Deel via

Word mijnwerker voor één dag en zoek mee naar het zwarte goud!

De stad Beringen is onlosmakelijk verbonden met het mijnverleden. be-MINE is het toeristische knooppunt en de uitvalsbasis voor een bezoek aan de mijnstreek. Nergens anders bleef een steenkoolmijnsite zo goed bewaard. En nergens anders is de mix tussen erfgoed, cultuur, recreatie en toerisme zo een succes. Kom het verhaal van het Zwarte Goud zelf ontdekken met vrienden, familie en de kleinkinderen!

Stap in de voetsporen van de mijnwerkers

Beeld je in … Duizenden mijnwerkers betreden de mijngebouwen om aan hun dagelijkse taak te beginnen. Honderden meters onder de grond zullen ze steenkool delven. Na acht lange uren komen ze terug boven. Met zwarte gezichten en uitgeput van het harde werk duiken ze dankbaar de douches in.

Fotografe Mine Daelemans (56)In Beringen word je terug gekatapulteerd naar deze tijd. Je stapt letterlijk in de voetsporen van de mijnwerkers die vroeger naar de ondergrond gingen. Want tijdens je bezoek volg je dezelfde weg als deze mijnwerkers van bij hun aankomst op de site tot ze via de imposante liftconstructies tot 800 meter onder de grond afdaalden. Je raakt ongetwijfeld onder de indruk van de duizenden kleerkasten die door de mijnwerkers werden gebruikt of je voelt je klein in de enorme ruimte waar de volle mijnwagentjes rammelend boven kwamen. (Foto (c) Mine Daelemans)

Om het verhaal compleet te maken, ervaar je erna in de nagebouwde ondergrond hoe hard het labeur van een mijnwerker wel niet was. Werken zonder daglicht, in het stof en de hitte, met het oorverdovende lawaai van zware machines … het mijnwerkersberoep was geen lachertje.

De Mijnzondagen ... Een leerrijk feest voor jong en oud!

De Mijnzondagen nog t.e.m november

Als groep kan je steeds op afspraak de mijngebouwen bezichtigen. Wil je ook individueel een kijkje nemen achter de muren van dit immense industrieel erfgoed? Kom dan naar de Mijnzondagen. Tot en met november gaan de deuren elke eerste zondag van de maand open voor individuele bezoekers. Gidsen staan dan klaar om je het leven van de mijnwerkers van naaldje tot draadje te leren kennen.

Mijnzondagen praktisch

Data: 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober en 3 november 2019.
Start rondleidingen om 11u en 14u, duur: 2u30

Prijs: volwassenen € 8, + 60 jaar: € 7, 6-18 jaar: € 6, - 6 jaar: gratis

Ontdek hier alle info over de Mijnzondagen

Ontdek het leven zoals het was in het Mijnmuseum

Fotografe Mine Daelemans (11)Het mijnmuseum vertelt je in 9 zalen het verhaal van het Zwarte Goud. Aangrijpende getuigenissen worden gecombineerd met een boeiend klank- en lichtspel van de volledige mijnsite. En je komt er alles te weten over het ontstaan van steenkool, de migratiestromen, het leven in en rond de mijn en de woelige periode van de stakingen tegen de mijnsluitingen. (Foto (c) Mine Daelemans)

Wie goed zoekt en niet bang is om zijn handen vuil te maken, vindt soms een klompje goud. Het zwarte goud?Gratis app ‘Mijnmuseum’ en kinderspel ‘Mijn Verhaal’

In je tocht doorheen het museum neemt de Italiaanse mijnwerker Roberto Pasquali je mee in zijn leven, dankzij de app ‘Mijnmuseum’. Je kan deze app downloaden in de App Store en op Google Play. Of je kan aan de onthaalbalie een gratis iPad ontlenen.

Op bezoek met jonge kinderen? Neem dan het gratis spelboekje ‘Mijn Verhaal’ mee aan de balie. Spelenderwijs leren ze over het leven in en rond de mijn en na afloop wacht een leuke verrassing.

Aansluitend op het bezoek aan het Mijnmuseum kun je met het hele gezin rondgeleid worden in de ondergrondsimulatie en ondervind je aan den lijve hoe men honderden meters onder de grond werkte.

Ook de omgeving ademt nog steeds de mijn

William Vanderheyden (1)Heb je nog niet genoeg gekregen van het leven van de mijnwerkers? Ga dan op ontdekking in de omliggende tuinwijken waar de mijnwerkers woonden. Of ga uitwaaien op de terrils. Van de twee terrils die als een oriëntatiepunt boven het landschap uitsteken, is er eentje omgevormd tot een rustig natuurgebied met mooie wandelpaden. Als je tot boven gaat, ligt Limburg aan je voeten. De andere terril kreeg de naam ‘Avonturenberg’. In een bos van 1.600 palen bereik je via trappen, touwenparcours, klimconstructies en wandelpaden de top. Op deze speelberg kunnen kinderen naar hartenlust ravotten en hun hartje ophalen. (Foto (c) William Vanderheyden)

Mijnmuseum praktisch

Het museum is elke dag geopend van 10u tot 16u.
Rondleidingen in de ondergrondsimulatie dagelijks om 11u, 13u en 15u.

Prijs: volwassenen: € 6, 60+: € 5, 6-18 jaar: € 4, - 6 jaar: gratis
bezoek ondergrondsimulatie: + € 3 p.p. vanaf 6 jaar

Groepsbezoek vanaf 10 personen, reservatie verplicht
Prijs: volwassenen: € 6, 6-18 jaar: € 4, - 6jaar: gratis,
+ gidsvergoeding: € 15 (min. 10 en max. 20 pers. per gids)

Ontdek hier alle informatie over je bezoek aan het Mijnmuseum

Meer info

Mijnmuseum,
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
Tel: +32 (0)11 42 15 52

Foto header (c) William Vanderheyden

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels