Deel via

De Oscars van SenNet: Geniet mee van de mooiste foto’s en filmpjes

March 2019
Het hele jaar hebben de creatieve leden van de SenNet-mailgroepen Fotografie en Filmen ernaar uitgekeken: op zondag 17 maart was het weer tijd voor de Pascallekesuitreiking. Op die feestelijke dag worden de fotografen en filmers extra in de bloemetjes gezet en de beste werken worden bekroond met een ‘Pascalleke’, de Oscar van SeniorenNet. Ben je benieuwd naar de winnende beelden?

Gezelligheid troef

Traditiegetrouw wordt het creatieve labeur van de mailgroepen Fotografie en Filmen eens per jaar beloond met de Pascallekesuitreiking. Zoals elk jaar is deze bijeenkomst meer dan een huldiging van de laureaten. Het is bovenal een gezellig samenzijn met vrienden bij een heerlijke lunch.

In het aangename kader van een oude boerderij konden de leden van de mailgroepen Fotografie en Filmen terecht in een gezellige zaal met keurig gedekte tafels. Aan het aantal borden, glazen en een uitgebreid bestek te zien stond ons heel wat lekkers te wachten voor de lunch. Maar eerst moest er wat gewerkt worden.

Over het ‘Pascalleke’

pascal

Het beeldje, vernoemd naar Pascal (Vyncke), de oprichter van SeniorenNet, is ontworpen door kunstenares Susanna Ghazaryan. Met keramische gips heeft ze een beeldje gemaakt van een boom, waaruit het gestileerde hoofd van Pascal tevoorschijn komt. De takken van de boom verwijzen naar vernieuwende ideeën en de verschillende groepen van SenNet. 

15 jaar mailgroep Fotografie

De mentor van de mailgroep Fotografie, Henri – beter bekend als HenLo, mocht de spits afbijten. Vol enthousiasme verwelkomde hij de gasten en hij vertelde trots wat meer over de historiek van zijn groep.

Maar liefst 500.000 foto’s zijn al de revue gepasseerd in de mailgroep Fotografie!

De mailgroep Fotografie werd opgericht in november 2003 en telt een 230-tal leden. De mailgroep brengt amateurfotografen samen om hun passie, ervaring en kennis te delen met elkaar. Dankzij de tips & tricks van de andere leden kan iedere beginnende fotograaf zijn vaardigheden aanscherpen om tot het perfecte plaatje te komen! 

Maandelijks versturen de leden meer dan 1000 berichten naar elkaar, die allemaal meerdere foto’s kunnen bevatten. Een kleine rekensom leert ons dat in het 15-jarig bestaan van de groep zo’n 500.000 foto’s werden ingestuurd. Een getal dat iedereen met verstomming heeft geslagen. Maar veel tijd om te bekomen was er niet, op naar de uitreiking van de Pascallekes en de medailles.

De 3 fotowedstrijden

Zoals ieder jaar konden de fotografen deelnemen aan drie wedstrijden: Foto van de dag, Fotospel en Opdracht van de maand. Na verschillende stemrondes bepalen de leden zelf de podiumplaatsen binnen elke categorie.

Foto van de dag

Om deel te nemen aan deze wedstrijd, sturen de leden vrij één foto per dag in. Een speciaal samengesteld team kiest dagelijks twaalf foto’s uit alle inzendingen, waarna verschillende stemrondes uiteindelijk leiden tot een ultieme top drie.

Geniet mee van de winnende foto’s:

dag1

dag2

dag3

1. Adagio – Portretje

2. Tineke van Elsas - Casticum

3. Zaika - Pipo

Alles zien? Bekijk hier een filmpje van alle laureaten en hun werken.

Fotospel

Bij het fotospel ligt het verloop van de wedstrijd telkens in handen van de weekwinnaar. Hij of zij geeft de week nadien een nieuwe opdracht en kiest ook wie de opdracht het beste uitgevoerd heeft. Die nieuwe winnaar kondigt dan op zijn beurt een nieuwe opdracht aan.

Geniet mee van de winnende foto’s:

spel1

spel2

spel3

1. Cato – Handen

2. Danny1 – Macro & Dichtbij

3. Bobbieke - Tegenlicht

Alles zien? Bekijk hier een filmpje van alle laureaten en hun werken.

Opdracht van de maand

Bij deze wedstrijd worden de leden op pad gestuurd om foto’s te maken volgens een bepaald onderwerp.

Geniet mee van de winnende foto’s:

maand1

maand2

maand3

1. Mira2 - Boerderijen

2. Guido1951 – Licht & schaduw

3. OJ - Cirkels

Alles zien? Bekijk hier een filmpje van alle laureaten en hun werken.

Proficiat aan de winnaars!

winnaarskleinZaika, Adagio, Cato, Guido1951, OJ

Constante bijscholing voor mailgroep Filmen 

In de mailgroep Filmen helpen liefhebbers van video elkaar met raad en daad om hun filmkunsten te verbeteren en om op de hoogte te blijven van nieuwe technieken. Die veranderen immers constant. Mentor Guido - beter bekend als Wama4040, reikt de leden regelmatig nieuwe informatie aan, zodat alle leden kunnen inspelen op de nieuwigheden. Terwijl je vroeger enkel met een videocamera kon filmen, zijn er nu tal van andere mogelijkheden. Denk maar aan smartphones, dashcams, actioncams en drones. Zo scholen ze zich constant bij en kunnen ze ook een heleboel leren van elkaar.

Pascallekes als rode draad

De Pascallekesuitreiking is de rode draad in de mailgroep Filmen. De leden sturen films in die de andere leden kunnen bekijken en beoordelen. Zo kan iedere filmmaker tips krijgen om zijn werk te verbeteren.

Per kwartaal kiezen de leden welke tien films van de voorbije drie maand de beste zijn. Op het einde van het jaar krijgen die kwartaalwinnaars opnieuw punten en zo komen we tot een resultaat van goud, zilver of brons.

Geniet mee van de winnende filmpjes:

Goud: Gentianni met Lombok 

Zilver: DG met Impressies van een rondreis door Portugal

Brons: Anna 1945 met Sint-Petersburg

Ereplaats: Wama4040 met De zoektocht naar de gecrashte Britse Lancaster NN775 

DSC00648 Anna1945 met het bronzen Pascalleke

Foto links: Mentor Wama4040, Jean-Pierre Vyncke, kunstenares Susanna en Gentianni met het gouden Pascalleke
Foto rechts: Jean-Pierre Vyncke, mentor Wama4040 en Anna1945 met het bronzen Pascalleke

 

Bedankt mentors HenLo en Wama4040 voor dit fijne verslag.

Proficiat aan alle winnaars!

cup-1010916_640Wil jij volgend jaar ook zo’n Pascalleke in de wacht slepen?
Sluit je aan bij de mailgroep Fotografie of Filmen en laat je creativiteit de vrije loop!

Inschrijven voor de mailgroep Fotografie kan hier.

Inschrijven voor de mailgroep Filmen kan hier.

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

5 reacties

Roland1946
Prachtige reportage over de Pascallekes
1/04/19 18:43 REAGEER
anna1945
Mooie reportage, bedankt voor de organisatie van de Pascallekes, altijd gezellig en leuk ook de mensen achter de nicknaam persoonlijk te ontmoeten.
1/04/19 19:43 REAGEER
anna1945
Anna1945
1/04/19 19:44 REAGEER
Gentianni
Een prachtige reportage over de Pascallekes.
Zoals elk jaar trouwens is deze pascallekesuitreiking een heel gezellige dag , Tijd om kennis te maken en bij te praten met andere collega filmers bij een heerlijke lunch .
Echt een aanrader voor iedereen om er aanwezig te zijn .
Dank U aan de organisatoren .
2/04/19 00:07 REAGEER
guyla
Proficiat
3/04/19 06:47 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels