Deel via

Erkenning voor mantelzorgers: officeel statuut en betaald verlof

1 op de 5 Vlamingen is mantelzorger. Belangeloos zetten zij zich in voor de partner, een familielid of een vriend die tijdelijk of permanent extra zorg nodig heeft. Die liefdevolle taak vraagt echter ook veel van de mantelzorger, en het is niet altijd makkelijk om de zorg te combineren met een job. Binnenkort krijgen mantelzorgers de erkenning die ze verdienen: er is betaald mantelzorgverlof op komst.

Mantelzorgverlof

rolstoelDe Kamercommissie Sociale Zaken heeft beslist dat mantelzorgers die hun job combineren met de zorg voor een dierbare, in de toekomst recht zullen krijgen op een maand extra verlof. Ook wie zelf een ziekte-uitkering krijgt, zal die niet meer kunnen verliezen. Groen-Kamerlid Anne Dedry, die het wetsvoorstel indiende: ‘Het werd mantelzorgers steeds moeilijker gemaakt om die zorgtaken op te nemen. Maar met het mantelzorgverlof, en het behoud van de eigen sociale rechten, zorgen we ervoor dat mantelzorgers eindelijk de erkenning krijgen waar ze recht op hebben.’

Het mantelzorgverlof komt naast en bovenop de bestaande soorten zorgverlof. Je kan ervoor kiezen om dit deeltijds voor twee maanden of voltijds voor één maand op te nemen. Het is de bedoeling om dat stelselmatig op te trekken tot zes maanden; elk jaar komt er een maand bij. De uitkering die je krijgt is dezelfde als voor het thematisch verlof ‘medische bijstand’ en bedraagt 1.035 euro voor een alleenstaande en 750 euro voor een samenwonende.  

Ziekte-uitkering

Omdat de zorgtaak zwaar kan wegen op de mantelzorgers, nemen zij ook vaker zelf ziekteverlof op. Mantelzorgers die lange tijd afwezig zijn van het werk en zelf een ziekte-uitkering ontvangen, zullen beter beschermd worden en niet meer het risico lopen die uitkering te verliezen. ‘Mantelzorgers zijn een essentiële schakel in onze zorgsector’, stelt Dedry. ‘Je kan hen niet genoeg ondersteunen, want de terugverdieneffecten zijn dubbel: op die manier vallen ze minder snel uit en je hebt extra handen naast de professionele zorgverstrekkers.’

Zorg ook voor jezelf

seniorkoppelMantelzorger zijn is vaak een rol waar je in rolt. De zorg voor je dierbare wordt groter, waardoor jij steeds meer taken op jou neemt. Als je partner plots zorgbehoevend wordt, creëert dat een heel andere situatie en verhouding tussen jullie als partners. Maar een chronische ziekte hoeft niet altijd negatief te zijn voor de relatie. Sommige koppels groeien net meer naar elkaar toe.

Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen in je zorgtaak en om je ook nog steeds als partner te gedragen. Zorg ook voor jezelf en gun jezelf af en toe een adempauze.

 

Niets missen van SeniorenNet? Volg ons op Facebook en schrijf je gratis in voor onze digitale nieuwsbrief, SenNet Magazine!

Auteur: Inneke De Corte

2 reacties

Hugoo
Onzin. Mantelzorg is iets dat je doet of niet doet.
Wie daar betaling voor moet, verliest meteen zijn edel ''statuut'' en degradeert zichzelf tot een soort ''keukenhulpje''.
Degenen die het echt belangeloos doen hoeven geen ''erkenning'' en zeker geen betaling.
15/04/19 20:28 REAGEER
Donkey
Het klopt dat mantelzorg iets is wat je doet of niet doet. Maar heel dikwijls is het amper een keuze om het te doen. Je rolt er bij wijze van spreken zo in en de keuze is dan of je dat wel gaat blijven doen. In heel wat gevallen is het niet te onderschatten en dan kan wat "hulp" en erkenning wel wat steun bieden. Ik pleit hier niet voor betaling want er zijn mantelzorgers genoeg die het volkomen belangeloos willen doen. Daarbij zijn er wel mantelzorgers (en de verzorgende zelf) die er financieel niet rooskleurig voorstaan. Dus ja, er mogen middelen aan besteed worden maar dan selectief, want er zijn nog genoeg noden in de maatschappij en dan kunnen die middelen beter besteed worden waar het het meest nodig is. Ik weet het , dat is niet altijd evident maar we moeten met z'n allen solidair zijn en er voor zorgen dat de meest dringende noden worden gelenigd. In dat licht vind ik het ook nodig dat je goed nadenkt over je stemgedrag want bijna alle partijen zijn er vooral voor zichzelf en dan pas voor de mensen die ze moeten vertegenwoordigen. Daar ga ik echt niet dieper op in maar ik denk wel veel na over wat de beste keuze is voor al onze medeburgers.
16/04/19 08:17 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels