Deel via

Welke liefdestaal spreek jij? Ontdek het geheim van een duurzame relatie

Hij komt thuis met een bos prachtige bloemen, maar eigenlijk vindt ze dat overbodig, ze wil gewoon wat meer tijd samen. Zij geeft hem een warme knuffel, maar eigenlijk wilt hij alleen maar wat bemoedigende woorden horen en een complimentje krijgen. De liefde voor elkaar is groot genoeg, maar ze spreken een andere liefdestaal en dat maakt de relatie moeilijk. Spreek jij dezelfde liefdestaal als je partner? Doe de test!

Wat als de vlinders verdwijnen?

the-hk-photo-company-611196-unsplash_1Aan het begin van een relatie komt elk koppel op het moment dat de vlinders in de buik verdwijnen. Je merkt plots de verschillen tussen jullie beide en dan beslissen veel koppels om uit elkaar te gaan omdat het vuur gedoofd is. Anderen leggen zich gewoon neer bij de situatie.

Maar er is nog een derde optie: je kan er ook voor kiezen om samen te groeien in jullie relatie en om van de ander te houden. Dat vraagt wel wat inspanning, liefde is immers een werkwoord. Verliefdheid kan je overkomen, liefde is een keuze die je maakt.

Spreek dezelfde liefdestaal!

Blijkbaar lukt het maar weinig koppels om hun relatie levendig te houden. Hoe komt dat? En wat doe je eraan? Auteur Gary Chapman trok op onderzoek uit. Hij ontdekte dat er verschillende liefdestalen bestaan. Zo kan het zijn dat jij en je partner een andere taal spreken. Al hou je zielsveel van elkaar, toch merk je het niet van de ander omdat jullie elkaars liefdestaal niet verstaan.

De juiste liefdestaal met elkaar spreken, zorgt voor een liefdevolle en gezonde relatie.Volgens Chapman zijn er vijf talen van liefde. Die hebben dan alle vijf nog eens verschillende dialecten.

1. De taal van complimenten en mooie woorden

Deze mensen houden van complimenten en van aanmoedigingen. Of eens ‘sorry’ zeggen als je iets verkeerd gedaan hebt. Ook de toon waarop je het zegt, is belangrijk. Uiteraard houdt iedereen meer van mooie woorden dan van kritiek, maar voor mensen met deze liefdestaal zijn complimenten extra belangrijk.

2. De taal van tijd en aandacht voor elkaar

cristina-ponciano-1125833-unsplashIemand die deze taal spreekt, wil veel samen zijn met de partner. Sommigen willen effectief dingen doen zoals naar de cinema gaan of een spel spelen, maar ook gewoon luisteren naar elkaars verhalen kan voldoende zijn, afhankelijk van ‘het dialect’. Deze mensen willen gevoelens, gedachten en verlangens van de ander begrijpen en die van zichzelf delen.

3. De taal van cadeaus

Liefde gaat hier gepaard met het effectief geven van dingen. Dat hoeven geen dure geschenken te zijn, het gaat er vooral om dat de partner eraan gedacht geeft. De partner van iemand die deze liefdestaal spreekt, moet zeker niet wachten op een gelegenheid. Alle dagen van het jaar zijn goed om de liefde te uiten met een geschenkje.

4. De taal van dienstbaarheid

Dingen doen voor elkaar, da’s liefde voor mensen die deze liefdestaal spreken. Het lijkt misschien niet romantisch om de vuilnisbak buiten te zetten, maar voor iemand die deze taal spreekt, kan meehelpen in het huishouden waardevoller zijn dan een geschenkje of een complimentje. Mensen die deze liefdestaal hanteren, staan steeds klaar voor de ander. Niet omdat die zich verplicht voelt of omdat die bang is, wel vanuit een positieve instelling.

rawpixel-1048289-unsplash5. De taal van lichamelijk contact en affectie

Een taal met vele dialecten waar vrijen, omhelzen en knuffelen er enkele van zijn. Als dit de liefdestaal van jouw partner is, zorg je er het best voor dat je hetzelfde dialect spreekt. Als een bepaalde aanraking niet als prettig ervaren wordt, bereik je net het tegenovergestelde van liefde.

Welke taal spreekt jouw partner?

Vraag jezelf af op welke manier je het meeste liefde van jouw partner ervaart. Is dat door lichamelijk contact? Of heb je liever een complimentje? Hou je er het meeste van om samen dingen te doen? Of ben je in de wolken als je een cadeautje krijgt? Misschien vind je het wel fantastisch als je partner je helpt bij dagelijkse taken?

De taal waarin jij bemind wilt worden, is ook de taal waarin jij liefde geeft.Stel die vragen ook aan je partner. Je kan samen bekijken wat jullie het meeste missen of waar je wel eens naar verlangt.

De kans is groot dat de taal waarmee je zelf bemind wil worden ook de taal is waarin je liefde geeft aan een ander. Als je het gesprek met je partner aangaat, onthou dan dat de punten waarop je zelf het meeste kritiek hebt, ook het gebied is waar je zelf het meeste behoefte aan hebt.

Liefde is een keuze

Als je een andere liefdestaal spreekt dan je partner, kan je elkaar niet begrijpen, hoe graag je elkaar ook ziet. Gevolg: je wordt niet gevoed in jouw liefdestaal en je voelt je ongelukkig. De kans is groot dat je verliefd wordt op iemand anders. Liefde is een keuze. Je moet niet op de andere wachten om eraan te beginnen werken.

In zijn praktijk heeft Chapman veel koppels aangezet om de liefdestalen te gaan gebruiken. Dat heeft wel degelijk nut gehad. De juiste liefdestaal leren en kunnen spreken, zorgt ervoor dat een huwelijk liefdevol en gezond wordt en blijft.

Welke liefdestaal spreek jij? Doe de test!

Ben je benieuwd wat jouw liefdestaal is? Wil je ook je partner beter begrijpen? Maak dan allebei deze
relatietest. Neem rustig de tijd maar denk niet te lang na. 

Geef elke stelling een score van 1 tot en met 5 (1: volledig oneens - 5: volledig eens). Druk onderaan op 'Bereken' en kom te weten welke van de vijf liefdestalen voor jou het belangrijkst is.

Doe de test!

Lees verder en ontdek hier de 10 dingen die een goede relatie kapotmaken

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels