Deel via

Ben jij klaar voor een digitale assistent in huis?

March 2019
Praat jij weleens hardop als je alleen bent? Schrik niet als je binnenkort een antwoord krijgt. De digitale assistent of de slimme luidspreker dient je van een antwoord. Een gadget? Volgens grote technologiebedrijven hebben we binnenkort allemaal zo’n assistent in huis. BEEGO geeft wat meer uitleg over de bestaande systemen van Google, Apple en Amazon én geeft een Google Home Mini weg!

Hey, Siri!

14196477703_e034896250_zSiri en Alexa zijn misschien wel de bekendste digitale assistenten. Je hebt misschien al eens iemand ‘Hey, Siri’ naar zijn smartphone horen roepen. Meestal volgt er dan een vraag als ‘Wat voor weer wordt het morgen?’ of een commando als ‘Speel "Space Oddity" van David Bowie’. Even later leest Siri dan het weerbericht voor en je kan meteen live naar de radio luisteren. Zo werken ook de digitale assistenten die eruitzien als een luidspreker. (Foto: Kārlis Dambrāns)

Wat doet een slimme speaker?

Die gaat voor jou op zoek naar antwoorden. Zo kan je hem vragen naar het weerbericht, maar je kan ook vragen om de activiteiten die in de agenda staan voor te lezen, de wekker te zetten of mayonaise aan je boodschappenlijstje toe te voegen. Moet je ergens heen, verwittigt de digitale butler je als het tijd is om te vertrekken en je krijgt meteen wat verkeersinformatie over de route die je zal nemen. Hij houdt dus ook rekening met je locatie.

Het is grappig om even te testen welk antwoord je krijgt op de opmerking ‘Ik verveel me’. Of vraag de Google-assistent eens naar zijn favoriete kleur. Het antwoord: blauw, rood en geel. Niet toevallig de kleuren van Google. Je kan ook vragen een interessant verhaal of zelfs een mopje te vertellen.

Je digitale vriend helpt je meteen ook om te ontspannen met een muziekje naar keuze dat je steeds kan wijzigen. Het zijn immers luidsprekers, maar wel luidsprekers die je met je stem kan bedienen.

Last but not least. Sommige assistenten kunnen communiceren met je slimme apparaten in huis. Zo kunnen ze de lichten aan- of uitdoen, de verwarming regelen en je kan ze ook routines aanleren. Bijvoorbeeld als je naar bed gaat. Bij de zin ‘Ik ga naar bed’ wordt je televisie uitgezet, de lichten gaan uit en de thermostaat gaat enkele graden lager.

Drie verschillende digitale butlers - een vergelijking

Google Home

googleDie bestaat in drie versies: Google Home Mini (60 euro), Google Home (150 euro) en Google Home Max (400 euro). Die kunnen gebruikt worden met Android, iPhone en iPad.

Taal. Nederlands. Vlaams kan ook maar de Nederlandse versie werkt voorlopig beter. Dialecten verstaat hij niet altijd.

Stemherkenning is aanwezig. De digitale assistent zal dus jouw afspraken geven en niet die van je partner. Al bleek uit ons eigen onderzoek dat het niet vanzelfsprekend is om Google de verschillende stemmen te laten onderscheiden. We merken wel dat de assistent bijleert en dat het na verloop van tijd beter gaat.

Muziek. Google Home is een draadloze slimme luidspreker die je via verschillende kanalen naar muziek laat luisteren. Dat kan via Spotify, Music en Google Play Music. Ook radiokanalen kan je streamen als je een account zoals Tune-in koppelt.

Slimme apparaten beheren. Dat kan. Zo kan je je thermostaat regelen, slimme stopcontacten een actie laten uitvoeren of je lampen aan- en uitdoen.

Amazon Echo (ook wel gekend als Alexa)

grant-ritchie-1188623-unsplashDe cilindervormige luidspreker bestaat uit verschillende modellen: de kleinste is Echo Dot (59,99 euro), Echo is het klassiek model (99,99 euro) en dan is er nog de Echo Plus (149,99 euro).

Taal. Alexa spreekt nog geen Nederlands, maar het zal niet lang meer duren voordat Alexa operationeel is in Nederland en België. Er is vandaag wel al Nederlandstalige content beschikbaar, waaronder weerberichten.

Stemherkenning is er niet. Alexa luistert naar iedereen.

Muziek. De kwaliteit van de muziekweergave is erg goed. Muziek luisteren kan via Amazon Music. In tegenstelling tot Google Home kan je met Alexa niet je eigen muziek uploaden en beluisteren.

Slimme apparaten beheren. Alexa kan onder andere het licht uitdoen, de voordeur vergrendelen en het alarm aanzetten. Uiteraard op voorwaarde dat het om slimme apparaten gaat.

HomePod - de spraakgestuurde Siri-speaker van Apple

homepodDe prijs voor een HomePod ligt gemiddeld op 340 euro.

Taal. Siri spreekt vandaag nog niet voldoende Nederlands, wel Frans, Engels of Duits.

Stemherkenning. Wat privacy betreft, is de HomePod de grote winnaar.

Muziek. De muziekweergave klinkt beter op de HomePod dan op Google Home. Maar eerst moet je al aan die muziek geraken. Apple werkt vooral samen met andere Apple-producten, er is dus geen verbinding naar andere diensten zoals Spotify en Netflix.

Slimme apparaten beheren kan.

Voor de installatie van de HomePod check je het best even het type van je iPhone of iPad. Op oudere types werkt de HomePod niet.

Eentje in huis halen?

Op dit moment zijn de spraakassistenten vooral leuke gadgets om in huis te hebben. Of ze het dagelijkse leven effectief gemakkelijker maken, is maar de vraag. Momenteel kost het eerder een inspanning om ze te leren kennen. Heb je wat geduld en wil je er graag mee aan de slag? Dan is zo’n slimme luidspreker vanaf 60 euro zeker geen miskoop.

 

De gegevens van de winnaar worden doorgegeven aan BEEGO zodat ze persoonlijk contact kunnen opnemen om je prijs af te leveren.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven ... tegen voordelige tarieven. Meer info?

Auteur: BEEGO

2 reacties

wolfje
Bedankt, maar ik heb die dure rommel niet nodig.
5/03/19 10:38 REAGEER
Hugoo
Als er vroeger iemand ''hardop tegen zichzelf pratend'' over straat liep zei iedereen : die is zot of zat.
Nu dat een miljardenindustrie is geworden, is het blijkbaar ''een must''.
En geen nood hoor, Beego komt u helpen...
8/03/19 09:52 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels