Deel via

Een mooi pensioen, maar toch dakloos

Annemie is 68 en huurde 9 jaar lang een appartement aan de Langerei in Brugge, maar haar huisbaas liet haar weten dat ze het pand moest verlaten. Hij ging het appartement verbouwen en verkopen. Er begon voor haar een lange zoektocht, maar zonder succes. Sinds eind juni vorig jaar is ze dakloos, omdat er geen huurwoning te vinden is. Ze vertelde haar verhaal (en dat van vele anderen) aan De Inspecteur van Radio 2.

Onmogelijke zoektocht

‘Ik zag honderden huizen, het nam al mijn tijd in beslag. Dagelijks zag ik twee tot drie woningen, nadien kreeg ik telkens een brief dat de huisbaas voor iemand anders gekozen had.’ Als Annemie vroeg waarom dat zo was, kreeg ze te horen dat immokantoren geen reden hoeven te geven. Vaak bleek wel dat er gekozen was voor tweeverdieners.

Voor een oudere, alleenstaande vrouw -zelfs met goede papieren- is er dus geen plaats. Al heb ik een inkomen van zo’n 1.200 euro in de maand en wat spaargeld. Maar dat is dus niet genoeg.Annemie ging ook naar het OCMW in Brugge. ‘Ik kon terecht in een godshuisje hier, maar dat bleek helemaal beschimmeld en doorrookt. De benedenverdieping was zo’n 15 vierkante meter groot en er was een steile trap naar boven. Er was bovendien geen wc, wel een gemeenschappelijke koer met een toilet.’ Dat huisje was voor haar geen optie, want ze heeft een heupoperatie gehad en kan die trap niet op. En schimmel is zeker niet goed voor de gezondheid. Ze kreeg nog een aantal van die huisjes voorgeschoteld, maar voor Annemie is het duidelijk: ‘Het OCMW heeft me nooit echt willen verder helpen.’

Dakloos

Sinds 28 juni staat Annemie op straat. Ze kon terecht bij kennissen, ging op hotel en slaapt nu bij paters, maar haar gezondheid is sterk achteruit gegaan. ‘Ik ben graatmager. Ik voel de vier maanden verwaarlozing aan mijn lijf. Ik merk dat ik mijn eigen potje niet heb kunnen koken’, vertelt ze in De Inspecteur. ‘Ik was een knappe vrouw. Ik werkte als hostess en heb steeds in het buitenland gewerkt. Als mensen een foto van mijn twee jaar jongere zus zien, vragen ze of dat mijn dochter is.’

‘Voor mij is dit ook onbegrijpelijk, als ik dit vertel aan de mensen geloven ze mij niet. Ik heb de voorbije maanden honderden afwijzingen gehad. Het is een hele rare maatschappij geworden. Het is alsof de hele wereld mij in de steek gelaten heeft.’

Dubieuze oplossing brengt redding

Annemie laat ons weten dat ze ondertussen wel een huurappartement gevonden heeft. Een immokantoor heeft haar een woning aangeboden, maar de voorwaarden die eraan verbonden zijn, doen vragen rijzen. 

De huurprijs bedraagt 950 euro per maand. Een immens bedrag als je weet dat Annemie een pensioen heeft van 1.200 euro per maand. En dat is nog niet alles. Want de verhuurder wil garanties dat de huur altijd betaald zal worden. Daarom moet Annemie één jaar huur vooraf betalen. En daar komt ook nog twee maanden waarborg bij. Alles samen goed voor een kostenplaatje van bijna 14.000 euro. 

Annemie beseft dat het geen goede deal is. Maar ze kan geen kant meer op: ‘Dit appartement is mijn laatste strohalm. Ik moet het aanbod aannemen.’ 

Volgens de huurdersbond is er hier sprake van discriminatie op basis van vermogen. Maar zo ver wil Unia niet gaan. ‘Een verhuurder mag niet zomaar werklozen of mensen zonder vast contract weigeren. Maar een verhuurder mag wel kijken of een kandidaat-huurder in staat is om elke maand het huurgeld te betalen. En een verhuurder mag ook garanties vragen.’

Maar of een jaar vooraf betaalde huur onder een dergelijke garantie valt, wil Unia wel betwisten. ‘Het is problematisch om op voorhand zo’n groot bedrag te vragen. Er zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat een huurder netjes zal betalen.’ 

Unia heeft ervaring met dit soort zaken. ‘We brengen geregeld een huurder en verhuurder samen zodat we kunnen kijken welke oplossing uit de bus kan komen.’ En bemiddelen is echt nodig. ‘Er is een echte wooncrisis in heel Vlaanderen. En die is vooral zichtbaar aan de onderkant van onze huisvestingsmarkt.’

Het investeringstempo is te weinig in functie van de noden op het terrein.

‘Ontstellend gebrek aan sociale huurwoningen’

Geert Inslegers van de Huurdersbond reageert: ‘Annemie is zeker geen alleenstaand verhaal.’ De Vlaamse regering heeft nochtans nog nooit zóveel geïnvesteerd in sociale huurwoningen. In Vlaanderen zijn er 6% sociale huurwoningen, in onze buurlanden stijgt dat tot 25 en zelfs 35%. ‘In het buitenland ontvangt zo'n 20% van de huurders een huursubsidie, hier is dat maar 5%’, zegt Inslegers nog.

De private huurmarkt is flink aan het groeien sinds 2005, maar de meeste woningen zijn niet betaalbaar voor lage tot middellage inkomens. Maar die categorie heeft natuurlijk net het meeste nood aan betaalbare woningen. De globale huurmarkt stijgt elk jaar ongeveer 1% meer dan de levensduurte. Maar als we focussen op de huurders met een laag inkomen, zien we dat zij met veel sterkere huurprijsstijgingen te maken krijgen. ‘In het onderste segment is de vraag dus véél groter dan het aanbod’, zegt Geert. ‘Het probleem stelt zich vooral in de grootsteden, waar Brugge dus ook bijhoort, en de rand er rond. Waar de koopprijs hoger ligt, zal de huurprijs ook gemiddeld hoger zijn.’

Waar kan je terecht?

Geert geeft nog enkele tips: ‘Mensen zoals Annemie kunnen zich inschrijven bij een sociaal verhuurkantoor. Zij wijzen woningen toe naargelang de woonnood. Ze zouden ook kunnen aankloppen bij het OCMW en vragen voor een transitwoning, een tijdelijke woonplaats dus. Een sociale huisvestingsmaatschappij kan misschien helpen met een versnelde toewijzing. Het aantal versnelde toewijzingen op jaarbasis mag wel nooit groter zijn dan 5% van de toewijzingen. Als je een huursubsidie krijgt, kan je verder op zoek gaan op de privémarkt, al dan niet met hulp van een immokantoor.’

Annemie heeft al deze oplossingen ook geprobeerd. Maar het schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen zorgde ervoor dat ze elke keer een njet kreeg.

 

Bron: radio2.be


Meer lezen van De Inspecteur?

inspecteurLippenbalsems voor kinderen niet onschuldig

Met deze tips wordt je verwarmingsketel goed onderhouden

Bankswitching doet 70.000 klanten van bank veranderen


Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

9 reacties

Cyper
Ik ben wel zeker dat deze ronduit megalomane mentaliteit van de huisbazen in Brugge nog niet overal in Vlaanderen heerst... Was ik in die mevrouw haar plaats geweest, ik was meteen naar een andere stad verhuisd, waar de huiseigenaren nog niet zo erg aan grootheidswaanzin lijden. Ik heb zelf ook al heel wat miserabele ervaringen met huisbazen, maar een jaar huur op voorhand betalen is echt op het waanzinnige af. Garanties vragen? Alsof niet iedere huurder elk moment kan sterven of werkloos worden, tweevedieners kan dat ook overkomen. En hoedanook, als een huurder komt te sterven neem je toch gewoon een nieuwe huurder? Waarom moet je dan een jaar van tevoren betaald willen worden? En dat mag zomaar? Huisbazen zijn de nieuwe slavenhandelaars. Hun Bijbel heet "de kunst van het uitbuiten".
11/02/19 18:41 REAGEER
kitten
Waarschijnlijk is Brugge toch wel uitermate duur. Zelf woon ik in Antwerpen, ik zeg niet dat het hier direct zou lukken, maar hier vind je toch een flatje voor heel wat minder dan 950€. Misschien niet in de historische oude stad, maar toch wel in één van de randgemeenten.
Ik heb een alleenstaande vriendin die ook in de omstandigheden van deze mevrouw is en die huurt een studenten studio aan 550 € mar dat is wel met alle kosten erin ( el, verw, water)
Ik zou verhuizen in haar plaats.
12/02/19 16:51 REAGEER
aronjaco
Ik heb dit niet nagezien , maar ik ben ervan overtuigd dat er heel wat woningen/appartementen te huur zijn in Brugge voor een veel lager prijs dan die dame hier komt te zeggen. Niemand moet willen boven zijn of haar stand leven , zaaien naar de mand zou ik zo zeggen.
Wil of kan men iets niet betalen , wel dan moet er worden uitgekeken naar iets anders , met inlevering van een aantal voorkeuren. Zo simpel is het.
18/02/19 16:57 REAGEER
Antimoon
Ik denk dat u dit artikel maar half hebt gelezen. Als u denkt ("overtuigd bent" ) dat het voor iemand van bijna 70 jaar, die zoveel stappen heeft ondernomen, maar een kwestie is van 'inleveren van een aantal voorkeuren', dan lijkt me dat een lichtzinnig oordeel. Wat is een essentiële voorkeur en wat is "luxe"?
Mijn dochter maakte gelijkaardige toestanden mee in Gent. Geen brandveiligheid, 72 trappen te gaan, tijdlang heel het huis zonder parlofoons, matige isolatie... Terwijl een huis met 5 verhuurde verdiepingen en winkel, toch wat zou moet opbrengen...
Zelf hielp ik ooit iemand van 70 jaar met een gelijkaardig pensioen, in Brussel. Dakloos (echt dakloos, sliep in zijn auto!). Opvang was er niet: zo iemand mag een korte tijd in een opvangcentrum en wordt dan terug op straat gezet. Een waarheid die weinigen kennen!
19/02/19 11:27 REAGEER
petros
Ik heb dit wèl nagezien en gelezen.
Het is niet alleen in Brugge dat er woekerprijzen gevraagd worden !
Serviceflats zijn onbetaalbaar geworden en huizen van particulieren ook , tenzij men in een krot wilt wonen.
Ik begrijp die mevrouw , een oude boom verplant men niet meer , die wil in zijn eigen omgeving blijven
19/02/19 09:02 REAGEER
Seke
Met deze reacties gaan de mensen nog geloven dat alle verhuurders onmensen zijn en alle huurders slachtoffers. Ga eens na bij sommige verhuurders, dan hoor je wel eens het omgekeerde!
19/02/19 10:58 REAGEER
Antimoon
In Gent alvast gelijkaardige verhalen!
Een tijd geleden had de BBC een mooie serie waar huiseigenaren een week in hun eigen flat moesten gaan wonen. Verhelderend, want ze hebben vaak geen idee in welke staat die zijn.
Er zijn ongetwijfeld toffe en redelijke verhuurders... maar ik zie dat de graaicultuur steeds sterker opkomt.
Ik ben het er mee eens dat sommige huurders het varken kunnen uithangen. Maar de financiële eisen qua waarborgen enz. staan in geen proportie met het mogelijke risico.
19/02/19 11:20 REAGEER
Kerpeltje
Inderdaad heer/mevrouw Seke, als kleine verhuurder moet je steeds meer en meer investeren, en soms (zeker niet allemaal!) gedragen mensen zich als echte parasieten en laten daarbij dan nog de boel verkommeren (en dat is nog zwak uitgedrukt) Wat mevr. uit Brugge betreft : hier bij ons liggen de prijzen héél wat lager , 950 euro daar huur je een huis voor ! Een 2-slaapkamer appartement vindt je hier al voor 550 euro ! Wat de oude boom aangaat : voor de ongeveer 400 euro verschil met Brugge kan je al heel wat uitstappen naar daar doen én er bestaan zoveel organisaties om nieuwe vrienden/kennissen op te doen !
19/02/19 11:25 REAGEER
petros
@Antimoon : ik ben het volledig met u eens , de graaicultuur tiert welig .
@Kerpeltje : dan zou ik wel eens weten in welke streek u woont .
Ik woon in W.Vl. in een deelgemeente van Kortrijk , een "delftig" huis betaalt u hier 750 @ 900 € ,
een app. 650 @ 700€ , een serviceflat met één kamer 1400€ en dat voor een erkende instelling.
Kan men dat betalen van een normaal pensioen als alleenstaande ?
Men moet nog in menswaardige omstandigheden kunnen leven , zonder honger te moeten lijden en nièt alles te moeten inleveren.
Kijk naar de oude bomen die men verplaatst...ze leven niet lang meer.

Dat er overal varkens zijn die alles omwonen , volledig akkoord
20/02/19 10:56 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels