Deel via

Boeren kunnen gerust slapen: app voorspelt bevalling bij koeien

‘Wanneer gaat die koe nu eindelijk kalven?’ Geen nachtelijke controlerondjes en slapeloze nachten meer voor veeboeren dankzij CowsOnWeb: een alarmsysteem dat aangeeft wanneer koeien moeten bevallen. Dat is ook handig voor de dierenarts, die niet meer onnodig wordt opgetrommeld. CowsOnWeb wil nu nog een stapje verder gaan en een systeem ontwikkelen dat aangeeft wanneer de koe vruchtbaar is.

De boerenstiel: lange dagen keihard werken. Als de boer dan eindelijk in bed ligt, kan hij er weer uit omdat één van zijn koeien moet bevallen. De veearts wordt erbij gehaald en dan is het wachten. Soms is het zelfs vals alarm en dan kan iedereen al snel weer beschikken. Maar de boer is wel zijn nachtrust kwijt en hij kan opdraaien voor de dierenartskosten terwijl er nog steeds geen kalfje is.

De bevallingsmelder

kalfjeSoftware- en hardware-ingenieur Kris Demets van CowsOnWeb vond een oplossing voor dat probleem: een bevallingsmelder. Die geeft aan wanneer het effectief tijd wordt om de dierenarts erbij te halen en wanneer het kalfje er echt aankomt. De bijstand van een dierenarts bij de bevalling is echt nodig, zeker  bij het Belgisch witblauw bijvoorbeeld, een veelgekweekt Belgisch koeienras. Deze dieren kunnen namelijk niet zelfstandig kalven: als er geen keizersnede uitgevoerd wordt, is de overlevingskans van het kalfje maar vijf procent. Het is dus erg belangrijk om het moment van de bevalling te kunnen voorspellen.

Op dit moment worden al vijf procent van de bevallingen in de vleesveeteelt gedetecteerd met de hulp van CowsOnWeb. De voorbije twee jaar verdubbelde de onderneming haar klantenbestand.

Hoe werkt zo’n melder?

Er worden temperatuursensoren in de schede van de zwangere koe geplaatst. Als de temperatuur in de schede van de koe daalt, begint de bevalling bijna. Dat is het moment dat het alarm afgaat. De boer kan dan meteen in actie schieten en er een veearts bijhalen.

krisEn er is meer. De boer kan alle informatie van de sensoren opvolgen via het platform van CowsOnWeb. Het is dus ook een middel om de gezondheid van het dier op de voet te volgen. Een temperatuurstijging kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er iets mis is met de koe en dan kan de boer meteen ingrijpen.

‘De melder biedt tal van voordelen. De boeren kunnen hun beesten beter opvolgen en moeten niet onnodig hun nachtrust laten. De veeartsen worden niet meer opgetrommeld voor een vals alarm. En de koeien zelf hebben betere overlevingskansen en ze kunnen sneller weer drachtig worden’, zegt Kris Demets, oprichter van CowsOnWeb.

CowsOnWeb om koeien te bevruchten

Demets ziet nog meer mogelijkheden met CowOnWeb. Zo wil hij ook een tochtsensor op de markt brengen die aangeeft op welk moment een koe het best bevrucht wordt. Verder denkt CowsOnWeb ook aan algemene gedragssensoren die op basis van de bewegingen en het herkauwgedrag heel wat nuttige informatie aan de boer kunnen geven.

CowsOnWeb haalde al een Europees project binnen om samen met andere partijen modellen te ontwikkelen voor gedragsanalyse bij runderen. Dat zal hen al een stuk op weg helpen. Maar CowsOnWeb is nog op zoek naar bijkomende financiële middelen. Daarnaast wil de onderneming ook investeerders aantrekken om haar verhaal naar buiten te brengen en buitenlandse markten aan te spreken. Hiervoor wil de onderneming extra personeel aantrekken. Je leest alle info over de zoektocht van CowsOnWeb naar financiering op de site van WinWinner.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

2 reacties

Hugoo
Het zou pas verwonderlijknzijn moest er hievoor GEEN app zijn...
1/03/19 21:01 REAGEER
COWSONWEB UITVINDER
Uitvinder is Marc Raman gestart met de ontwikkeling in 2011 eerste mail op Agri Flanders te Gent op 10/01/2013 voorgesteld aan het grote publiek (zie onder afbeeldingen en video's cowsonweb)
3/04/19 23:08 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels