Deel via

Samen aan tafel met vluchtelingen uit 21 landen

In 1966 riep de VN 21 maart uit tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag die ook in 2019 nog broodnodig is. Vzw Bij Ons Thuis uit Aarschot zet met een bijzonder kookboek de levensverhalen van 21 vluchtelingen uit 21 landen in de kijker. Allemaal zijn ze de voorbije jaren in ons land terechtgekomen en allemaal zijn ze op zoek naar een betere toekomst.

Levensverhalen 

congoEen tijdje geleden gingen we met Godfried De Groe spreken over zijn appartement, zijn plek onder de zon. Hij vertelde ons toen dat hij samen met mensen uit Aarschot werkte aan een project rond vluchtelingen die hun eigen plekje onder de zon achtergelaten hebben. Ondertussen hebben zij met vzw Bij Ons Thuis een bijzonder kookboek uitgebracht. Godfried: ‘We willen iedereen overtuigen van de rijkdom en de schoonheid die via de migratiepoorten België binnenkomt en de toegankelijkheid van gerechten dient daarbij als deuropener.’ 

In ‘Samen aan Tafel’ doen 21 vluchtelingen hun relaas: over wat ze hebben meegemaakt, waar ze zijn terechtgekomen en wat ze nog willen bereiken. Ze vertellen eerst hun levensverhaal, soms beklijvend, soms onbezorgd, soms berustend, soms hartbrekend, maar soms ook stuitend. 

Hieronder kan je een fragment lezen uit het verhaal van Aman* uit Eritrea. Met een uitgestreken gezicht vertelt hij verhalen over afgerukte ledematen, ongeremde moorden, valse beschuldigingen … maar ook over het geluk om te behoren tot de overlevenden.

Het verhaal van Aman begint in een hospitaal in Eritrea, waar hij als röntgentechnicus werkt niet ver van de frontlinie tussen Eritrea en Ethiopië. (...) Wanneer ze uiteindelijk beslissen om te vluchten, hebben hij en zijn vriend één motto: zodra je schoten hoort, moet je blijven doorlopen, of je nu kan ontsnappen aan de kogelregen of wordt neergeschoten. Wat er ook gebeurt, je mag zeker niet stoppen, want dan is je lot nog veel erger. (...)

‘Soms heb ik diezelfde rare droom,’ zegt hij. ‘Ik ben dan terug in mijn land, ik besef dat ik daar niet thuishoor, en dan moet ik opnieuw vluchten.’

En keukengeheimen

Als extraatje stellen alle vluchtelingen enkele typische gerechten uit hun land van herkomst voor. De vzw heeft meer dan 70 recepten gebundeld uit zowat de hele wereld: Tibet, Ethiopië, Venezuela, Syrië, Oeganda, Palestina, Congo, Koerdistan, Irak, Angola …

Dit is Godfrieds favoriete recept:

Kip DG uit Kameroen

DG staat voor Directeur Général. Het was vroeger een gerecht dat door de betere klasse gegeten werd.

kip

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 1 kip, in stukken
 • 6 rijpe bakbananen
 • 6 tomaten, gepeld en gehakt
 • 2 uien, gehakt
 • enkele takjes peterselie
 • 5 teentjes look, fijngehakt
 • 2 grote wortels, in schijfjes
 • 1 stengel groene selder, gehakt
 • 100 gram groene boontjes, in stukjes van 3-4 cm
 • 1 groene paprika, gehakt
 • 1 stukje gember, geraspt
 • 1 rood pepertje (voor de liefhebber), zonder zaadjes en gehakt
 • 2 – 3 bouillonblokjes
 • 2 kopjes arachideolie
 • peper en zout
 • 400 gram witte rijst

Bereiding:

 1. Maak een kruidenpasta: doe look, gember, selder, peterselie, 1 ui en voor wie wil een rood pepertje in de blender. Voeg een half kopje water toe en blend.
 2. Doe de kip in een pot. Voeg ¾ van de kruidenpasta, wat zout en peper, een bouillonblokje en een kopje water toe. Laat 20 minuten koken onder een deksel.
 3. Na 20 minuten haal je de stukken kip uit het kookvocht, smeer je ze goed in met olie en leg je ze in een ovenschotel. Laat ze nog 15 minuten braden in een oven op ongeveer 200 graden tot ze goudbruin zijn. Hou het kookvocht apart.
 4. Snij de bakbananen in schijfjes en frituur of bak ze in een ruime pan met de rest van de arachideolie tot ze mooi bruin zijn.
 5. Als de bakbananen gebakken zijn, giet je een deel van de olie over in een ruime pot. Daarin stoof je eerst een ui aan en voeg je vervolgens de gehakte tomaten toe. Na een tijdje voeg je ook de overige gesneden groenten toe (wortels, paprika en boontjes). Vervolgens ook de rest van de kruidenpasta en het kookvocht van de kip. Voeg daar naar smaak eventueel nog een bouillonblokje, peper en zout aan toe en laat even doorkoken.
 6. Als de groentjes bijna gaar zijn, voeg je de kip en de bakbananen toe. Voeg nog een beetje water toe indien nodig. Laat nog 2 minuutjes koken en dien op met gekookte witte rijst.

Smakelijk!

coverkookboekMeer verhalen lezen en recepten uitproberen? Het boek Samen aan Tafel kost 24,95 euro, telt 164 pagina’s en kan besteld worden via het mailadres VZWBijOnsThuis@gmail.com. Met de opbrengst van het kookboek steunt vzw Bij Ons Thuis de opvang van, en het samenleven met vluchtelingen in vluchtelingenhuizen en bij particulieren thuis.

 

*Aman is niet zijn echte naam. Hij wou liever anoniem blijven.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

1 reactie

Seke
Als je zo tegen racisme bent, doe je er goed aan geen scheldnamen te gebruiken! Ik lees daar "Palestina", een scheldnaam voor het land Israël! Deze scheldnaam is door de Romeinen uitgevonden na de verdrijving van de Joden uit het land en betekend "Filistea, land van de Filistijnen". Genoemd naar de vroegere aartsvijanden van Israël.Palestijnen zijn een onbestaand volk en zo genoemd door aartsterrorist-vredesduif Arafat!
25/03/19 16:43 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels