Deel via

Als je later niet meer helder kan denken: zorgvolmacht biedt zekerheid

March 2019
Sinds 2014 kan je met een zorgvolmacht bepalen wie je vermogen zal beheren als jij dat niet meer kan. Ondertussen zijn er al meer dan 100.000 Belgen die zo’n zorgvolmacht hebben laten opstellen. Sinds 1 maart biedt de zorgvolmacht nog meer zekerheid: nu kan je ook al op voorhand vastleggen in welk rust- of verzorgingstehuis je wilt verblijven en wie je mag verzorgen. Zo vermijd je dat iemand anders die keuzes voor jou maakt.

Steeds meer mensen maken vroeger keuzes voor later

Het aantal mensen die een zorgvolmacht laten registreren, stijgt ieder jaar. Zo werden er vorig jaar 37.071 nieuwe zorgvolmachten opgetekend, dat zijn er meer dan 3.000 per maand. In totaal hebben al meer dan 100.000 Belgen een zorgvolmacht opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Met zo’n zorgvolmacht kan je iemand aanduiden die je geldzaken zal regelen op het moment dat je dat zelf niet meer kunt door ziekte, een ongeval of een handicap. De ‘lasthebber’ kan een partner, zoon of dochter zijn, maar ook een goede vriend. Zo vermijd je dat de vrederechter een bewindvoerder voor je moet aanstellen die je misschien niet kent en hou je zelf de touwtjes in handen bij belangrijke keuzes.

Dankzij de zorgvolmacht hou je zelf de touwtjes in handen bij belangrijke keuzes in de toekomst.Tot voor kort kon de lasthebber enkel beslissingen nemen over het vermogen: bankverrichtingen en betalingen doen, huurgelden en pensioenen innen, een aandelenportefeuille beheren of de belastingen betalen. Je kan ook op voorhand bepalen onder welke omstandigheden of onder welke voorwaarden de lasthebber je woning mag verhuren of verkopen.

Beslissingen over je persoon

Sinds 1 maart zijn de mogelijkheden uitgebreid en kan je in de zorgvolmacht ook beslissingen over je persoon laten opnemen. Zo kan je ervoor zorgen dat je alle noodzakelijke zorgen krijgt als je ziek wordt of betrokken raakt in een ongeval. Je kan de lasthebber de opdracht geven op zoek te gaan naar een rust- en verzorgingsinstelling die aan je wensen en financiële mogelijkheden voldoet of bepaalde zorgkundigen aanwijzen. Meer algemeen kan hij of zij erop toezien dat je rechten als patiënt niet geschonden worden.

Registratie zorgvolmacht

Je moet je zorgvolmacht laten registreren in het Centraal Register van de Lastgevingsovereenkomsten dat wordt beheerd door Fednot. Die registratie kost je 18,15 euro. Als je notaris de volmacht opmaakt, kan enkel hij die ook registreren. Werk je zonder notaris, dan moet je de volmacht laten registreren via de griffie van het Vredegerecht. Opgelet: als je de zorgvolmacht wilt herroepen, moet je dat ook laten registreren, ook tegen een tarief van 18,15 euro.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Notaris.be

4 reacties

polmar
18,50€ waarom en misschien tweemaal??????? Voor geld danst de beer is schijnbaar eigen aan de overheid!!!
11/03/19 13:49 REAGEER
moemoe
Jammer dat het wéér allen "geld" betreft, waarom die zorglener geen volmacht geven voor euthanasie? Deze wens moet om de vijf jaar herhaald worden, maar in vijf jaar kan men reeds dement zijn, kan men dan onze kinderen niet laten beslissen?
11/03/19 17:27 REAGEER
stendal
wat als je zelf thuis wil blijven ? kan je dan laten vastleggen dat dat je wens is ?
met de opdracgt dat je kinderen/kleinkinderen die verpleegster en zieknverzorgster zijn je de nodige zorg komen geven.
een hoe kan je dit laten kontrpleren en vastleggen
11/03/19 20:09 REAGEER
chriske4
Lieve mensen van seniorennet, help aub via publicatie het euvel uit de wereld dat je via een aanvraag , 5 jaar geldend, je wensen ivm euthanasie kan doen. DIT IS ONJUIST. Je kan alleen je wensen duidelijk maken ivm bijvoorbeeld dat je niet meer gereanimeerd wil worden, of nodeloze behandelingen krijgen. DUS GEEN EUTHANASIE. Dit laatste die je zelf te vragen aan je dokter, geschreven op een gewoon papiertje, zelfs eventueel een bierviltje, en KAN DUS NIET DOOR IEMAND ANDERS GEDAAN WORDEN. Euthanasie kan dus niet meer (VOORLOPIG) wanneer je dement bent, tenzij je het tijdig doet zoals bijvoorbeeld H. Claus. Je kan hierover meer en correcte uitleg krijgen via elk Huis van de Mens. Deze adressen over gans Vlaanderen zijn te vinden op: www. huisvandemens.be, het is het vroegere Centrum voor Morele dienstverlening an de Vrijzinnige koepel.
12/03/19 09:14 REAGEER

Login Registreer

Notaris.be

Info en tips over sleutelmomenten in je privé- en professioneel leven! In alle vertrouwen gaan samenleven, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden.

Meer artikels van Notaris.be

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels