11/02/19 22:44 REAGEER
Fred1
Beste,

Mooie lectuur. Slik al jaren kurkuma. Resultaat ? Zeer kleine,kleine,kleine versoepeling bij mijn erge artrose.
Wat hierboven (wetenschappelijk) bewezen is, geloof ik als gewone man zeker niet ! Jammer lijkt me op commercieel gedoe !!!
12/02/19 05:57 REAGEER
aronjaco
Ongetwijfeld is het zou dat Kurkuma bepaalde gunstige effecten heeft voor ons lichaam.
Echter , zoals altijd in onze huidige leefwereld , kan men van allerhande producenten niets anders verwachten dan " reclame voor zichzelf". M.a.w. ik geloof niets van al die beweringen . Gelul uit de nek zeg ik daartegen. Pseudologia : ondersteun een bewering met allerhande niet bewezen uitspraken en daar gaat de verkoop. Bespelen van de potentiële kopers , hen omvormen tot believers en klaar is kees.
Ik ben er nog altijd van overtuigd dat een evenwichtige voeding meest soelaas brengt . Al dier middeltjes , tabletjes en poeiertjes , die dien tot niets.. Ja , toch wel , voor de geldbeugel van fabrikanten. Mensen denken tegenwoordig dat ze een langer leven verzekerd zijn door voor allerhande " middeltjes" te slikken . Neen dus .0 Gezond leven is de boodschap. Uiteraard komt daarbij een dosis zelfkritiek kijken , en dat ... dat zijn we niet meer gewoon. Grijp naar een pilletje en alles wordt opgelost . Mensen zijn in onze maatschappij overspoeld met onheilsboodschappen en .. velen geloven daarin , maar het zijn min nog meer boodschappen ten dienste van de commercie .
I a a non believer.
Leugens en halve waarheden regeren onze maatschappij.
12/02/19 11:28 REAGEER
moemoe
Ik neem zeker reeds twee jaar curcuma, maar "die studies" ? Geloof niet alles, de " verkoop" speelt de grootste rol!!!
Het is misschien wel goed voor de gezondheid, maar zo uitgesproken als in het artikel is het zéker niet!! Laat jullie niet misleiden, de "kruidenfabrieken" moeten draaien, vooral véél ouderen beinvloeden......én véél, véél geld opbrengen!!
12/02/19 12:51 REAGEER
Anke
Kurkuma is zeker geen wondermiddel maar voor mij toch een hele grote hulp!
Ik neem het nu al een tijdje en heb er goede resultaten mee voor mijn gewrichten.
Studies zijn inderdaad studies maar ik weet hoe ik me voel en ik voel me goed, dus voor mij heel dankbaar dat ik Nutrimed heb leren kennen!
14/02/19 15:58 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels