Deel via

Als je plots mantelzorger wordt van je partner: zorg ook voor jezelf

February 2019
Een partner die chronisch ziek is, dat weegt op je relatie. De liefdespartner wordt plots mantelzorger en dat creëert een heel andere situatie en verhouding tussen de partners. Peter Catthoor van Familiehulp vertelt hoe de thuiszorg mensen in zo’n situatie kan helpen.

Begin februari: straten gevuld met rode hartjes, vitrines versierd met foto’s van geliefden. Valentijn ging ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij. Platte commercie volgens critici, een moment voor romantiek en liefde voor anderen. Als historicus gaat mijn interesse vooral uit naar de mythes rond de figuur van Valentijn en zijn marteldood. Een groot romanticus is er aan mij alleszins niet verloren gegaan.

Chronisch ziek zijn en het effect op je relatie

rawpixel-1092936-unsplashNaar aanleiding van die dag der geliefden voerde Samana, het vroegere Ziekenzorg CM, een onderzoek naar liefde en relaties bij mensen met een chronische ziekte. In tegenstelling tot Valentijn zelf, waren die resultaten van het onderzoek niet meteen hartverwarmend. Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan dat hun gezondheidssituatie eerder een negatief effect heeft op hun relatie of hun liefdesleven. De vele beperkingen die hen sinds de ziekte parten spelen, is één van de belangrijkste oorzaken. Hun lichamelijke toestand stelt hen vaak niet meer in staat om intiem te zijn of om samen leuke uitstapjes te doen. Dat leidt dan weer tot schuldgevoelens bij de zieke persoon en tot onbegrip bij de partner. Het is dan ook logisch dat de situatie een zware impact heeft op de relatie.

Een chronische ziekte is niet altijd nefast voor de relatie. Een vijfde van de ondervraagde koppels groeide zelfs meer naar elkaar toe.Maar er is ook goed nieuws. Een vijfde van de ondervraagden geeft toe dat de wankele gezondheidstoestand een positief effect heeft op de relatie. De partner is extra zorgzaam en hij of zij leeft mee met de andere, iets wat de relatie ten goede komt. Koppels groeien zo net naar elkaar toe.

Geliefde wordt mantelzorger

Of de ziekte nu een positief of een negatief effect heeft op de relatie, één ding staat vast: het is nooit gemakkelijk. De persoon die ooit de geliefde was, wordt nu mantelzorger. Er wordt dus een nieuwe situatie gecreëerd, er ontstaat een andere verhouding tussen de twee personen.

Bovenop die nieuwe verhouding kan de partner dan zelf ook nog eens ziek worden. Of ook het andere uiterste is mogelijk: de partner heeft zelf nog een actief beroepsleven of die neemt de zorg voor kinderen of kleinkinderen voor zijn rekening. Dat wil zeggen: extra zorgen voor de mantelzorger met als gevolg stress en op lange termijn zelfs een burn-out. En dan is er vraag: wie zorgt er voor de mantelzorger? In een eerder artikel gaf ik al enkele tips om ook voor jezelf te zorgen.

  1. Blijf praten met familie en vrienden. Praten helpt om feiten en gevoelens te verwerken.
  2. Las regelmatig een adempauze in. Je hebt energie nodig als je zorg verleent. Kies een vast moment om even uit de zorgsituatie te stappen en je te ontspannen.
  3. Doe een beroep op je netwerk en kijk met wie je de zorg kan delen.
  4. Bewaak je eigen grenzen. Geef tijdig en duidelijk aan wanneer het jou te veel wordt. Leer nee zeggen.
  5. Durf om professionele hulp te vragen.

Ontspanning voor de mantelzorger

sara-johnston-1176313-unsplashDe thuiszorg kan hier hulp bieden. Familiehulp heeft een ruim aanbod om mantelzorgers te ondersteunen. Zo is er onze oppasdienst waarbij onze zorgkundigen langskomen om bij de zorgbehoevende te blijven zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Onze zorgkundigen nemen de tijd om een praatje te maken, een kopje koffie te drinken of een wandeling te maken met de zorgbehoevende. In onze NOAH-dagverzorgingshuizen kunnen mensen met een zorgbehoefte dan weer een dagje terecht om samen met andere mensen deel te nemen aan activiteiten op maat.

Verder hebben we ook gezinszorg en een poetsdienst. Op die manier kunnen mantelzorgers even tijd maken voor zichzelf en toch gerust zijn dat alles in orde is. Iets wat volgens het onderzoek van Samana geen overbodige luxe is.

Meer gegevens over het onderzoek van Samana en de werking van hun organisatie vind je op www.samana.be.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Peter Catthoor

6 reacties

idalia001
Dag ; Ik ben reeds meer dan 10j bezig met de mantelzorg voor een bejaarde dame die ook aan dementie leid , maar ik blijf mijn best doen om haar op te beuren en alles te geven wat ze verlangt , ik ga zelfs niet meer op vakantie om er te zijn dag en nacht voor haar , heb soms nachten zonder slaap en ga er misschien zelf aan ten onder maar blijf volharden .
25/02/19 17:16 REAGEER
Brombeerken2019
Dag , ik kan u best verstaan , hoor!
Wij zijn 50 jaar getrouwd dit jaar en mijn vrouw is dement .
De kinderen komen niet naar huis ( dit was het begin van alles )
De geneesheer raad mij aan om haar te laten opnemen , maar geen haar op mijn hoofd om het doen, en zal zorgen voor haar tot ik niet meer kan.
Echte vrienden hebben we niet en de gebeuren haten ons.

Ik wens u ook veel sterkte toe.
gr.
25/02/19 21:36 REAGEER
Terzien
Er kan ook een tijd komen, dat zij je niet meer herkent en je wegstuurt als een vreemde. Mijn zwager heeft tranen met tuiten gehuild, toen mijn zus opgenomen moest worden, Nu is zij blij, bevriend met alle vrijwilligers (ook al weet ze dat zelf niet) Krijgt vaak visite en alle broers en zussen en haar kinderen nemen een taak op zich. Mijn zwager gaat elke dag en dan denk ze dat haar broer het is. De stap is een half jaar geleden genomen en iedereen is verbaasd. Zo kan het ook, ze is lichamelijk nog fit, maar het korte geheugen is helemaal weg. We nemen haar mee uit eten, mee naar de schouwburg, mee wandelen, ze geniet van het moment en daar zijn wij als familie heel blij mee. Ze is pas 73 en is zo'n 7 jaar geleden begonnen.
26/02/19 22:37 REAGEER
Terzien
Dag Idalia, ik kan me niet voorstellen dat het in je omgeving goedgekeurd wordt, dat jij je leven voorbij laat gaan om voor deze dame te zorgen. Het pleit voor je dat je je best doet, nergens blijkt uit je verhaal "ik doe dit met heel veel plezier". Als de dame in kwestie wel of niet dement is, zal zij het ook moeten ervaren, dat er soms ook anderen voor haar moeten zorgen. Als je op deze wijze doorgaat, gaat dit ten koste van jezelf en dat kan van niemand de bedoeling zijn.
Ikzelf heb een demente zus, die sinds kort is opgenomen, zij heeft geen idee dat ze is verhuist en het gaat goed met haar.
Ikzelf heb uitgezaaide kanker en mijn man is mijn mantelzorger, maar ik wil dat er dingen zijn die hij moet blijven doen. Heb ik iemand nodig, voor wat dan ook en hij heeft toevallig iets, wat ik vind dat hij gewoon moe doen, vinden we altijd wel iemand die zijn plaats inneemt en daar voel ik mij goed ben......Lieve Idalia, denk ook eens aan jezelf en dat is niet egoistisch.
26/02/19 20:48 REAGEER
mlobelle27
Mijn partner is een lieverd. Hij staat dag en nacht voor me klaar. Ook toen ik ziek werd. Ik heb operaties moeten ondergaan. Hij verdiend het om een mantelzorgcompliment te krijgen.
25/02/19 18:06 REAGEER
Terzien
Super, bij mij ook...wij zijn eerder dichter bij elkaar gekomen, dan verwijdering. Wij zijn heel blij met elkaar.
26/02/19 22:41 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels