Deel via

Wandel eens door een darm in Gent of word een 'Shitty Friend'

Maart is darmkankermaand. Ieder jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben. Elke dag sterven 5 Vlamingen aan darmkanker. Sensibilisering is nodig, want een vroegtijdige diagnose geeft je 90 % meer kans op genezing. In het AZ Sint-Lucas in Gent wandel je deze week door een reuzegrote darm aan het onthaal en de vzw Stop Darmkanker roept op om een ‘Shitty Friend’ te worden.

Vroegtijdige opsporing van levensbelang

Iedere Vlaming heeft een kans van 1 op de 20 om ooit met darmkanker geconfronteerd te worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar komt de ziekte vaker voor. Maar doordat darmkanker in een vroeg stadium geen merkbare klachten veroorzaakt, is vroegtijdige opsporing enkel mogelijk door een preventieve darmkankerscreening uit te laten voeren. En die screening is nodig!

=> Als de diagnose in een vroegtijdig stadium gesteld wordt, kan in 90 % van de gevallen de ontwikkeling naar een kwaadaardig stadium worden voorkomen. Daarom nodigt het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker iedere Vlaming uit om vanaf 51 jaar elke twee jaar een stoelgangonderzoek te doen, de zogenaamde iFob-test.

darmOm mensen kennis te laten maken met de verschillende stadia van darmkanker, heeft het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in Gent een gigantische opblaasbare darm in het onthaal gezet. Je kan erdoor lopen om te zien hoe poliepen gevormd worden.

Word een ‘Shitty Friend’

Een simpele stoelgangtest kan je leven redden. Maar veel mensen vergeten zo'n stoelgangtest te doen, willen dat niet doen, of stellen het te lang uit. Slechts de helft van de 51-plussers die elke twee jaar een uitnodiging in de brievenbus krijgen, gaat daarop in. 

Daarom roept de vzw Stop Darmkanker iedereen op om een ‘Shitty Friend’ te worden en je vrienden, familieleden, kennissen aan deze test te herinneren. Je kan ook een Shitty Friend worden op de website www.shittyfriend.be.

Meer lezen over darmkanker?

1 op de 20 mensen boven de 50 jaar krijgt darmkanker. Laat je screenen!
Elk jaar treft darmkanker bijna 9000 Belgen. Laat jij je screenen?
Help elkaar bij darmkanker. Sluit je aan bij de patiëntenvereniging Talk Blue Vlaanderen

 

Foto header: facebook.com/StopDarmkanker.be

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels