Deel via

Is jouw emotionele bagage te zwaar voor een nieuwe relatie? Doe de test

Wil je graag een nieuwe relatie aangaan maar lijkt het maar niet te lukken? De kans is groot dat je te veel emotionele bagage meedraagt uit het verleden. Misschien heb je de vorige relaties nog geen plekje gegeven. Doe de test en leer hoe je het verleden kan loslaten.

Sterke emoties uit het verleden

Iedereen draagt emotionele bagage met zich mee. Sommige mensen hebben veel emotionele bagage, andere mensen heel wat minder. Ik vergelijk het met reizigers op de luchthaven. Je ziet er mensen trekken en sleuren aan een karretje vol zware koffers. Aan de check-in blijkt dan dat hun koffer te veel weegt en dat ze moeten bijbetalen. Anderen dragen dan weer een klein, handig rugzakje met zich mee en kunnen meteen door naar de gate. 

Enkel door het verleden los te laten, kan je vooruitgang boeken.Emotionele bagage bestaat uit alle sterke emoties uit het verleden die je tegenhouden om vooruit te gaan. Die sterke emoties kunnen positief of negatief zijn. Sterke negatieve gevoelens zijn onder andere haat en kwaadheid, een sterk positief gevoel kan zijn dat iemand de liefde van je leven was.

Emoties uitpakken

pexels-photo-1311887Voordat je je kan openstellen voor een nieuwe relatie, reken je het best af met sterke emoties uit het verleden. Die emoties moeten eerst ‘uitgepakt’ worden, iets wat niet altijd gemakkelijk is. Enkel door het verleden achter je te laten, kan je vooruitgang boeken. Hoe je dat juist doet, kom je straks te weten. Het is alleszins zo dat we minder belangrijke zaken gemakkelijker kunnen loslaten zonder achterom te kijken. Duurzame relaties en sterke connecties uit het verleden kunnen we minder gemakkelijk achter ons laten.

4 goede redenen om het verleden los te laten

1. Je blokkeert nieuwe ervaringen

Zolang je vasthoudt aan het verleden, blijf je het heden daarmee vergelijken. Je maakt het voor jezelf onmogelijk om nieuwe ervaringen op te doen en zo kan je geen nieuwe relatie beginnen.

2. Je raakt in een negatieve spiraal

Als je het verleden niet loslaat, raak je gemakkelijker in een negatieve spiraal. Negativiteit trekt negativiteit aan.

Een voorbeeld. Els is nog steeds razend kwaad op haar ex-partner op het moment dat ze opnieuw begint te daten. Tijdens de date start ze een klaagzang over haar ex en ze laat alle negatieve emoties de vrije loop. Resultaat: de man laat na de eerste date niets meer van zich horen. En Els? Die gaat er nu van uit dat alle mannen hetzelfde zijn.

3. Je gezondheid lijdt eronder

Vasthouden aan het verleden heeft impact op je gezondheid. Het geeft een verhoogde kans op stress, depressie en vermoeidheid. Je voelt je minder goed in je vel.

4. Je kinderen lijden eronder

Als je kinderen hebt, kan het ook een impact hebben op hun welbevinden. Als je als ouder niet constructief met het verleden kan omgaan, kan dat afstralen op het geluksgevoel, de gezondheid en de prestaties van je kinderen.

Is het tijd om het verleden los te laten? Doe de test.

Geef jezelf 1 punt voor elke vraag waarop je ‘ja’ antwoordt.

  1. Heb je foto’s, kaders of andere zichtbare herinneringen aan je ex in huis?
  2. Betrap je jezelf erop dat je soms wenst dat je nog samen was met je ex, ook al zie je nu iemand anders?
  3. Bel je soms naar de voicemail van je ex enkel om zijn of haar stem te horen?
  4. Kijk je soms op Facebook, LinkedIn of Instagram naar foto’s en activiteiten van je ex?
  5. Ga je naar de lievelingsplekjes van jou en je ex?
  6. Wanneer de naam van je ex wordt genoemd, heb je dan een sterke reactie? Dat kan zowel een negatieve als een positieve reactie zijn.
  7. Wanneer je met je ex praat, merk je dat je kwaad of emotioneel wordt, los van wat hij of zij zegt?
  8. Huil je soms of voel je je verdrietig wanneer je denkt aan je vorige relatie?
  9. Vergelijk je nieuwe mensen in je leven met je ex-partner?
  10. Twijfel je soms of je aan een potentiële nieuwe partner jouw geheimen en levensverhalen kan toevertrouwen?

Wat wil jouw score zeggen?

8 tot 10 punten

Je emotionele bagage is erg zwaar. Ondanks je inspanningen, blijf je gehecht aan het verleden en dat heeft een serieus effect op jou en op mogelijke nieuwe relaties. Je gaat het best op zoek naar manieren om je verleden een plekje te geven. Zo kan je beginnen met een schone lei om een gezonde relatie een kans te geven. 

5 tot 7 punten

Je spreekwoordelijke bagage is nog te zwaar. Er kunnen geen nieuwe emoties bij. Het is belangrijk dat je leert om het verleden uit te pakken en je belasting te verminderen. Het zal je helpen om klaar te zijn voor een nieuwe relatie.

2 tot 4 punten

Je emotionele bagage is niet zo zwaar, toch is het nog moeilijk om je emotioneel open te stellen voor een nieuwe partner of relatie. Zoek uit wat het gewicht van het verleden is. Zo kan je het loslaten en volledig in het heden gaan leven.

0 tot 1 punt

Welke emotionele bagage? Je bent helemaal klaar voor een nieuwe liefde. 

 

bird-3077427_640En wat blijkt uit de resultaten? Werk aan de winkel?  

-> Ga aan de slag met deze 5 tips om het verleden los te laten!

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Veronique Van de Steen

2 reacties

SUPEROMI
Hallo !

Met deze doelstelling ben ik het niet helemaal eens !. Zelf heb ik geen behoefte aan een nieuwe relatie als bijna 82jarige. Ik stel me echter vragen over de punten die aangehaald worden om "los te laten". Immers.........wie zegt dat de vorige relatie niet goed was....er wordt enkel gesproken over een "ex".....en wat met de weduwen en weduwnaars die mooie herinneringen overgehouden hebben aan dat vorige leven. Mogen die herinneringen dan geen plaats meer innemen in je huidige leven, zèlfs met een nieuwe relatie ? Dat is toch te absurd ! Zelfs na een scheiding (een "ex" dus) kan er nog veel moois overblijven. Er zijn samen kinderen, kleinkinderen....Iedere scheiding is geen "vechtscheiding".
Natuurlijk moet je wat kunnen loslaten, dat telt voor beide partijen, maar ik vind dat herinneringen moeten/mogen blijven bestaan. Die maken deel uit van een leven dat voorbij is, van een rugzak eventueel die je meedraagt.....
Ik weet uit ondervinding dat "los laten" echt niet makkelijk is. Als je er samen kunt over kunt praten zal dat al veel helpen, begrip, respect en wederzijdste steun is nodig, òòk voor de herinneringen !

Els Beyens
18/02/19 09:50 REAGEER
Lydie 007
Hallo,

Een verleden los laten .... hoe doe je dat ?
Pijnen , traumatische ervaringen verdienen eerst de nodige aandacht , je moet ze erkennen .
Situatie's uit het verleden bekijken vanuit verschillende hoeken , emotioneel , rationeel , vanuit je eigen persoon , vanuit de andere persoon . Ook de fase van het leven waarin je bevind speelt mee in het beoordelen . Als je de dingen op een louterende manier kan bekijken , van het was toen zo , ik dacht er toen zo over , hij wist niet beter , of omgekeerd . Als je dat kunt dan sta je al een stuk verder in het verwerken . Dan kan je beginnen om gebeurtenissen te laten rusten , te aanvaarden en te nemen zoals ze zijn geweest .De klok kan niet meer terug gedraaid worden .
Wat bij mij erg helpt is de gedachte " mijn tijd van NU is even belangrijk als die van VROEGER " .
Dit is een zin die ik tegen mezelf zeg en die ik vaak herhaal . Je eigen identiteit krijgt voortdurend nieuwe vorm , door de gebeurtenissen in het je leven . Vasthouden aan die oude identiteit is een rem op het openstellen voor nieuwe ervaringen . Wat je ook doet , alleen , met twee , met vrienden of nieuwe vrienden , bedenkt dat jou tijd op dat moment even belangrijk is dan die van vroeger.
Alleen vul je dat nu anders in en moet je er nieuwe betekenis aangeven , een betekenis die vanuit je eerlijke zelf komt . Zo geniet je terug méér van het huidige leven en komt er ruimte voor nieuwe ervaringen en misschien een nieuwe relatie .

Lydie Vervecken
21/03/19 10:23 REAGEER

Login Registreer

Veronique Van de Steen

Veronique Van de Steen is zaakvoerster van het relatiebureau Altero. Zelf is ze een beslagen coach en heeft ze jarenlange ervaring op vlak van human resources. Samen met een team van psychologen, seksuologen en therapeuten gaat ze met veel passie en liefde voor het vak als internationaal gecertificeerde Matchmaker en datingcoach aan de slag. Discretie en een individuele warme aanpak worden hoog in het vaandel gedragen bij Altero.

Meer artikels van Veronique Van de Steen

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels