Deel via

Tips voor je lenteschoonmaak: ontspullen, dat kan je leren!

March 2019
Daar is de lente, daar is de zon! Tijd voor de lenteschoonmaak, tijd om grote kuis te houden in je spullen. Of hou jij aan al die oude spullen en dozen vol herinneringen op zolder? Toch zou het wegdoen van al die overbodige materialen een mens gelukkiger maken. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan? En waarom zou het wegdoen van spullen die zo belangrijk voor je zijn je plots gelukkiger maken? We vroegen het aan opruimcoach Nele Colle.

Een zolder vol spullen waar je niets mee doet?

De lente is in het land en dat is het ideale moment om je huis eens van boven tot onder te poetsen. Een goede, jaarlijkse gewoonte waarbij je alle stofnetten uit de hoeken haalt en alle kasten eens grondig onder handen neemt. Elk jaar opnieuw haal je die dozen uit de kast om alles netjes te poetsen en dan de hele boel weer op zijn plaats te zetten. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat het misschien wel gek is om die dozen enkel uit de kast te halen om te poetsen terwijl je zelden nog iets doet met de inhoud ervan?

Dé oplossing: ontspullen. Je ontdoen van spullen die overbodig zijn. Dat lijkt wel een nieuwe hype. Is dat zo?

nele-colleOpruimcoach Nele Colle: ‘De tijden zijn veranderd. De jong gepensioneerden van vandaag houden heel wat spullen bij voor hun kinderen en voor hun kleinkinderen. Toen ze zelf het ouderlijk nest verlieten, was het een duwtje in de rug als ze van thuis iets meekregen. Vandaag is de waarde van spullen gedaald. Iedereen heeft een hoop spullen en heel wat dingen worden minder duurzaam. ‘Spullen bewaren voor later’ heeft vandaag een heel andere betekenis gekregen. Je weet immers niet wat er later allemaal nog komt. Misschien kan niemand ze ooit nog gebruiken. En dan blijf je zitten met een zolder vol spullen.’

Moet je dan alles zomaar wegdoen?

‘Spullen waarmee je de komende twee jaar geen concrete plannen hebt, doe je het best weg. Het kan dat je ooit toch iets nodig hebt dat je wegdeed, maar dat zal eerder uitzonderlijk zijn. Bovendien is het niet zo erg als je eens iets twee keer moet kopen. Wees kritisch en durf los te laten. Vraag je af wat het ergste is dat er kan gebeuren als je iets wegdoet.’

Geef herinneringen een plaats. Niet in dozen in de kelder, maar in je hoofd en in je hart.Wat met de spullen die je aan een mooi moment herinneren?

‘Het is altijd leuk om herinnerd te worden aan mooie momenten. Een herinnering neemt je even mee terug naar het verleden. Maar hoe meer je in het verleden leeft, hoe minder je in het heden leeft. In het verleden leven, maakt je niet gelukkig. Wat er vandaag gebeurt, dat maakt je nu gelukkig. Geef herinneringen een plaats. Niet in dozen in de kelder, maar in je hoofd en in je hart. Weet ook dat herinneringen persoonlijk zijn, een doos vol herinneringen kan je dus niet doorgeven.’

Het verhaal van Neles roze pennenzak
kids-2985782_640Ik vertel steeds het verhaal van mijn roze pennenzak uit het eerste leerjaar. Die heb ik erg lang bewaard en toen ik hem terugvond, waande ik me weer in de klas toen ik zes jaar was met alle herinneringen die erbij horen. Maar had ik die pennenzak niet teruggevonden, dan had ik er ook niet aan gedacht. Zou ik daardoor iets gemist hebben? Nee. Mocht ik toch echt aan die tijd willen terugdenken, kon ik me ook zonder roze pennenzak even in de zetel zetten en wegdromen.

Conclusie: herinneringen hangen niet noodzakelijk vast aan spullen. Maar hoe begin je eraan om de dingen die intussen toch een emotionele waarde kregen zomaar weg te doen?

‘Dat wordt een groeiproces, zoiets moet je leren. Ik raad aan om door al je spullen te gaan, ze te categoriseren en ze te labelen. Doe dat het jaar nadien opnieuw en je zal merken dat het makkelijker is om dingen weg te doen. Geef jezelf alleszins de tijd om eraan te wennen. Je moet leren dat spullen niet belangrijk zijn.’

En wat met nieuwe herinneringen? Zoals een tekening van je kleinkind?

‘Die hang je uiteraard op in de keuken. Eventueel bewaar je ze nadien nog even in een doos. Maar begin ze niet te stockeren in een doos op zolder. Ga een jaar later nog eens door de doos en dan zal je merken dat die tekening wel weg kan. Je onthoudt de boodschap van je kleinkind, maar je doet de spullen weg. Dat is net zo met cadeaus. Onthou de boodschap, de reden waarom je een cadeau kreeg, bijvoorbeeld omdat iemand je graag ziet. Neem dat bewust in je op en doe het cadeau zelf weg als je het niet nodig hebt.’

Bewust kiezen voor wat belangrijk is, maakt gelukkig.
De rest laat je los.
Soms verhuizen mensen naar een nieuwe woning die een pak kleiner is dan de huidige woning. Dan dringt ‘een ontspulling’ zich op. Heb je tips voor mensen in deze situatie?

‘Kleiner gaan wonen vanaf een bepaald moment in je leven, kan ik alleen maar toejuichen. Je hebt echt niet veel nodig om gelukkig te zijn, dat is ook de hele gedachte achter ontspullen. Enkele praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan:

  • Sorteer al je spullen per categorie en selecteer nadien. Zo krijg je eens alle boeken samen en dan kan je bewuster kiezen. Bekijk bij het keukengerei bijvoorbeeld wat je nog gebruikt en wat niet.
  • Pak in in functie van je nieuwe woning. Heeft je nieuwe woning veel meer ramen? Neem dan niet alle schilderijen mee.
  • Steek alle spullen waarover je twijfelt in een doos apart. Die doos doe je nog niet weg. Prik wel een deadline: als je tegen die datum de spullen uit de doos nog niet gebruikt hebt, gaan ze weg. Het is een tussenoplossing om nog niet meteen alles weg te moeten doen.’

Maakt ontspullen je effectief gelukkiger?

‘Opruimen in de zin van alles netjes leggen, maakt je even blij maar het maakt je op zich niet gelukkiger. Ontspullen en uitkiezen wat je nog nodig hebt, is iets heel anders. Je gaat kijken wat je eigenlijk echt belangrijk vindt en waar je tijd aan wil besteden en energie wil insteken. Dat maakt wel gelukkiger: bewust kiezen voor wat belangrijk is. En de rest? Leren loslaten en relativeren.’

Dankjewel voor de tips, Nele!

Marie Kondo: ‘Vraag je af of het je nog gelukkig maakt’

kondonetflixEen bekende opruimmethode is die van de Japanse Marie Kondo: de KonMari-methode. De meeste opruimtechnieken werken locatiegebonden: kamer per kamer, kast per kast en rek per rek opruimen. De KonMari-methode vertrekt vanuit categorieën. Zo verzamel je bijvoorbeeld alle boeken in huis en pas als je zeker bent dat je alle boeken samen hebt, begin je te selecteren. Haar opruimmethode is op dit moment een echte hype: Kondo heeft zelfs haar eigen serie op Netflix. (Foto: (c) Netflix) 

Marie Kondo raadt je aan om elk item dat je in huis hebt vast te nemen en je de vraag te stellen: maakt dit me echt gelukkig? Nee? Dan heeft het zijn dienst bewezen en kan het nu weg.

De KonMari-methode is onder andere bekend van de bijzondere techniek om een kleerkast in te richten. Aan de hand van een speciale opvouwtechniek kan je alle kledingstukken naast elkaar leggen in de kast. Zo zijn kledingstukken minder gekreukt dan wanneer je ze op een stapel legt. Bovendien geeft het ook meer overzicht. Je kan alle kleren in je kast in een oogopslag zien en bewust uitkiezen wat je wil aantrekken. In het filmpje zie je stap voor stap hoe dat werkt. 

Meer weten over opruimcoach Nele Colle? Ze schreef het boek ‘JOMO’, een letterwoord voor ‘the joy of missing out’. Dat is te koop in de betere boekhandel. 
Alle informatie over Nele Colle vind je op www.nelecolle.be.

Wil je meer weten over de KonMari-methode? www.konmari.com

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Katrijn De Bleser

1 reactie

moemoe
Vermoed dat iedereen wel spulletjes verzamelt. Bij mij werden er bij de verhuis naar mijn serviceflatje héél veel weg gedaan, maar ik liet dit wél aan mijn kinderen over. Zo hebben ze iets wat hen later aan hun mama herinnert, iets met een emotionele waarde. Zo zijn we allemaal tevreden.Bij de overblijvende spullen stak ik een briefje waarom, hoe, en waar het vandaan komt, later doen de kinderen en kleinkinderen er dan zelf mee wat ze willen.
25/03/19 17:12 REAGEER

Login Registreer

Katrijn De Bleser

Katrijn De Bleser is schrijver, copywriter en journalist. Ze werkte acht jaar als freelance journalist voor de krant Het Laatste Nieuws en voor verschillende magazines. Vandaag heeft ze haar eigen bedrijfje ‘Notes & Quotes’ waarmee ze schrijft voor bedrijven, organisaties en particulieren. Wat haar bezighoudt? De maatschappij, met al haar gebreken maar vooral met haar mensen die elk hun eigen verhaal hebben.

Meer artikels van Katrijn De Bleser

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels