Deel via

‘Waarom kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen niet verkopen?’

De Inspecteur van Radio 2 kreeg deze vraag van een luisteraar die al jaren zonnepanelen op zijn dak heeft liggen. ‘Ik heb, zoals iedereen die zonnepanelen heeft, stroomoverschotten. Is er een manier om die opbrengst te verkopen?’ Energiespecialist Luc Pauwels legt uit dat dat in theorie kan maar in de praktijk scheur je daar je broek aan.

‘In theorie kan je een mini-Electrabel worden’

Ja, je mag in theorie de stroom verkopen die opgewekt wordt door jouw zonnepanelen. Je wordt dan in feite zélf een stroomleverancier. Het voordeel is dat je dan geld zou mogen vragen voor de geproduceerde stroom maar dat weegt niet op tegen de hoge kosten die je als leverancier zou hebben. 

Eerst en vooral moet je een btw-nummer aanvragen. Dat kost al wat geld. Daarnaast moet je ook de juiste vergunning hebben om stroom te mogen leveren. Zo'n vergunning wordt uitgereikt door de VREG na een heel grondig onderzoek. Het kost een paar duizend euro om dat in orde te maken. Je moet ook een extra meter laten installeren, die ook een paar honderden euro's kost, zodat de VREG kan meten hoeveel stroom je precies opwekt en op het net zet.

Als je weet dat je de stroom kan verkopen voor 4 eurocent per kilowattuur, dan zal je héél veel stroom moeten opwekken vooraleer je winst maakt. ‘Het is in de praktijk onmogelijk om zelf leverancier te worden. Je scheurt er gegarandeerd je broek aan’, aldus Luc Pauwels. 

Stroomoverschotten belanden gratis op het net 

Aangezien je de opbrengst van je zonnepanelen niet kan verkopen, belanden de stroomoverschotten gratis op het net. De leveranciers gebruiken die overschotten om tekorten en verliezen op te vangen. Volgens de VREG, de Vlaamse Energieregulator, wordt het voordeel van de extra gratis stroom doorgerekend aan de klant. De korting wordt verrekend op de factuur van ons allemaal. 

Maar volgens de sectorfederatie van de zonne-energie is het niet duidelijk of dat volledige bedrag ook effectief verrekend wordt. Zij zijn van mening dat er te weinig transparantie is. 

Als eigenaar van zonnepanelen geniet je dankzij de terugdraaiende teller wel enig voordeel van je eigen opgewekte stroom. Je teller draait terug als je stroom op het net zet. Als je zelf geen stroom opwekt en je hebt toch energie nodig, dan haal je die van het net en draait de teller weer vooruit. Op die manier kan je op het einde van het jaar op 0 uitkomen. Je betaalt dan niet voor de energie omdat je in feite evenveel stroom hebt opgewekt als dat je er verbruikt hebt maar je betaalt wel het prosumententarief. Dat is de heffing die aangerekend wordt voor het gebruik van het net. 

Wat als er een digitale meter komt? 

De Vlaamse meerderheidspartijen zijn het ondertussen eens geworden over de invoering van de digitale energiemeter. Dat dossier zat een hele tijd in het slop. De regering wilde de digitale meter invoeren maar tegelijkertijd wilde ze ook garanderen aan mensen met zonnepanelen dat ze de financiële voordelen van de oude meter zouden behouden. 

En daar is nu een oplossing voor gevonden. Om het rendement voor eigenaars van zonnepanelen te garanderen, zou iedereen 15 jaar lang het systeem van de terugdraaiende teller kunnen behouden.

Digitale meter meet nauwkeuriger

Stel dat je met een digitale meter werkt, kan je dan je stroom verkopen? Volgens Luc Pauwels is het met die meter eenvoudiger om te doen. ‘Je hebt geen extra dure meter meer nodig. Die digitale meter meet niet alleen hoeveel stroom je op het net zet, dat ding berekent ook hoeveel die waard is.’ 

Dat is in theorie een groot voordeel maar de nauwkeurigheid zal voor jou als eigenaar niet altijd voordeliger uitkomen. ‘Je zal stroom willen verkopen als je een overschot hebt. Maar dat zal op momenten zijn dat iedereen een overschot heeft. En dan voel je het probleem al aankomen. Omdat er op dat moment een groot aanbod is, zal je die goedkoop moeten verkopen. En 's avonds als de vraag groot is en het aanbod klein, haal je stroom binnen die duurder is.’

Het principe van vraag en aanbod zorgt er dus voor dat de digitale meter vooral interessant is als je zoveel mogelijk stroom die je zelf opwekt ook effectief verbruikt. Hoe doe je dat? Door zoveel mogelijk energie overdag te verbruiken, als de zon schijnt. Dat betekent dat je moet streven naar een huishouden met slimme toestellen. Een wasmachine, droogkast, vaatwasser ... die aanspringt als de zon schijnt. ‘Maar’, zegt Luc, ‘die toestellen zijn duur en dus moet je daar weer in investeren.’

 

Bron: radio2.be


Meer lezen van De Inspecteur?

inspecteurWaarom zijn mijn gouden juwelen niet overal evenveel waard?

'Bedrijven kapen schaamteloos voordelen van de overheid om winst te maken'

Weetjes over honden- en kattenbrokken


Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

9 reacties

Hugoo
En ik die dacht dat mensen voor zonnepanelen gingen met het oog op milieu en klimaat...
Niet dus. Het is hen blijkbaar enkel en alleen ''voor de frank'' te doen.
1/04/19 21:21 REAGEER
aronjaco
En , Hugoo , als je het klimaat kan vooruithelpen en tegelijk " een frank" verdienen , wie kan daar dan tegen zijn ???
Wat denk je dat de grote vervuilers doen ? Ik zal het u zeggen : ze helpen onze leefwereld naar de vaantjes omwille van diezelfde " frank".
2/04/19 10:03 REAGEER
Hugoo
Juist, maar vergeet niet dat de fabrikanten van o.a. zonnepanelen, te rangschikken zijn onder de categorie van de "grote vervuilers".
Evenzo het opwekken van "groene" stroom met "biomassa"... (Het verbranden van zgz CO2-neutraal hout). Dat is pas vuur blussen met olie.
Maar, uw stelling volgend, ga ik straks op de Brusselse grote markt een liedje zingen "voor het klimaat". Ik plaats mijn hoedje en... zo verdien ik ook nog ne frank...
Misschien.
2/04/19 17:50 REAGEER
Karel18
De "suggestie" van VREG om eigen stroom van je zonnepanelen te verbruiken op het moment dat je die produceert, lijkt me eerder een lachertje, vooral voor de mensen die elektrisch verwarmen, en ZEKER voor de mensen die warmtepompen hebben voor hun vloerverwarming en warm water. Wanneer hebben die de meeste elektriciteit nodig: juist, in de winterperiode (minstens vanaf begin oktober tot einde april.)
Wanneer is de productie van zonnepanelen vrij laag tot zeer laag?: juist, in diezelfde periode.
Wanneer hebben ze dus baat van een terugdraaiende teller ?:
inderdaad, van mei tot september. De digitale meter zonder terugdraaiende teller is daarom financiële RAMPZALIG voor deze categorie verbruikers.

Bovendien gaat het ook niet op om vooral overdag je elektriciteitsverbruik te kunnen doen. Wanneer heb je verlichting nodig ?
Dan maar een verlofdag nemen of thuis blijven van een uitstap in het weekend als de zon schijnt, om al je was te doen, je avondeten al 's middags op te warmen, in de oven zetten of koken, alsof je elke zonnedag een was dient te doen, je was dient te drogen …. elke dag dan maar wassen???
Ik begrijp die redenering van VREG dus niet... tenzij ze misschien zelf gratis elektriciteit genieten ??? Mij komt het over als een diefstal van mijn geproduceerde elektriciteit, terwijl mijn aan te kopen hoeveelheid elektriciteit met terug met enkele duizenden kWh gaat stijgen, bijna een terugkeren naar het ogenblik waarop ik besloot om zonnepanelen te plaatsen om mijn elektriciteitsrekening te doen dalen. Welke reden blijft er nog om zonnepanelen te plaatsen in de toekomst, als de terugverdientijd niet 8 jaar zal zijn maar mogelijk zelfs 25 jaar, de tijd die levensduur van je installatie zelfs kan overtreffen. ???
2/04/19 11:17 REAGEER
aronjaco
Ja Karel , dat denk ook ik van die digitale meters. Ik heb niet het minste vertrouwen in de VREG. Het politiek besluit dat diegenen die werken met zonnepanelen nog 15 jaar met de terugdraaiende meter kunnen werken , dat lijkt me al heel en heel beter.
2/04/19 12:35 REAGEER
Tijl
Wie zonnepanelen heeft laten leggen komt bedrogen uit (de certificaten ten tijde van Frea van den bossche) werden ook betaald door de gemeenschap).
Nu lees ik weer de grote bedrijven hun energie weer goedkoper aangeboden krijgen dan de modale verbruiker. Duidelijk zijn de politiekers hier de knechten van het groot kapitaal. Wat is er mogelijk om toch een graantje van jouw zonnepanelen opbrengst mee te pikken nml. BATTERIJEN om uw energie op te slaan en te kunnen gebruiken wanneer U het nodig vind.Die batterijen zijn nu nog duur maar als de leverancier hier een markt inzien worden ze stellig en vast merkelijk goedkoper.Tenzij de overheid hier weer een inkomsten bron in ziet en alzo weer inspeelt op een stille dood van dit idee ingefluisterd door.......en alzo weer de modale zonnepaneel bezitter bestolen word.
Hopelijk brengen brengen de naderende verkiezingen hun de nodige durf een een trendbreuk teweeg te brengen.Om dit iets sneller te laten gebeuren stel ik voor dat de stemmers van ALLE PARTIJEN van a tot z eens op de laatste van de lijst zouden stemmen en alzo een resultaat zouden veroorzaken om over na te denken hoe het beter zou kunnen voor de burgers van dit land.
een eerlijker verdeelsleutel zoeken voor iedereen in dit land.
Want wat nu gebeurd is zuivere DIEFSTAL bewerk gesteld door de politiek die lijdzaam toeziet en er nog een fooi voor bijkrijgt om het volk te sussen met b.v. de terugdraaiende meter nog 15 jaar te laten meetellen.
DIT EERST ZIEN GEBEUREN IN DE PRACTIJK VOORALEER IK DIT GELOOF
2/04/19 16:25 REAGEER
Hugoo
Correcte analyse.
Toch niet vergeten dat de intentie van Frea VDB destijds heel lovenswaardig was. Maar "de blauwen" wilden enkel instemmen als ook de grote bedrijven van de certificaten zouden kunnen genieten, wat eerst niet de bedoeling was. Het resultaat daarvan werd, en is zoals bekend, desastreus voor de modale gebruiker. Met of zonder panelen.
En de politiekers ? Vetbetaalde "knechten" met een "mandaat". En daar valt niet aan te tornen.
2/04/19 18:43 REAGEER
Men blijft maar roepen om massaal zonnepanelen te leggen. Het gevolg daarvan gaat gewoon zijn dat stroom nog veel duurder gaat worden. Meer zonnepanelen betekent immers dat er meer backup gascentrales standby moeten staan omdat zonnestroomproductie totaal wispelturig is door de afhankelijkheid van het dagelijkse weer en het seizoen.
Gascentrales zijn door hun dure brandstof en mager rendement al amper rendabel bij vol continu gebruik, maar ze achter de hand houden om telkens in te springen als de zonnepanelen het voor bekeken houden kost handenvol geld extra. De eigenaars van gascentrales zijn geen liefdadigheidsinstellingen, er moet aan verdiend worden. Drie oplossingen om die extra kosten te recupereren: 1. duurdere stroom. 2. subsidie 3. Gascentrales uitsparen door opslag van zonnestroom. Elk van de drie oplossingen kosten ons extra geld.
De derde oplossing, opslag in bv. Tesla Powerwall, Varta thuisbatterij, Sonnenschein thuisbatterij , e.a. is alsnog peperduur en betaalt zich niet terug. Nochtans zou een thuisbatterij eigenlijk een voorwaarde moeten zijn om nog zonnepanelen te MOGEN leggen. Enkel zo help je mee het stroomnet te ontlasten en de nood aan backup centrales een "beetje" te verminderen. Maar dan verzwijgen we uiteraard de nadelen van zo’n thuisbatterij. Net als de accu van een elektrische wagen is ook dit gewoon een bak chemische troep. Over de milieu effecten en werkomstandigheden bij de ontginning van lithium en kobalt wordt wijselijk gezwegen, net als over wat er gebeurt bij de productie van die accu’s.
Zolang er geen betaalbare en propere manier ( de droom is nog steeds waterstof) is om stroom op te slaan spaar je met zonnepanelen helaas geen enkele centrale uit. Je blijft ze allemaal nodig hebben maar gebruikt ze niet meer altijd op vol vermogen en rendement. Het worden dus dure vogels.
Men draait iedereen een rad voor de ogen.
Zonnepanelen leveren het meest stroom als de vraag het laagst is en geven er de brui aan als we veel energie nodig hebben. Op een lange zonnige dag pieken de zonnepanelen en komt de weervrouw ons vertellen hoeveel honderdduizenden gezinnen zonnestroom kregen. Méér dan de energie die een kerncentrale levert zeggen ze er dan soms bij. Kwestie van het volk al wat te "sturen" richting: "we hebben geen kerncentrales meer nodig". Dat we nu al op een top zonnedag met die energie geen blijf weten als het ook waait gaan ze dus oplossen door de kerncentrales te sluiten.
MAAR dat op een duistere korte decemberdag alle zonnepanelen samen nog niet eens 1/10 van Doel4 opwekken, daar wordt over gezwegen.
Het is zelfs al voorgekomen dat wordt gezegd in het VTM 19u weerbericht dat we "dankzij" de zonnepanelen naar de TV aan het kijken waren, terwijl het al donker was ! Moet er nog zand zijn ?
En inderdaad, de heilig verklaring van zonnepanelen dient maar één ding: Vermijden van boetes als in 2020 de Europese richtlijn van 13% verplichte "groene" energie niet zou worden gehaald. Een richtlijn die de politiekers/zelfverklaarde energie specialisten nota bene zelf hebben opgesteld gesteund op "groene kiezerszieltjes winnen" en sentiment i.p.v. op realiteitszin en kennis van energieopwekking, energtransport en energie opslag. Wie zal die boetes moeten betalen denk je ? Ik vrees dat het niet de Sint zal zijn maar de belastingbetaler.
Zelfs als al onze centrales draaien moeten we al af en toe energie kopen in het buitenland wegens geen zon en geen wind. Liefst kopen bij de Fransen natuurlijk, bij de Nederlanders ligt gevoelig en kopen bij de Duitsers is te duur omdat dit via de hoogspanningslijnen van Frankrijk moet. Kassa kassa voor de Fransen, de Belgen zullen wel betalen. Nu de zeekabel eindelijk ligt kunnen we natuurlijk in de toekomst ook stroom kopen in het VK, opgewekt in een splinternieuwe kerncentrale. Ons kernenergie probleem ineens "groen" opgelost !
We houden ons hart al vast als de elektrische auto zou doorbreken, geen kat die al weet waar we al de energie daarvoor moeten gaan halen en welke dure aanpassingen aan het stroomnet daarvoor zullen nodig zijn. Eén snellaadpaal is al 50kW, dat is al meer dan 7 keer meer dan één standaard 230V huisaansluiting ! Een ding staat echter al vast, de kerncentrales moeten dicht. Leve de stijging van de CO2 uitstoot. Kassa, kassa want de CO2 taks staat al in de startblokken, met volledige steun van de klimaatbrossers. Oh ja, die gaan dat oplossen door geld bij te drukken.
4/04/19 15:01 REAGEER
Bandido
Ik heb zonnepanelen die meer opwekken dan ik verbruik.
Ik dacht dit op te werken door elektrisch bij te verwarmen zonder dat mijn terugdraaiende teller op een positieve waarde zou komen.
Het ene jaar had is dus 137 kWh minder negatief op mijn teller staan bij de meteropname.
Deze 137 kWh werd mij aangerekend als verbruik terwijl mijn teller nooit een positieve waarde heeft gehad.
Ik had dus 137 kWh minder aan de elektriciteitsmaatschappij cadeau gedaan en dat werd mij aangerekend.
Begrijpe wie kan.
3/04/19 13:16 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels