Deel via

Je privacy beschermen op Facebook, hoe doe je dat?

Sociale media zijn dé ideale manier om een oud-collega terug te vinden of om te checken wat je kleinkinderen bezighoudt. Meer dan de helft van de 65-plussers heeft ondertussen een Facebookaccount, deelt foto's en scrolt door tijdlijnen. Maar is het je al opgevallen dat de advertenties die je te zien krijgt wel heel goed bij je passen? BEEGO legt uit hoe dat komt en hoe je er niet intrapt.

Altijd in verbinding

Facebook verbindt wereldwijd 2,32 miljard mensen en brengt daarmee straks alle mensen van de wereld rechtstreeks in contact met elkaar. De tijd dat Facebook en andere sociale media een jongerenhype waren, is al lang voorbij. In 2018 waren er voor het eerst meer 65-plussers met een smartphone dan met een gsm en dat wil zeggen dat ze steeds bereikbaar zijn via Facebook. Dat ze overal foto’s van hun vrienden kunnen bekijken en dat ze zelf kunnen posten waar ze ingecheckt zijn. Wel toevallig dat Facebook reclame toont van een restaurantje in de buurt van het theater waar je net incheckte, niet?

Advertenties op maat

Dat is gerichte reclame. Om Facebook te gebruiken, moet je geen geld betalen. Je betaalt met je persoonlijke gegevens. Facebook verzamelt die gegevens om zo adverteerders de kans te geven om gericht reclame te maken. Hou je van honden en like je vaak foto’s van honden, dan is de kans groot dat je reclame voor hondenvoer krijgt voorgeschoteld. En er is meer. Facebook weet zelfs welke websites je bezoekt en op welke locaties je komt. Dat gebeurt met zogenaamde ‘cookies’.

Like je vaak foto’s van honden, dan is de kans groot dat je reclame voor hondenvoer krijgt voorgeschoteld.De Universiteit van Antwerpen maakte een duidelijk filmpje om uit te leggen hoe dat allemaal in zijn werk gaat.

Deze info heeft Facebook over jou

Wil je weten welke informatie Facebook over jou verzameld heeft? Dat kan je gewoon opvragen. Zo ga je te werk:

  1. Log in op Facebook. Via het driehoekje in de rechterbovenhoek ga je naar ‘Instellingen’.
    instellingenfb
  2. Klik in de linkerkolom op ‘Je Facebook-gegevens’.
    gegevens
  3. Daar kan je kiezen welke gegevens je wil bekijken. Of je kan meteen een kopie downloaden van alle gegevens die Facebook van je verzameld heeft. Even geduld, het duurt eventjes voordat het bestand klaar is.
  4. Je ontvangt een mail met een link naar het rapport dat je kan downloaden nadat je nog even je wachtwoord ingeeft.

Dat was misschien wel confronterend om te zien? Meteen actie ondernemen en je account op non-actief zetten? Niet nodig. Neem je tijd om de privacy-instellingen goed na te kijken.

Tips om je gegevens te beschermen voor adverteerders

Ga op je Facebookpagina opnieuw naar het menu 'Instellingen'. In de kolom links overloop je alle instellingen vanaf ‘Privacy’ tot ‘Gezichtsherkenning’. Klik elk item apart aan en lees goed wat er staat. Je kan zelf kiezen wat je toelaat en wat niet.

privacy

Zorg dat Facebook de locatie van je smartphone niet bijhoudt. Dat doe je door bij de instellingen van je smartphone tussen de apptoestemmingen te zoeken naar ‘locatie’. Tik daarop en vink de app ‘Facebook’ af. Zo weten adverteerders niet waar je bent. Tenzij je surft via een wifinetwerk. Dan traceert Facebook je locatie via dat netwerk.

Wat met je digitale erfenis?

Heb je ooit al eens stilgestaan bij wat er met je profiel, foto’s en berichten gebeurt als jij er niet meer bent? Een Facebookgebruiker sterft maar de Facebookaccount blijft gewoon bestaan. Daardoor blijven zijn vrienden bijvoorbeeld meldingen ontvangen van zijn verjaardag terwijl die al overleden is. Pijnlijk.

Daar hebben ze bij Facebook wat op gevonden. Als familieleden de inloggegevens van de overledene hebben, kunnen ze kiezen wat ze met de account doen: verwijderen, zelf beheren of er een herdenkingspagina van maken.

De herdenkingspagina

Een herdenkingspagina is een pagina waarop alle gegevens van de overleden Facebookgebruiker verwijderd worden. Foto’s, berichten, video’s en links blijven wel staan op de pagina en naast de naam komt de tekst ‘Ter nagedachtenis’. De beheerder van de pagina kan aanduiden wat er nog toegelaten zal zijn op je tijdlijn, bijvoorbeeld of je contactpersonen nog berichten kunnen achterlaten of niet.

Wil je dat iemand anders van je profiel een herdenkingspagina maakt, maar maak je liever je inloggegevens vandaag niet zomaar bekend? Dan kan je nu al een contactpersoon opgeven voor je account met herdenkingsstatus. Daarvoor ga je opnieuw naar Instellingen. Kies in de linkerkolom voor ‘Algemeen’ en klik op ‘Account beheren’. Dan kan je een vriend toevoegen.herdenking

In je woonkamer of voor de hele wereld?

Sociale media zijn dus fantastische platformen die je vanachter je computer of je smartphone in contact laten staan met vrienden en kennissen uit de hele wereld. Maar let op met wat je doet en wat je deelt. Jij zit misschien in de veilige omgeving van je woonkamer. Maar stel je steeds de vraag of je die handeling ook in het openbaar zou doen, vraag je steeds af of het world wide web en dus ook de wereldwijde wereld mogen weten waar je bent en wat je doet.

Wil je graag meer weten over online veiligheid en privacy? Neem deel aan een groepsles van BEEGO.

hoplrHOPLR, een sociaal netwerk voor de buurt

Behalve de verschillende sociale media die de hele wereld met elkaar in contact brengen, is er ook het Belgische netwerk HOPLR. Dat heeft intussen meer dan 150.000 gebruikers en de makers hopen om in de loop van dit jaar de kaap van 1 miljoen gebruikers te halen. HOPLR werd opgericht in 2014 door vier jonge Gentenaars. Het doel van HOPLR is om buren en mensen uit dezelfde wijk gratis met elkaar in verbinding te laten staan. Zo moeten sociale contacten opnieuw aangewakkerd worden. Het is een beetje Facebook, maar dan voor je buurt.
Meer info: www.hoplr.com

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis in Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven ... tegen voordelige tarieven. Meer info?

Auteur: BEEGO

2 reacties

quickbase
Ik heb een facebook adres dat fake is, ik bedoel een door niemand gekende naam en voornaam, en een foto die ik ergens aan de zee genomen heb en verder heb ik een pagina die iedereen kan vinden en waar ik en alleen ik toegang tot heb, waar ik ook alles wat niet meer van toepassing is kan verwijderen. Deze pagina helpt ook mensen mijn handelszaak te vinden. Natuurlijk probeert men vanuit facebook met alle moeite mij te doen betalen voor allerhande mogelijkheden. Niet doen, die hebben meer geld dan wij. Het werkt echter wel als je mij opzoekt.
René
8/04/19 16:10 REAGEER
Hugoo
Het enige antwoord op de vraag in de titel van dit artikel is: Blijf daar weg !

Toch heb ik er zelf een account. Dat is makkelijk om snel ergens in te loggen.
Behalve mijn naam en een foto van mijn kat, is er niets te zien of te vinden. Niets.
Ik moet geen "fake-book-vrienden" !

Maar geen nood: Beego is daar weer om u desnoods (tegen flinke betaling) te "helpen"...
8/04/19 17:34 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
BEEGO: hulp aan huis voor al uw computer-, smartphone- of tabletvragen. De informaticastudenten van BEEGO komen bij u thuis om problemen op te lossen, les of advies te geven bij aankoop of installatie van nieuwe toestellen (laptops, printers, smartphones, …). Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 03 434 44 44 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels