Deel via

Verrassend veggie: 5 heerlijke recepten zonder vlees

March 2019
Belgen zijn echte vleeseters. We eten per week gemiddeld 2 tot 2,5 keer meer vlees dan goed is voor ons. Nochtans heeft minder vlees eten enkel voordelen voor onze gezondheid, ons gewicht, het klimaat en voor het welzijn van de dieren. Inspiratie nodig voor een smakelijk veggie gerecht? De njam!-chefs trakteren je op 5 rijke en gevarieerde recepten waarin je het vlees niet zal missen.

1 op de 2 eet soms vegetarisch

Voor bijna de helft van de SenNet-bezoekers is vlees geen must op hun bord. Uit jullie reacties op onze poll blijkt dat jullie geregeld wel eens voor vegetarische gerechten kiezen, vooral voor je gezondheid en uit respect voor de dieren. Mooi!

De belangrijkste beslissing die je in je dagelijkse leven kunt nemen, is minder vlees eten. 
- Hans Bruyninckx, Europees Milieuagentschap

Maar stilstaan bij je vleesconsumptie en vaker voor vegetarische alternatieven kiezen is ook een goeie manier om je steentje bij te dragen aan ons klimaat. Hans Bruyninckx, de Antwerpse directeur van het Europees Milieuagentschap stelde in december 2018 nog dat minder vlees eten de belangrijkste beslissing is die we als consument kunnen maken om het klimaat te helpen (gva.be).

5 redenen om eens wat vaker voor veggie te gaan

1. Het is goed voor je gezondheid

Vlees eten staat niet gelijk aan een ongezond voedingspatroon, maar zoals het met alles is: trop is te veel en te veel is trop. Met mate genieten is de boodschap!

Wie te veel bewerkt vlees en rood vlees eet, heeft een groter risico op hart- en vaatziekten, obesitas, darmkanker en diabetes type 2. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

2. Je bespaart er geld mee

De porties vlees zijn vaak de duurste producten op je boodschappenlijstje. Ook op restaurant betaal je voor een steak al snel een hoger bedrag dan voor een goed gevulde salade. Als je wat vaker voor meer groentjes kiest, bespaar je dus geld dat je aan andere dingen kan uitgeven. Vleesvervangers daarentegen zijn vaak wel wat duurder.

3. Je vermindert dierenleed

Dieren die gekweekt worden voor consumptie, leiden (lijden?) veelal een leven dat je aan je eigen huisdieren nooit zou toewensen.

4. Je verkleint je ecologische voetafdruk

De vleesindustrie heeft een gigantische impact op onze planeet. Het is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de totale broeikasuitstoot. Om de dieren te voeden die nadien op ons bord terechtkomen, worden bossen gekapt zodat er ruimte vrijkomt om de voedergewassen op te kweken. Een kilogram dierlijke eiwitten produceren vraagt gemiddeld honderd keer meer water dan dezelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten. Zo is er om een kilogram rundvlees te produceren gemiddeld maar liefst 15.000 liter water nodig – een kilogram aardappelen vraagt 500 liter, een kilogram tarwe 900 liter (cijfers Eva vzw).

5. Je ontdekt een heleboel nieuwe smaken en verrassende gerechten

‘Een bord sla met een wortel en een tomaat’... Wie denkt dat vegetarisch eten saai is, heeft het mis! Je kan eindeloos variëren met granen, peulvruchten, fruit en groenten ... waar je misschien zelfs nog nooit van gehoord hebt. De vegetarische keuken kan net heel divers zijn als je op zoek gaat naar de lekkerste combinaties. Inspiratie nodig? De njam!-chefs trakteren je op 5 rijke en gevarieerde recepten zonder vlees en met veel groentjes.

5x verrassend veggie

Klassiekers met een veggie twist

Ragout van quorn

ragouyt

Quorn is een natuurlijke vleesvervanger die rijk is aan vezels, weinig verzadigd vet bevat en geen cholesterol. Het heeft een neutrale smaak en de textuur lijkt een beetje op kip.

Het recept vind je hier.

Vegetarisch koninginnenhapje

koningin

Proef jij het verschil? Absoluut de moeite waard om eens te proberen!

Het recept vind je hier.

Fastfood, maar dan gezond

Veggieburger met noten en bonen

burgers

Smullen van een lekkere hamburger, zonder schuldgevoel. De topping van avocado maakt het helemaal af.

Het recept vind je hier.

Iets exotischer

Chili sin carne

tikkamasala

Een ‘chili con carne’ ken je vast wel. Het is in onze contreien allicht het best gekende gerecht uit de Tex-Mex-keuken en staat voor ‘chilipepers met vlees’. Deze versie is er eentje zonder vlees, met extra veel groentjes.

Het recept vind je hier.

Veggie tikka masala met bloemkool

cashex

Dit is een heerlijk geurig gerecht rechtstreeks uit de Indiase keuken. De garam masala is een typisch kruidenmengsel dat zorgt voor een intense smaak, en de geroosterde cashewnoten geven je gerechtje extra pit!

Het recept vind je hier.

 

Welk recept wil jij wel eens uitproberen? Heb je zelf een favoriet vegetarisch recept? Laat het ons weten!

Bron: njam.tv 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

6 reacties

Hugoo
In de natuur zal een ''vleeseter'' zonder vlees kapot gaan. Ook uw huiskat ...
11/03/19 21:47 REAGEER
Seke
vegetarisch eten is gewoon een overname uit het hindoeïsme. Dezen mogen geen mug doodslaan omdat het een levend wezen is. Hun vrouw met bijtende producten overgieten of in brand steken als ze hem niet meer bevalt, is echter geen enkel probleem!
12/03/19 12:06 REAGEER
Hugoo
Om op de ultieme vraag te antwoorden:
Mijn favoriete vegetarisch recept: een grote frit, (gebakken in zonnebloemolie) met pickels, veel pickels...
12/03/19 17:20 REAGEER
davang
Jammer dat ook hier men verschil blijkbaar niet kent tussen "klimaat en het milieu"...
Geen vlees meer eten kan geen zier verandering brengen aan het klimaat, wel kan het het dierenleed verminderen, dit is een milieu verhaal.
Mijn beste maal is voor mij nog altijd stutjes* met choco en platte kaas...
* boterhammen
12/03/19 18:38 REAGEER
Hugoo
Als het milieu annex klimaat nog wat verder ten onder gaan, en dat zit er dik in, mogen we misschien ook geen plantjes meer eten...
Worden we dan maar (terug)... kannibalen ?
13/03/19 12:11 REAGEER
hoshinkido
niks beter dan frieten met stoofvlees,en ne pint!
4/04/19 10:23 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels